Ruokajutut

Fetajuusto toimii täydellisesti paahdettuna, mutta myös keitoissa, salaateissa ja piirakoissa – tallenna parhaat fetajuustoreseptit!

Fetajuusto lukeutuu suomalaisten suosikkeihin. Se lienee tuttu kreikkalaisesta maalaissalaatista, horiatikista sekä trendiherkuksi kiilanneesta uunifetapastasta. Moneen muuhunkin lempparijuustosta on. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Suolainen feta maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin.

Fetajuusto lukeutuu suomalaisten suosikkeihin. Se lienee tuttu kreikkalaisesta maalaissalaatista, horiatikista sekä trendiherkuksi kiilanneesta uunifetapastasta. Moneen muuhunkin lempparijuustosta on. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit.

Fetajuusto on suolaista, aavistuksen hapanta, täyteläistä ja uskomattoman monikäyttöistä. Grillaa, paahda tai nauti vaikka sellaisenaan salaattien seassa. Nappaa vinkit ja herkuttele!

Lue lisää: Grillattu feta: salaatteihin, lisäkkeeksi tai herkutteluun sellaisenaan

Fetajuusto: Mistä tuntee aidon kreikkalaisen juuston?

Fetajuuston juuret ulottuvat aina antiikin Kreikkaan. Siitä on mainintoja jo kreikkalaisessa mytologiassa. Homeroksen kirjoituksen mukaan fetaa muistuttavaa juustoa valmistettiin Välimerellä jo 800-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. 

Euroopan unioni on myöntänyt fetalle nimisuojan, ja vuodesta 2007 lähtien fetaa on saanut valmistaa vain Kreikassa. Aito kreikkalainen fetajuusto tehdään pääsääntöisesti lampaanmaidosta. Vuohenmaidon osuus saa olla korkeintaan 30 prosenttia. Lehmänmaitoa fetan valmistukseen ei saa käyttää lainkaan.

Fetajuustoa kypsytetään parista viikosta kuukauteen ennen pakkaamista myyntiin. Juusto säilytetään suolavedessä tai juustovalmistuksessa muodostuvassa herassa, jotka takaavat juustolle pitkän säilyvyyden ja mehevyyden. Jos fetan ottaa pois liemestä, se kuivuu nopeasti.

Fetajuusto on maultaan lievästi hapan ja suolainen. Käytettyyn suolan määrään on alkujaan vaikuttanut juuston määränpää; mitä kauemmas juusto oli matkalla, sitä enemmän liemessä oli suolaa. Jos suolaisuus kutittaa suuta liikaa, fetaa voi liottaa kylmässä vedessä vajaan tunnin.

Kaupan juustohyllyllä fetajuuston vierestä voi bongata myös fetan kaltaista, mutta lehmänmaidosta valmistettua salaattijuustoa. Koska sen valmistusta ei säädellä lailla, on tuotteissa suuriakin eroja. Useimmiten salaattijuustot ovat maultaan fetaa miedompia ja vähemmän happamia. 

Salaattijuusto sopii nimensä mukaan salaatteihin sellaisenaan. Aidon fetajuuston käyttömahdollisuudet ovat monipuolisemmat. 

Mihin fetajuustoa voi käyttää?

Fetajuusto on kotonaan niin kylmissä kuin kuumissakin ruoissa, grillattuna sekä uunissa paahdettuna. Käytä fetajuustoa monipuolisesti paistoksista pastoihin ja levitteistä ja tahnoista piirakoiden sekä pasteijoiden täytteisiin. 

Fetajuusto kruunaa salaatit ja kasvislisukkeet

Fetajuusto tunnetaan varmasti parhaiten kreikkalaiseta salaatista, horiatikista. Perinteisesti salaatissa ei ole lainkaan salaatinlehtiä, vaan juuston seuraksi pilkotaan kurkkua, tomaatteja, punasipulia ja paprikaa. Myös oliivit ovat oleellinen osa kreikkalaista salaattia. Kasvikset ovat yleensä lautasen pohjalla ja juusto annoksen kruununa. Loraus oliiviöljyä ja ronski ripaus oreganoa viimeistelevät kreikkalaisen salaatin maun.

Toki kreikkalaisesta salaatista on lukuisia eri versioita. Kokeile salaattia esimerkiksi grillattuna tai uunissa paahdettuna. 

Kreikan maut hurmaavat myös ruokaisassa grillibroileri-tsatsikisalaatissa. Salaatin jujuna ovat tsatsiki ja fetajuusto, jotka sekoitetaan tasaisesti koko salaatin joukkoon.

Kreikkalaisen salaatin lisäksi fetajuusto on taivaallista myös monissa muissa salaateissa. Kesällä suolainen juusto sopii erityisen ihanasti makeiden hedelmien ja marjojen, kuten appelsiinin, vesimelonin tai mansikoiden kanssa tarjottavaksi. Syksyllä ja talvella suolainen juusto puolestaan kannattaa parittaa vaikkapa paahdetun kurpitsan, punajuurien tai bataatin kanssa.

Fetajuusto maistuu myös lämpimänä

Pastan seassa fetajuusto on todellinen ässä. Kokeile pastassa veikeää bataatin ja fetan yhdistelmää tai höystä nauhapasta parsalla ja fetajuustolla. Ruokaisa pasta-ateria syntyy myös fetajuustosta, tonnikalasta ja avokadosta.

Vai tekeekö mielesi todellista lohturuokaa? Cannellonit feta-pinaattitäytteellä ovat viileän syyspäivän lämmittävä herkkuruoka. Juustolla gratinoidut pastarullat muhivat tomaattikastikkeessa uskomattoman meheviksi.

Feta-mustakaaliquesadillat on perjantai-illan maukas pikkupurtava, josta ei mehevyyttä puutu. Fetan kaveriksi tortillalettujen väliin ujutetaan mozzarellaa, mustakaalia ja paksoita. 

Vai eikö viikonloppusi ole mitää ilman pizzaa? Tomaatti-fetapizzassa täytteet ovat ihanan nurinkurisesti. Tomaattikastikkeen sijaan pizzapohjalle levitetään fetajuustoa, täytteeksi tomaatteja.

Hauska idea on murustella fetaa myös samettisten sosekeittojen pinnalle. Tässä ohjeessa feta loistaa kesäkurpitakeiton päällä, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus myös muiden kasvissosekeittojen kumppanina.

Vai kaipaisitko tuttuun uuniloheen uutta jujua? Uunissa paahtunut fenkoli ja fetajuusto sopivat upeasti yhteen kalan kanssa.

Kokeile fetajuustoa grilliruoissa ja lämpimissä kasvislisukkeissa

Grillattu fetajuusto nostaa tutun juuston uudelle tasolle. Grillattu fetajuusto on helppo ruoka, jonka kaveriksi voi sujauttaa niin makeita nektariineja, oliiveja kuin pikkuporkkanoitakin. 

Ihana idea on myös viimeistellä fetajuustolla makoisiksi paahdetut kasvikset. Sujauta grilliin kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa tai kokeile vaihteeksi kurkun grillausta. Feta pelaa kaikkien kasvisten kanssa loistavasti yhteen. 

Grillisesongin ulkopuolella fetajuusto kannattaa ehdottomasti nostaa myös uuniin paahtumaan. Murustele fetaa uunijuuresten, kurpitsan tai parsa- ja keräkaalin kaveriksi ja tarjoa liha- tai kalaruokien kumppanina. Uunisipulit ovat nekin hyvää naposteluruokaa viileneviin iltoihin. Tarjoile fetajuustoiset sipulit pehmeän täyteläisen espanjalaisen punaviinin kera.

Muhevota fetalla piirakat ja suolaiset leivonnaiset

Fetajuusto sopii hyvin myös piirakoiden ja pasteijoiden täytteeksi. Fetapiirakka on yksi suosituimmista suolaisista piirakoista. Se on yhtä aikaa suolainen ja makoisan maistuva. 

Fetan kavereita piirakassa ovat esimerkiksi mehevät tomaatit sekä pinaatti, sipuli, paprika, oliivit, kaprikset ja muut Välimeren herkut. Kokeile yhdistää fetajuusto myös makean päärynän kaveriksi.

Marokkolaisissa fetapasteijoissa juuston kaverina on minttua, persiljaa ja korianteria. Filotaikinaan kääräistyt pasteijat sopivat sekä alkupalaksi että iltapäiväteen kanssa välipalaksi.

Surauta fetajuustosta tahna, pyöräytä dippi tai loihdi pikkusyötävää

Surauta suolaista fetaa tahnojen ja dippien joukkoon, etkä taatusti tule pettymään. Maukkaista kasvistahnoista ja pikkupaloista kokoat helposti herkkuja notkuvan pöydän vaikka ystävillesi. Kokeile esimerkiksi feta-hernetahnaa, feta-oliivitahnaa tai punajuuri-fetajuustomoussea yhdessä pitaleipien, leipätikkujen tai tortillasipsien kanssa. 

Ihanan täyteläinen feta-jogurttikastike toimii dippinä esimerkiksi meze-pöydässä ja sopii erinomaisesti myös lihan ja kalan kylkeen.

Feta-hernetahnalla päällystetyt rapeat crostinit ovat mainiota pikkusyötävää illanistujaisiin tai herkullista nautittavaa vaikka lounaskeiton kyljessä. Tuore minttu tuo leipiin raikkaan makulisän. 

Salaattikulholeipä on astetta ruokaisampi herkku ja upea illanistujaisten tarjottava, joka kerää kehut ja suosionosoitukset. Rapeakuorinen maalaisleipä pitää sisällään maukkaan ja mehevän yllätyksen. 

Tortillan, fetajuuston ja napakan tomaatti­kastikkeen kanssa tarjottava uppomuna sopii täydellisesti viikonlopun aamupala­pöytään tai brunssitarjottavaksi. Huh, miten hyvää!

Lue myös Kotiliesi.fi: Vaahdotettu feta – kesän paras lisuke kaikelle

X