Reseptit

Benedictin munaleivät

Benedictin munat ovat klassisia amerikkalaisia brunssiruokia. Hollandaise-kastikkeella päällystetyt uppomunat tarjotaan pinaatin ja kylmäsavulohen kanssa.

Teksti:
TAINA SALOVAARA
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Leivät:

  • 150 g babypinaattia
  • 4 leipäviipaletta
  • 100 g kylmäsavulohta tai savu­kinkkua
  • 4 uppomunaa
  • 4 rkl hollandaisekastiketta
  • mustapippuria

Hollandaiekastike sauvasekoittimella:

  • 2 huoneenlämpöistä keltuaista
  • 100 g voita
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/4-1/2 tl suolaa
  • ripaus cayennepippuria

Uppomunat:

  • 1 l vettä
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 4 kananmunaa
  • suolaa

Valmistusohje

Aloita uppomunien ja hollanda­isekastikkeen valmistuksella.

Hollandaisekastike:

1. Pane keltuaiset kapeaan sekoi­tuskannuun. Sulata voi ja kaada se kiehuvan kuumana ohuena nauhana keltuaisten joukkoon sauvasekoittimen pyöriessä.

2. Kun kastike on sakeaa, mausta se sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Uppomunat:

1. Kuumenna vesi ja etikka katti­lassa kiehuvaksi. Säädä lämpöä niin, että vesi poreilee rauhalli­sesti.

2. Kypsennä aina 2 munaa kerral­laan. Riko munat kuppeihin. Pyö­räytä vettä niin, että syntyy mal­tillinen pyörre. Valuta munat ku­peista kattilaan.

3. Kypsennä uppomunia 3­5 mi­nuuttia. Kypsennysaika riippuu munien koosta ja halutusta kyp­syysasteesta. Nosta munat pois vedestä reikäkauhalla ja mausta ripauksella suolaa.

Kokoa leivät:

1. Kuumenna pi­naatti öljytilkassa pannulla, mausta suolaripauksella.

2. Paahda leipäviipaleet ja lisää päälle pinaatti sekä kinkku­ tai lohiviipa­leet.

3. Nosta päälle uppomunat ja valuta kastiketta munan päälle. Pyöräytä pinnalle mustapippu­ria myllystä.

X