Julkkikset

Vaikean päätöksen tehnyt ministeri Annika Saarikko: ”Mietin, osaako ruumiini pitää lapsesta huolen niin, että se syntyy terveenä ja voi hyvin”

Niin moni halusi, että Annika Saarikosta, 35, tulisi keskustan seuraava puheenjohtaja. Mutta toista lastaan odottava Annika valitsi toisin. – Mielensä liikkeille ei mahda mitään. Vaikka kaikki on tähän asti mennyt hyvin, raskaudessa on pelottavia asioita.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Mirva Kakko

– Raskauteni on vasta puolessa välissä. Koskaan ei voi olla varma siitä, miten kaikki sujuu loppuun asti.

Niin moni halusi, että Annika Saarikosta, 35, tulisi keskustan seuraava puheenjohtaja. Mutta toista lastaan odottava Annika valitsi toisin. – Mielensä liikkeille ei mahda mitään. Vaikka kaikki on tähän asti mennyt hyvin, raskaudessa on pelottavia asioita.

Kun Juha Sipilä huhtikuun 16. päivänä ilmoitti luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta, Annika Saarikko oli miehensä ja nelivuotiaan Aarni-poikansa kanssa aurinkolomalla Teneriffalla. Päivän päätteeksi hän kirjoitti Facebookiin: ”Ensimmäinen päivä palmun alla. Tärkein tiedotettava juuri nyt: Aarni on melkein oppinut uimaan.”

Annika kiitti postauksessaan Juha Sipilää tehdystä työstä mutta ei antanut mitään vihjettä omasta päätöksestään. Hän oli ollut jo pitkään ennakkosuosikki keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, mutta muutamaa viikkoa aiemmin kerrottu uutinen syysvauvasta Annikan ja Erkki Papusen perheessä antoi keskustelulle aivan uuden suunnan. Enää ei puhuttu vain yhden puolueen puheenjohtajavalinnasta. Nyt puhuttiin isosta sukupuolten välisestä tasa-arvokysymyksestä ja naisten mahdollisuuksista edetä työuralla vaativiin ja vastuullisiin tehtäviin.

Ratkaisuaan pohtiva Annika Saarikko tajusi tämän.

– Juha Sipilän hallituksessa olin tasa-arvoasioista vastaava ministeri. Totta kai pelkäsin, että kieltäytyessäni ehdokkuudesta tulen tuomituksi naisena, joka omalla ratkaisullaan ei halunnut edistää tasa-arvoa. Mietin, että pitääkö minun olla esimerkkinä itselleni ja muille, ylittää itseni ja näyttää, että kaikki on naisille mahdollista?

– Mielensä liikkeille ei mahda mitään. Vaikka kaikki on tähän asti mennyt hyvin, raskaus aiheuttaa paljon huolta ja siinä on pelottavia asioita. Ihan samoin kuin ensimmäisen raskauteni aikana, mietin nytkin koko ajan, meneehän kaikki hyvin. Kuuntelen ja tunnustelen, että liikkuuhan vauva. Mietin, osaako minun ruumiini pitää lapsesta huolen niin, että se syntyy terveenä ja voi hyvin.

– Raskauteni on vasta puolessa välissä. Koskaan ei voi olla varma siitä, miten kaikki sujuu loppuun asti. Olemme sellaisen elämän ihmeen ja arvoituksen äärellä, että kaikkiin kysymyksiin ei voi olla tässä vaiheessa vastauksia, Annika sanoo.

Siksi hän ei halua vielä vastata myöskään siihen, kauanko hän aikoo olla perhevapaalla lapsen synnyttyä.

– Enhän ollenkaan tiedä, millainen vauva se tulee olemaan, hän sanoo.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa ministeri Annika Saarikko kertoo muun muassa siitä, mitä tekemistä kirjailija Juha Itkosella on hänen päätöksensä kieltäytyä keskustan puheenjohtajuudesta kanssa. Lue juttu Annasta 20/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X