Mainos: Digi- ja väestötietovirasto
Mainos Havaintoja parisuhteesta

Onko pienillä teoilla mitään merkitystä?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kaupallinen yhteistyö Digi- ja väestötietovirasto

Elämä on valintoja ja vaikka usein tunnumme kuvittelevan, että pienillä teoilla ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä puhuttaessa luontomme ja maapallon pelastamisesta. Asia on juuri päinvastoin. Vähän niin kuin parisuhteessakin, niin pienillä teoilla nimenomaan on merkitystä. Aivan samoin kuin pieni kaunis hipaisu puolison vartalolle suunnattuna ohi kävellessään, niin valon sammuttaminen huoneesta, jossa kukaan ei ole, on merkitykseltään suuri. Pienillä teoilla saamme sekä parisuhteemme että maailman pysymään hengissä.

Aloin miettiä omaa käyttäytymistäni arjessa ekologisuuden kannalta. Mitä arjen pieniä ekotekoja tulen tehneeksi ja missä olisi parantamisen varaa. Suosittelen tekemään samanlaista listaa, sillä ekologisuus ja ekologisten arvojen suosiminen on voitto meille kaikille ja ennen kaikkea planeetallemme.

1. Autottomuus ja julkisen liikenteen suosiminen

En ole koskaan omistanut autoa. Muutamassa parisuhteessani auto on tullut suhteen kylkiäisenä mukana, mutta itselläni autoa ei ole koskaan ollut. Käytän junaa ja bussia ja tälläkin hetkellä olen täysin autoton. Mielestäni Tampereen kokoisessa kaupungissa ei tarvitse henkilöautoa. Kyllä se sateisina syysaamuina olisi kiva nousta lapsensa kanssa autoon ja mennä päiväkotiin sillä sen sijaan, että asettelee rattaisiin sadesuojaa, mutta olen siitäkin huolimatta sitä mieltä, että auto on kaupungissa pelkkä luksustuote.

2. Paperin säästäminen

Ovessamme lukee lapseni käsin kirjoittama mainoskielto. Lisäksi kaikki laskuni on vaihdettu sähköisiin versioihin ja kun on kyse laskuista, niin sillä säästyneellä paperimäärällä pelastan jo kokonaisen metsän.

Otin myös käyttöön Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-viestit-palvelun. Se on erinomainen palvelu, jonka avulla voi asioida turvallisesti lukuisten eri julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaation kanssa. Kun otat palvelun käyttöösi, saat viestit sähköisesti niistä asiointipalveluista, jotka käyttävät Suomi.fi-viestejä. Palvelujen määrä kasvaa koko ajan. Voit halutessasi helposti muuttaa viestien toimitustavan takaisin paperipostiksi.

Suomi.fi-viesteihin saapuvia viestejä ovat esimerkiksi vaalien yhteydessä ilmoitus äänioikeudesta ja heräte OmaVerosta kun on uutta veroasiaa. Viesteihin saapuu myös erilaisia todistuksia väestötietojärjestelmästä, kuten asuinpaikka-, avioliitto-, elossaolo-, syntymä- ja siviilisäätytodistukset.

Suomi.fi-viestit on saatavilla myös kätevästi mobiiliversiona. Suomi.fi-mobiilisovellus on matkapuhelimeen ja tabletille ladattava sovellus, jonka avulla saat päätökset, tiedoksiannot ja muut tärkeät viranomaisviestit suoraan mobiililaitteeseesi. Saapuvista viesteistä on  mahdollisuus saada ilmoitus suoraan mobiililaitteeseen, joten yksikään viesti ei pääse menemään ohi. Suomi.fi-sovellus sisältää kaikki samat viestit ja toiminnallisuudet kuin Suomi.fi-verkkopalvelun Viestit-palvelu. Itse käytän molempia palveluita.

Suomi.fi-viestit on erittäin helppokäyttöinen ja sähköisenä toimijana säästää paperia sekä luontoa aikana, jolloin meidän kaikkien on syytä miettiä omia arkemme ekotekoja.

3. Kerrostaloasuminen

Asun lähellä keskustaa pienessä kaksiossa, jossa on palvelut lähellä ja jonka lämmityskustannuksiin menee mahdollisimman vähän energiaa.

4. Yhteiset tilat

En omista omaa pesukonetta, vaan käytän talon pesutupaa. En omista saunaa, vaan käytän talon saunaa tai uimahallien saunaa.

5. Kulutustottumukset

Ostan todella vähän uusia vaatteita. Kolmevuotiaalle ja pienille lapsille on aivan silkkaa tuhlausta ostaa uusia vaateita, koska niitä saa ystäviltä, sukulaisilta ja kirpputoreilta. Jos ostan itselleni vaatteita, niin pyrin suosimaan kestävää materiaalia halpaketjutuotannon sijaan.

6. Kasvisruokapainotteisuus

En syö juurikaan punaista lihaa ja kanaakin koko ajan vähemmän. Kalaa syön, mutta siinäkin pyrin suosimaan eettisiä lajeja. Lapsilleni tarjoan liharuokaakin, koska he voivat sitten itse tehdä myöhemmin päätöksen omasta ruokavaliostaan. En pakota heitä mihinkään.

7. Lähimatkustaminen

Ihmiset kuvittelevat, että onni tulee aurinkorannoilta, vaikka se olisi saatavissa vähemmällä vaivalla, vähemmällä rahalla ja vähemmällä ilmastojalanjäljellä matkustamalla lähelle, mutta suurella mielikuvituksella. Itse olen tehnyt matkan kotikaupunkiini. Kiertänyt käymättä jääneet kaupunkikohteet ja nukkunut hotellissa yön yli.

8. Julkisten tilojen käyttäminen

Olen lasteni kanssa suosinut aina julkisia paikkoja, muovisten rakennettujen keinotodellisuuksien sijaan. Uimahallit, kirjastot, kaupungin puistot ja lähiluonto on ollut ajanviettokohteitamme.

9. Kauppareissuilla kangaskassit

Koska en omista autoa, kauppareissuni teen joko kävellen tai laiskuuden iskiessä bussilla. Mukana on aina yksi hyllyilläni lojuvista kangaskasseista tai selkäreppu. Kaupassa pyrin katsomaan, että en osta räikeän epäekologisia tuotteita.

10. Vaatteiden kierrätys

Taloyhtiömme kerhohuoneessa on yhteinen kierrätyspiste, jonne saa viedä itseltä käyttämättä jääneitä vaatteita. Lisäksi kierrätän vaatteita antamalla niitä hyväntekeväisyysjärjestöille. Pienten lasten vaatteet ovat kuin tarkoitettu kierrättäväksi ja kun vaatekoko vaihtuu todella nopeasti kolmevuotiaallani, niin vaatteita jää usein annettavaksi.

11. Tuotteiden eettisyys

Sillä on valtava merkitys, että mitä tuotteita esimerkiksi siivoamiseen tai hygieniaan kaupan hyllyltä valitsee. Nykyään ekologisista valinnoista on tehty helppoa, joten tuotteissa on jopa valinnanvaraa.

12. Yhteisöllisyyden harjoittelu

Koska asun keskustan tuntumassa kerrostalossa, minun ympärilläni asuu paljon muita ihmisiä. En ymmärrä ajatusta, että olemme kaikki pakkautuneet omaan pikku bunkkeriin ja haalimme sinne kaiken mahdollisen, kun sen sijaan olisi oiva mahdollisuus harrastaan yhteisöllisyyttä ja yhteisomistamista. Itse lainasi naapuriltani imuria, kun omani meni rikki. Suosittelen ihmisiä ehdottomasti avaamaan silmät puolittaiselle kommuuniasumiselle ja filosofialle. Täten maailman pelastumisen lisäksi myös yksinäisyys vähenisi.

13. Kynttilät ja tunnelma

Rakkaus ei tarvitse ympärilleen kirkkaita valoja. Mikä onkaan oivallisempi tapa säästää luontoa ja maapalloa kuin sammuttaa huoneista valot, sytyttää kynttilät ja istua rakkaansa kanssa lähekkäin. Samalla tulee vaalittua maailmaa, parisuhdettaan ja rakkauttaan.

14. Lasten kasvattaminen kestävään kulutukseen

Ehkä suurin yksittäinen arjen ekotekoni on kasvattaa lapsiani kestävän kehityksen ajatteluun. Tulevaisuus on joka tapauksessa tulevien sukupolvien ja jotta se olisi edes siedettävä elämisen kannalta, niin nyt on vihonviimeinen tilaisuus tehdä lastemme eteen paljon enemmän kuin mitä olemme tähän mennessä tehneet. Meidän aikuisten on lähes pakko muuttaa tapaamme elää ja siinä samassa kasvattaa lapsiamme ekologiseen ajatteluun. Sitä työtä emme voi aloittaa huomenna, vaan nyt heti.

Palatakseni vielä Suomi.fi-viestit-palveluun. Se on upea lisä ekologiseen tapaan elää. Se on erittäin helppokäyttöinen ja nopeasti saatavilla. Kun saa keskitettyä monen eri instanssin viestinnän yhteen paikkaan ja vieläpä sähköisesti, tulee säästäneeksi paperin sijaan myös aikaa ja omia hermoja. Viestejä säilytetään Suomi.fi-viesteissä toistaiseksi, eikä palvelussa ole rajoitusta viestimäärälle. Liitetiedostot poistetaan viiden vuoden kuluttua niiden vastaanottamisesta.

Voit ottaa Suomi.fi-viestit-palvelun myös itse käyttöön täältä.

Mitkä ovat sinun arkesi ekotekoja? Kirjoita kommenttikenttään niitä arjen pieniä asioita, jotka ovat lopulta merkitykseltään hyvinkin suuria.

X