Juttuvirta

Mainos

Totuuksia nikotiinista

Nikotiinikorvaushoito voi tarjota pehmeän laskun matkalla kohti savutonta elämää. Mitä sen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tiedämme?
Mainos Lopeta pysyvästi

Totuuksia nikotiinista

Nikotiinikorvaushoito voi tarjota pehmeän laskun matkalla kohti savutonta elämää. Mitä sen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tiedämme?

Nikotiinikorvaushoito voi tarjota pehmeän laskun matkalla kohti savutonta elämää. Mitä sen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tiedämme?

Nikotiinista voi tulla riippuvaiseksi jo lyhyessä ajassa. Fyysisen riippuvuuden lisäksi riippuvuus on henkistä, usein myös sosiaalista.1

Nikotiinikoukussa elävä keskushermosto tarvitsee säännöllisesti sopivan annoksen nikotiinia toimiakseen normaalisti. Jos se jää saamatta, vieroitusoireet voivat alkaa nopeasti.2

Tupakasta irrottautuminen on vaikeaa juuri nikotiinihimon ja vieroitusoireiden vuoksi. Kun tahdonvoima ei yksistään tunnu riittävän, nikotiinikorvaushoito voi auttaa tupakoinnin lopettamisessa.

Jotkin nikotiinituotteet voivat tuplata onnistumisen mahdollisuuden

On runsaasti tutkimusnäyttöä siitä, että nikotiinikorvaushoito kasvattaa todennäköisyyttä tupakoinnin lopettamisen onnistumiseen 50–60 prosentilla.3

Nikotiinikorvaushoidossa käytettävien tuotteiden nikotiinipitoisuus on selvästi pienempi kuin savukkeissa. Nikotiini myös erittyy niistä huomattavasti hitaammin kuin savua keuhkoihin vedettäessä. Riski riippuvuuden kehittymiseen on siksi alhaisempi. Korvaushoidossa päivittäisiä nikotiiniannoksia voidaan myös hallitusti pudottaa, kunnes nikotiinihimo on selätetty.4

Tupakointi ei auta stressiin

Vastoin yleistä luuloa tupakointi ei auta stressinhallinnassa. Tupakansavu päinvastoin lisää jännittyneisyyttä ja hermostuneisuutta. Stressin kokemus syntyy nikotiinihimon aiheuttamasta ahdistuksesta ja levottomuudesta, johon tupakan sytyttäminen tuo helpotuksen. Moni ennen tupakoinut kertoo stressioireiden helpottaneen tupakoinnin lopettamisen myötä.5

Tupakka, terva ja häkä ovat haitallisia 6

Tupakansavun sisältämät myrkylliset ainesosat aiheuttavat valtaosan tupakoinnin terveyshaitoista. Nikotiinikorvaushoidot ovat jo pitkään auttaneet tupakoitsijoita eroon piintyneestä tavasta. Lopettaminen on iso askel kohti terveellisempää elämää.

Korvaushoito voi lievittää vieroitusoireita

Tupakoinnin lopettamiseen kytkeytyvät vieroitusoireet aiheuttavat yleisesti ärtyneisyyttä ja ahdistuneisuutta. Nikotiinituotteet helpottavat fyysisten ja psyykkisten vieroitusoireiden hallintaa.

Painohallinta

Nikotiini kiihdyttää aineenvaihduntaa ja saa elimistön polttamaan kaloreita tavanomaista nopeammin. Myös ruokahalu voi vähentyä. Siksi tupakoinnin lopettaminen voi joskus johtaa painon nousuun. Lopettamisen yhteydessä on hyvä kiinnittää huomiota ruokavalioon ja harrastaa säännöllistä liikuntaa.7

Lähteet:
1 http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi40020
2 https://www.cancer.gov/about-cancer/causesprevention/risk/tobacco/withdrawal-fact-sheet#q1
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29852054
4 http://www.tobacco-cessation.org/PDFs/NicFactSheet-09-07.pdf
5 https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-thebhf/news-archive/2015/february/smokers-atincreased-risk-of-depression-and-anxiety
6 https://www.rcplondon.ac.uk/file/3563/download?token=Mu0K_ZR0
7 https://academic.oup.com/ajcn/article/87/4/801/4633357

NICORETTE® on lääke avuksi vieroitusoireisiin kun lopetat tupakoinnin. Sisältää nikotiinia. Lue pakkausseloste. Ei lasten ulottuville. Ei alle 18-vuotiaille. Markkinoija McNeil, a division of Janssen-Cilag Oy. 02/2019 FI/NI/19-1763


NICORETTE®-nikotiinivalmisteet on tarkoitettu tupakkariippuvuuden hoitoon. Ne lievittävät tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviä vieroitusoireita. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pidä poissa lasten ulottuvilta. Kun aloitat hoidon, lopeta tupakointi kokonaan. Jos sinulla on krooninen ihosairaus (koskee vain laastareita), sydän- tai verisuonitauti, olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärisi kanssa. Ei alle 18-vuotiaille. Hengitysliitto Helin koordinoima maksuton STUMPPI-neuvontapuhelin ohjaa lopettamiseen liittyvissä kysymyksissä maanantaisin ja tiistaisin klo 10-18 ja torstaisin klo 13-16 numerossa 0800 148 484. Tämän sivuston julkaisija on McNeil, joka on yksinomaan vastuussa sisällöstä. Se on tarkoitettu suomalaiselle yleisölle. Kaikki sisältö ©Copyright McNeil. Kaikki oikeudet pidätetään.

X