Minna Helle on luvannut perheelleen, ettei aloita ainakaan heti uuden kirjan kirjoittamista. Hän antaa nyt aikaa läheisilleen.
Julkkikset

Minna Helle kohun jälkeen: Uusi työ ja avoliitto rallimanagerin kanssa!

Minna Helle, 45, joutui kohun keskelle irti- sanouduttuaan valtakunnansovittelijan työstä. Kevät toi muutoksia myös yksityiselämään: Minna muutti yhteen miesystävänsä Kim Vatasen kanssa.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia, Minna Helteen kotialbumi

Minna Helteeltä ei mene sekuntiakaan tapaamispaikan valitsemiseen. Totta kai hänen lempiravintolansa on Café Mellsten kotikulmilla Espoon Haukilahdessa. Parasta paikassa on sen sijainti aivan meren rannassa. Välillä Minna tuo perheensä tänne rennolle lounaalle. Kesäiltoina iso terassi houkuttelee pysähtymään viinilasilliselle tai oluelle.

– Pidän viinistä, mutta maistelen mielelläni myös erilaisia oluita, Minna kertoo.

Ravintolan ohi kulkee rantapolku.

– Työ valtakunnansovittelijana vaati hyvää kuntoa, ja liikunta on minulle rentoutumiskeino. Näissä maisemissa hiihdän ja juoksen, Minna kertoo ja ylistää Espoon pitkää ja kaunista rantaviivaa.

Hän on asunut Espoossa oikeastaan siitä lähtien, kun muutti Kivijärveltä Keski-Suomesta opiskelemaan Helsingin yliopistoon.

Avoliittoon rallimanagerin kanssa

Kohujen ja muutosten kevät! Muuta ei voi sanoa Minnan viimeisimmästä puolesta vuodesta. Työmarkkinakevät oli tavallista vilkkaampi. Valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä neuvoteltiin ahkerasti ja tehtiin hyvää työtä, jos tulosta mitataan vältetyillä lakoilla.

Huhtikuussa Minna julkaisi kirjan Järki ja tunteet. Siinä hän kertoi työelämäkokemustensa perusteella, miten välttää konfliktit ja neuvotella tuloksellisesti.

Kirja ehti juuri ilmestyä, kun Minna ilmoitti vaihtavansa työpaikkaa. Valtakunnansovittelijan siirtyminen Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtajaksi oli pitkään yksi valtakunnan ykköspuheenaiheista.

Kaiken kiireen keskellä Minna teki ison muutoksen myös yksityiselämässään. Hän muutti ensimmäiseen yhteiseen kotiin miesystävänsä, rallimanageri Kim Vatasen kanssa. Perheeseen kuuluvat molempien lapset sekä kissa.

– Perheen, sukulaisten ja ystävien tuki on kaikki kaikessa silloin, kun työrintamalla on haasteita. Saan paljon kannustusta myös aivan tuntemattomilta ihmisiltä esimerkiksi somessa. Kaikki tämä tuki on se, mihin nojaudun, kun tulee vaikeaa.

Minna ja Kim Antibesissa.

Avoimuus luo luottamusta

Kim ja Minna ovat seurustelleet jo jonkin aikaa, mutta he eivät ole esiintyneet yhteishaastatteluissa, eikä Minna halua kertoa, missä ja milloin he tapasivat toisensa. Avoimeen tyyliinsä hän on kuitenkin julkaissut heistä yhteiskuvia sosiaalisessa mediassa. Niissä Minna ja Kim – rallilegenda Ari Vatasen poika – hymyilevät muun muassa rallikisamatkoilla Belgiassa ja Ranskassa.

Minnan some-aktiivisuus on herättänyt sekä kiitosta että lievää ärtymystä. Joidenkin mielestä some on syönyt valtakunnansovittelijan arvovaltaa. Minna pitää kiinni kannastaan, että avoimuus luo luottamusta ja on tätä päivää.

– Asioita pitää uskaltaa tehdä uudella tavalla. Jos sitä pelkää, mikään ei mene eteenpäin, hän sanoo.

Lohenkalastus koukutti

Autourheilusta Minna on ollut kiinnostunut lapsesta asti. Hän muistaa, miten jo kymmenvuotiaana jännitti televisiosta Keke Rosbergin ensimmäistä formula ykkösten maailmanmestaruutta. Jyväskylän suurajot eli nykyinen Neste Rally on kesän odotettu tapahtuma.

– Rallissa on vauhtia ja jännitystä. Kilpailu tarjoaa aina sykähdyttäviä hetkiä. Lajissa on myös tähtiä, joiden menestystä on kiva seurata, Minna sanoo.

Tänä kesänä hän seuraa muun muassa nuorta Aki Sahilaa, joka ajaa kolmatta kauttaan Peugeot 208 Rally Cupissa Ranskassa. Kim Vatanen on Sahilan manageri.

Heinäkuussa Minna lomailee, ja silloin on luvassa rallikisojen lisäksi kaksi varmaa ohjelmanumeroa: lohenkalastus ja mansikoiden poimiminen.

– Olin viime kesänä ensimmäistä kertaa Norjassa kalastusreissulla. Se oli kokemus, jonka haluan uusia.

Lohia kalastetaan veneestä, joka ensin ajetaan joen yläjuoksulle. Alajuoksulle laskeuduttaessa toinen soutaa ja toinen hoitaa vapoja. Kun kala tarttuu vieheeseen, alkaa väsytystaistelu, jossa siimaa välillä annetaan, välillä kiristetään.

– Viime vuonna nostin ylös noin 4,5-kiloisen lohen. Sen kanssa meni varmasti parikymmentä minuuttia. Hyvä, että pysyin veneessä, Minna muistelee.

Mansikoiden poiminta tapahtuu vanhempien mansikkatilalla Kivijärvellä. Se on tärkeä jokakesäinen traditio ja paluu juurille.

X