Havaintoja parisuhteesta

”Puolisosuhde on se mihin keskityn enemmän kuin äitiyteen”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Puolisosuhde on se mihin keskityn enemmän kuin äitiyteen”.

Näin lausuu näyttelijä Laura Malmivaara Anna -lehdessä.

Laura tuli uudelleen äidiksi lähes viidenkymmenen iässä. Ehkä siksi hän lausuu äitiydestä näinkin viisaita sanoja. Nimittäin parisuhteen kannalta on ensimmäinen askel kohti eroa se, kun lapsen syntymän jälkeen hurahtaa täysillä äitiyteen, mutta unohtaa kokonaan puolisona olemisen.

Joku viisas lausui joskus, että intohimo- ja rakkaussuhde muuttuu perhesuhteeksi tasan sillä hetkellä, kun raskaustesti näyttää positiivista. Jos puhutaan heterosuhteista niin naisesta alkaa kasvaa äiti ja mies alkaa nähdä rakkaansa lapsensa äitinä.

En ole tämän viisauden äärellä ihan samaa mieltä, sillä pareissa on eronsa. Totuuden siemen lauseessa silti on. Pahimmillaan tuo kierre johtaa siihen, että entiset rakastavaiset alkavat kutsua toisiaankin nimellä äiti tai isä ja harva kai äitiinsä ja isäänsä kovin intohimoisesti suhtautuu.

Ja täten parisuhde on muovautunut perheeksi ja siinä saattaa piillä juurisyy tulevien vuosien rakkaudelliseen ja seksuaaliseen hiljaisuuteen. Unohdetaan puolisosuhde ja keskitytään olevaan vanhempi ja perhe.

Erottaa ne pitäisi. Koska lapselleenhan sitä vain on vanhempi ja puolisolleen rakastaja. Mikään ei siis rakkaudessa muutu, vaikka rakastajan ( puolison ) lisäksi onkin syntynyt uudeksi lisärooliksi eli vanhemmaksi.

Uppoutumalla täysillä vanhemmuuteen sitä alkaa nähdä itsensä siinä roolissa myös parisuhteessaan ja se on lopun alkua se. Siitä ei ole enää pitkä matka pikkujouluihin, jossa katse harhailee ja toinen ihminen näyttäytyykin seksuaalisena olentona vailla vanhemmuuden roolia ja väitän, että se on yksi syy sille, että ensimmäisten joukossa siellä ovat ne rooliinsa arjessa jämähtäneet kiltit perheenisät ja perheenäidit housujaan riisumassa. Hetken aikaa ei olekaan pelkkä äiti, vaan nainen.

”Puolisosuhde on se mihin keskityn enemmän kuin äitiyteen”.

Tässä lauseessa on se viisaus joka johtaa siihen, että parisuhde ei kaadu.

X