Reseptit

Hodarisämpylät

12.6.2014 Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

2.5 dl vettä (42 asteista)
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1.5 tl suolaa
2 kananmunaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna

voiteluun:

1 kananmuna
1 rkl Kylmää vettä

pinnalle:

unikon- tai seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Hodarisämpylät kannattaa leipoa itse. Ne ovat ihan eri tavaraa kuin kaupasta ostetut sämpylät. Tämän Hodarisämpylätaikinan juju on pitkä kohotusaika. Älä lintsaa siitä, muuten rakenteesta ei tule oikeanlainen.

1. Mittaa kulhoon lämmin vesi ja lisää hiiva, suola ja sokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen levähtää hetki. Riko kananmunat pieneen kulhoon ja riko rakenne haarukalla vatkaten. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Yhdistä vesi, voi-jauhoseos ja kananmunat voimakkaasti vatkaten. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, käytä tarvittaessa apuna jauhoja, koska taikinan kuuluu olla melko löysää. Jätä se liinan alle kohoamaan noin kahdeksi tunniksi.

2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.

3. Jaa taikina 16:een palaan ja pyörittele ne pitkulaisiksi hodarisämpylöiksi. Nosta hodarisämpylät leivinpaperilla peitetylle uunipellille vieriviereen niin, että väliin jää noin sentin kohoamisvara. Kohota hodarisämpylöitä vielä noin tunti.

4. Voitele hodarisämpylät kananmunan ja veden seoksella, ripottele pinnalle siemeniä ja paista 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme