Mainos: Nicorette

Juttuvirta

Mainos

Totuuksia nikotiinista

Nikotiinikorvaushoito voi tarjota pehmeän laskun matkalla kohti savutonta elämää. Mitä sen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tiedämme?
Mainos | Nicorette Lopeta pysyvästi

Jari sammutti savukkeensa reilun 30 vuoden jälkeen: ”Kehoon hiipi hyvä olo”

Jari saa mieleensä sen hetken kuin eilisen. Elettiin vuotta 2015. Elämä ja arki olivat mallillaan. Jälkiviisaasti analysoiden Jari toki muistaa lääkärin todenneen hänen kolesteroliarvojensa olleen hieman niin ja näin.

Jari saa mieleensä sen hetken kuin eilisen. Elettiin vuotta 2015. Elämä ja arki olivat mallillaan. Jälkiviisaasti analysoiden Jari toki muistaa lääkärin todenneen hänen kolesteroliarvojensa olleen hieman niin ja näin.

– Ihminen on omituinen olento. Ei se mieti sellaisia asioita, jotka eivät näy eivätkä tunnu päällepäin. Olin omasta mielestäni elämäni kunnossa.

Kunnes tuli päivä, jolloin Jarin ja hänen perheensä olohuone täyttyi lääkintähenkilökunnasta. Jari oli saanut kotisohvallaan sydänkohtauksen. Nelihenkisestä perheestä paikalla oli Jarin teini-ikäinen poika. Jari sai ajoissa apua.

Sydänkohtaus herätti

Sydänkohtauksesta ja sen jälkeisestä ajasta sairaalassa Jari sanoo muistavansa oikeastaan yhden asian: terveydenhuoltohenkilökunnan tenttaamisen.

– Kaikki hokivat vain, tupakoitko ja kauanko olet tupakoinut?

Sanoma oli kuitenkin tehokas. Se upposi Jarin tajuntaan.

Sairaalassa Jari päätti, että ennen sydänkohtausta poltettu savuke jää viimeiseksi. Hän lopetti tupakanpolton reilun kolmen vuosikymmenen jälkeen.

Minä vai tupakka?

Sairaalassa viisikymppisiinsä valmistautunut Jari sanoo katselleensa kohtalontovereitaan. Heistä moni oli kokenut saman kuin hän, mutta toista tai kolmatta kertaa peräkkäin. Se ravisteli.

– Tiesin, että minun oli valittava: minä vai tupakka. Päätin, että jos voin jotenkin auttaa itseäni ja omaa tilannettani, tupakointi saa jäädä. Olin sen itselleni velkaa.

Sairaalasta kotiutumisensa jälkeen Jari ei ole enää kertaakaan polttanut. Lopettamisessa onnistumista edesauttoi se, että myös Jarin vaimo Jaana päätti lopettaa tupakoinnin.

– Menin hakemaan Jaria sairaalasta ja stumppasin viimeisen savukkeeni sairaalan pihalle. Tiesin, että jos en lopeta, päätös voi olla Jarille haaste. Halusin tukea häntä ja tehdä saman, minkä hänkin, Jaana kertoo.

Nikotiinilaastarista helpotusta

Nelisen vuotta Jarin sydänkohtauksen ja viimeisen savukkeen jälkeen pariskunta miettii kotonaan, kuinka tupakoinnin lopettaminen sujui lopulta hyvin. Heistä kumpikaan ei koe törmänneensä suuriin vastoinkäymisiin.

Niin Jari kuin Jaanakin käyttivät molemmat hetken aikaa nikotiinikorvaustuotteita. Erityisesti Jari kokee nikotiinilaastarista olleen hänelle hyötyä.

– Tutustuin nikotiinilaastariin jo sairaalassa, ja käytin sitä jokin aikaa myös kotona. Nikotiinilaastari helpotti vieroitusoireita, Jari muistelee.

Jari ja Jaana toteavat, että suurin hyöty heille oli kuitenkin toinen toisistaan.

– Lopettaminen olisi ollut vaikeampaa, jos Jaana olisi käynyt samaan aikaan terassilla tupakalla.

Hyvä olo

Lopettamispäätöksen jälkeen hyvä olo hiipi Jariin ja Jaanaan.

– Ensin huomasin, kuinka vaatteet ja iho eivät haise enää tupakalle. Se oli mahtavaa. Sen jälkeen hajuaisti palautui vähitellen. Kaikki tuoksut erottuivat jälleen paremmin, Jaana sanoo.

Myöhemmin molemmat havaitsivat oman kuntonsa kohonneen. He eivät enää hengästyneet samaan tapaan kuin aikaisemmin, ja heillä oli enemmän voimia ja energiaa.

Silti merkityksellisimpänä asiana Jari ja Jaana pitävät nykyistä riippumattomuuttaan. Tupakka ei hallitse heidän elämäänsä.  Tupakka ja siihen liittyvät tavat eivät määritä enää heidän tekemisiään.

Jari ja Jaana ovat vapaita elämään arkeaan ilman nikotiinin sanelemia ehtoja tai rytmiä.

 

NICORETTE® on lääke avuksi vieroitusoireisiin kun lopetat tupakoinnin. Sisältää nikotiinia. Lue pakkausseloste. Ei lasten ulottuville. Ei alle 18-vuotiaille. Markkinoija McNeil, a division of Janssen-Cilag Oy. 02/2021 FI-NI-2100030

Kysy lisää omasta apteekistasi!

NICORETTE®-nikotiinivalmisteet on tarkoitettu tupakkariippuvuuden hoitoon. Ne lievittävät tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviä vieroitusoireita. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pidä poissa lasten ulottuvilta. Kun aloitat hoidon, lopeta tupakointi kokonaan. Jos sinulla on krooninen ihosairaus (koskee vain laastareita), sydän- tai verisuonitauti, olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärisi kanssa. Ei alle 18-vuotiaille. Hengitysliitto Helin koordinoima maksuton STUMPPI-neuvontapuhelin ohjaa lopettamiseen liittyvissä kysymyksissä maanantaisin ja tiistaisin klo 10-18 ja torstaisin klo 13-16 numerossa 0800 148 484. Tämän sivuston julkaisija on McNeil, joka on yksinomaan vastuussa sisällöstä. Se on tarkoitettu suomalaiselle yleisölle. Kaikki sisältö ©Copyright McNeil. Kaikki oikeudet pidätetään.

X