Ilkka Ihamäki, 34, kirjoitti kollegansa Sami Kurosen kirjan Sensuellit iltasadut, joka on juuri ilmestynyt.
Ilkka Ihamäki, 34, kirjoitti kollegansa Sami Kurosen kirjan Sensuellit iltasadut, joka on juuri ilmestynyt.
Julkkikset

Arvaatko millä hellittelynimellä hovimuusikko Ilkka kutsuu hänen ja Anni Hautalan poikaa? ”Tämä on ehkä vähän suurisuuntaista”

Juuri isäksi tullut hovimuusikko Ilkka Ihamäki on keksinyt lapselleen suurellisen lempinimen.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Niclas Mäkelä/Otava

Ilkka Ihamäki, sinusta ja Anni Hautalasta tuli pienen poikavauvan vanhemmat kuusi viikkoa sitten. Miltä nyt tuntuu?

Kaikki on mennyt luontevasti. Aluksi heräsin öisin kysymään, onko kaikki hyvin, vaikka muuten ei olisi ollut pakko herätä. Iloitsen omasta lapsesta ja katson ihaillen, miten luonteva ja läheinen äidin ja lapsen suhde on. Pääsin myös heti viettämään ensimmäistä isänpäivää.

Lue lisää: Anni Hautala on raskaana! Yllätti vauvauutisilla suorassa lähetyksessä – kommentoi asiaa myös somessa: ”Ollaan sanoin kuvaamattoman kiitollisia!”

Vastasit puhelimeen kesken vaipanvaihdon. Miten se sujui?

Hyvin meni. Nämä pienet vauvanvaatteet ovat sairaan söpöjä ja hellyttäviä. Pupu rintataskussa!

Miten kutsutte vauvaa?

Ehkä tämä on vähän suurisuuntaista, mutta olen kutsunut häntä alusta asti Mestariksi. Kutsumme häntä myös pieneksi pojaksi.

Ilkka Ihamäki, minkä ominaisuutesi toivoisit poikasi sinulta perivän?

Toivottavasti hän on utelias ottamaan selvää eri asioista. Olen itse ollut aina kiinnostunut esimerkiksi lukemisesta.

Kenelle olet viimeksi lukenut iltasadun?

Siskoni lapsille. Keksin heille omasta päästäni satuja, joissa seikkaili isäni Olli eli lasten isoisä. Olli oli tarinoissa pikkuisen huvittava antisankari.

Olen unohtanut tarinat jo itse, mutta lapset väittävät muistavansa ne yhä. Pienelle pojalleni en ole vielä lukenut satuja.

Kehu Harri Moision ja sinun Miehet jotka muistavat -podcastia.

Emme käytä lähetyksissä älylaitteita eli teemme ohjelmassa paluun keskustelukulttuuriin ennen niitä. Koska emme välillä googlaile, tiedämme juuri sen, minkä muistamme. Keskustelujen aihepiiri on silti laaja. Olemme käyneet läpi muun muassa pelkoja, kuten pandemiaa ja ydinsotaa.

Kuuntelijat auttavat asioiden yksityiskohdissa palautteessaan. Kun määrittelimme väärin James Bondin leffoissa käyttämän käsiaseen, kuuntelijoilta tuli pitkään palautetta.

Mitä sinusta ei tiedetä, Ilkka Ihamäki?

Harvemmin tiedetään, että olen ekonomi ja päädyin radioon sattumalta seitsemän vuotta sitten. Työskentelin tapahtumamarkkinointitoimiston asiakkuusjohtajana vuoteen 2017. Siitä läh­tien olen kiertänyt maata esiintymässä.

Olet radiopersoona kolmannessa polvessa. Mitä se merkitsee sinulle?

Se on hieno jatkumo. Isoisäni Niilo ja isäni Olli Ihamäki ovat molemmat olleet Yleisradion toimittajia. Katselin juuri valokuvaa, jossa isoisä haastatteli presidentti Urho Kekkosta tämän 75-vuotispäivänä.

Vuonna 1920 syntynyt Niilo teki radio-ohjelmia vielä 90-vuotiaana eläkeläisenä. Hänen kanssaan pääsin joskus koostamaan jouluohjelmia. Kotona meillä oli radio päällä koko ajan. Rakkauteni kotimaiseen musiikkiin on syntynyt radion kautta.

Oletko enemmän seikkailija vai turvallinen varmistaja?

Olen turvallinen varmistaja. Kartan kovimpia riskejä. Esimerkiksi irrottautuminen päivätöistä oli kova paikka. Onneksi Radio Suomipopilla esittämieni biisien sanoituksista on pidetty ja keikkoja on riittänyt. Koronan takia kuluva vuosi on tietysti ollut hiljaisempi.

Mitä raha sinulle merkitsee, Ilkka Ihamäki?

Se merkitsee perusturvaa. En ole kovin ahne, mutta olen kasvanut säästäväisyyteen. Rahan tekeminen ei aja minua, riittää että sitä on tarpeeksi peruselämän ylläpitämiseen.

Olet sanonut, että pikkutuhmuudet eivät vanhene. Mikä pitää ne tuoreina?

Ajankohtaiset aiheet vanhenevat no­peasti, mutta pienet kaksimielisyydet pysyvät. Silkat pornolaulut kyllästyttävät, mutta biisit, joiden sanoituksissa on metaforia kestävät pidempään. Mieti vaikka Kikan biisiä Sukkula Venukseen. Se ei vanhene koskaan.

X