Mainos: Nailner
Mainos | Nailner

Nyt loppuu nolostelu! Kynsisieni on yleinen vaiva, jonka hoidat helposti kotioloissa

Kynsisieni-infektioita esiintyy jopa yhdellä kymmenestä. Kiusallisen mutta yleisen ongelman hoito on helppoa apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitotuotteilla.

Teksti:
Nailner

Kynsisieni-infektioita esiintyy jopa yhdellä kymmenestä. Kiusallisen mutta yleisen ongelman hoito on helppoa apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitotuotteilla.

Kellertäväksi värjääntynyt ja paksuuntunut kynsi, joka on pinnaltaan hauras ja hilseilevä. Kynsisieni on tuttu vaiva monelle, myös farmaseutti Moona Teppiselle.

“Varsinkin kesän kynnyksellä ihmiset kiinnostuvat kynsiensä ulkonäöstä ja lähtevät hakemaan apteekista hoitoa niissä havaitsemiinsa muutoksiin”, hän kertoo.

Kynsisieni-infektio tunnistetaan usein itse oireiden perusteella. Tyypillisesti muutokset alkavat kynnen kärjestä tai sivuilta ja etenevät tyveä kohti. Sieni-infektion voi saada myös sormenkynsiin, mutta yleisimmin sitä esiintyy varpaankynsissä.

”Kesän kynnyksellä ihmiset kiinnostuvat kynsiensä ulkonäöstä ja lähtevät hakemaan apteekista hoitoa niissä havaitsemiinsa muutoksiin.”

Silsasieni vaanii kosteassa – ja kotona

Kynsisienen aiheuttaa silsasieni, joka voi päästä kynnen alle kynnen halkeamien tai ihon haavojen kautta. Sieni voi levitä kynteen myös hoitamattomasta jalkasilsasta.

“Kynsisieni voi tarttua keneen tahansa, mutta ikääntymisen myötä alttius infektiolle kasvaa. Muita riskitekijöitä ovat jalan asentovirhe, esimerkiksi puristuminen liian pienessä tai vääränmallisessa kengässä, jokin vastustuskykyä heikentävä sairaus tai diabetes.”

Sienet viihtyvät kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä. Kynsisienitartuntaa osataan pelätä uimahallissa tai kuntosalilla, mutta silsan saattaa saada myös kotona.

“Kenkiä, sukkia ja kynsileikkureita -tai saksia ei kannata jakaa muiden kanssa. Julkisissa tiloissa taas hyvä nyrkkisääntö on pitää jalassaan aina jonkinlaiset jalkineet tai sukat”, Teppinen muistuttaa.

Älä jaa kenkiä, sukkia tai kynsisaksia muiden kanssa. Vältä myös paljain jaloin liikkumista julkisissa tiloissa.

Kynsisienen hoito vaatii malttia

Kynsisienen hoitoon saa apteekista ilman reseptiä paikallishoitovalmisteita esimerkiksi liuoksena tai lakkana. Jos vaiva nolostuttaa, voi valmisteita tilata myös verkosta. Hoitotuotteiden käyttö kannattaa aloittaa heti kynsimuutoksen huomattuaan, jotta sieni ei ehdi levitä muihin kynsiin.

Hoito vaatii sinnikkyyttä. Vie kuukausia, että vaurioituneen kynnen tilalle kasvaa kokonaan uusi, terve kynsi. Varpaissa kynnen kasvunopeus on vielä hitaampaa kuin sormissa.

“Vaikka simsalabim-hoitoa ei olekaan, nudenväriset hoitolakat piilottavat kynnen värjäymät heti”, Teppinen vinkkaa.

Useimmiten kynsisieni-infektiosta ei tarvitse huolestua ja itsehoitovalmisteen käyttö auttaa korjaamaan tilanteen. Joissain tapauksissa on kuitenkin syytä ottaa avuksi ammattilainen.

“Itsehoitotuotteet ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun kynnen muutos on lievä. Jos sieni on levinnyt koko kynteen tai useampaan kynteen, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.”

X