Havaintoja parisuhteesta

Miksi viivyit kaupassa niin kauan? – Lukijoiden tarinoita mustasukkaisuudesta

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tarina 1:

”Tämä juttu kolahti. Niinkuin moni muukin blogin teksti mutta tätä lukiessa tuli melkein itku. Juuri tälläistä elämäni on tai on ollut. Alistuin vuosiksi olemaan kotona hiljaa, olemaan hyvä vaimo ja äiti lapsillemme. Mutta kun aloin tekemään niin ulkoista kuin sisäistäkin elämäntaparemonttia, niin johan on helvetti irti.

Autoon ilmestyi kamera jotta nähdään missä kuljen. Watsappia tai meseä kytätään koska olen ollut paikalla. Miksi en vastaa puhelimeen 5 min sen jälkeen, kun olen päässyt töistä? Miksi ajomatka kotiin kesti 15min sijaan 20min? Miten viivyin kaupassa niin kauan? Kuinka monta askelta otin iltalenkillä

Välillä käydään varmistamassa työpaikalla yllättäen että varmasti olen töissä. Miksen merkitse häntä somekuviin, vaikka on ollut samassa paikassa kanssani? Jos olen (harvoin) ollut koulutusmatkalla yötä hotellissa, täytyy soittaa videopuhelu/kuvata video hotellihuoneesta, jotta näkee, että olen yksin. Valokuvat ei kelpaa.

Sairasta. Minulle arkea ollut jo vuosia. Olen pyytänyt monesti että hän kävisi asioita läpi terapiassa mutta ei, hän ei näe käytöksessään mitään väärää. Olen alkanut haaveilemaan erosta.”

Tarina 2:

”Minua kiellettiin käymästä juoksulenkillä. Miksi minun pitää käydä? Miksi minun pitää laihduttaa? Pulleampana sinä säästyt inhottavilta katseilta. Sama meikkaamisen ja itsensälaittamisen suhteen. Miksi sinun pitää töihin meikata? Ketä varten sinun pitää näyttää sotamaalatulta? Ainoa hetki, jolloin sain ilman syyllistämistä näyttää hyvältä oli hetket, kun lähdin ulos hänen kanssaan. En silloinkaan saanut pukea liian paljastaviin asuihin, kesällä esimerkiksi hameisiin, koska hänen mielestään se oli itsensä tyrkyttämistä toisten katseille. Ehkä hänen mielestään naisen olisi pitänyt kävellä jätesäkki päällä, jotta kukaan ei näkisi. Samaan aikaan hän oli avoimen rasistinen kulttureita kohtaan, jossa naisten on pakko pukeutua peittävästi.

Jokainen piippaus puhelimessa aiheutti reaktion. Kuka laittoi viestin? Mitä hän kysyi? Kenen kanssa olet viestitellyt aamulla? Hän seurasi sitä, että milloin olen ollut paikalla. Eräänä yönä olin vahingossa painanut WhatsAppin päälle, kun hapuilin puhelinta katsoakseni kelloa. Aamulla alkoi tenttaaminen ja turha oli selitellä vanhigolla, sillä olin varmasti viestitellyt salaa jonkun kanssa. Kuinka tyhmänä hän minua pitää? Miksi olisi aamuyöllä niin tehnyt, koska teidän, että hän vakoilee puhelintani. Parisuhteemme on päättynyt.”

Tarina 3:

”Minua ei pästetty esimerkiksi lapseni kanssa uimahalliin. Liikaa kuolaavia miehiä katsomassa minua. Sama koski kesäisin uimarantoja. En päässyt koskaan ilman häntä rannalle. Välillä kävin salaa, mutta varmistin, että en jää siitä kiinni. Ollessani lapseni kanssa puistossa, hän kysyi joka kerta, että oliko siellä muita äitejä tai isejä ja että puhuinko jonkun kanssa. Pahimmillaan hän oli mustasukkainen lukemalleni kirjallisuudelle. Kirjoista saa hänen mielestään huonoja vaikutteita. Erillään ollessamme hän alkoi soittaa videopuheluita, jotta näkee, että olenko siellä, missä sanon olevani. Jos en pystynyt heti esimerkiksi töissä ollessani vastaamaan, kotona odotti kysymysten tulva. Erottuamme hän uhkasi tulla hakkaamaan sekä minut että miehen, jos aion alkaa vielä jonkun toisen kanssa seurustelemaan.”

Tarina 4:

”Teen töitä miesvaltaisella alalla. Minua on kielletty osallistumasta yhteenkään työpaikkani juhliin. En ole ollut ainossakaan pikkujouluissa enkä muissakaan riennoissa. ”Humalassa annat kaikille” on hän muun muassa sanonut. En ole eläissäni pettänyt kertaakaan, mutta silti hän kohtelee minua niin kuin olisin valmis tekemään sen ensimmäisen vastaantulijan kanssa. Joka ikinen ilta saan ainakin kerran tehdä selvistysta jostain asiasta. En jaksa enää. Olen täysin väsynyt tähän paskaan. Ehkä pitäisikin pettää, niin pääsisi tästä helpommin pois.”

 

Lue myös

X