Joulutortut kerma-voitaikinasta
Joulutortut kerma-voitaikinasta kruunataan itse tehdyllä marmeladilla.
Reseptit

Joulutortut kerma-voitaikinasta

Joulutortut kerma-voitaikinasta maistuvat kaikille. Helposti syntyvä kerma-voitaikina saa täytteekseen itse tehtyä marmeladia, jonka voi keittää aprikooseista tai luumuista.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kerma-voitaikina

  • 6½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g pehmeää voita
  • 3 dl kuohukermaa

Täyte

  • 250 g kuivattuja aprikooseja tai luumuja
  • 2½ dl vettä
  • 1 tähtianis tai 1 kanelitanko
  • 1 dl hillosokeria
  • (2 rkl lakkalikööriä tai konjakkia)

Voiteluun

  • 2 kananmunaa

Pinnalle

  • tomusokeria

Valmistusohje

1. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos pehmeään voihin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Liiallinen sekoittaminen sitkistää taikinan. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa tunti.

2. Tee marmeladi taikinan kovettuessa. Keitä aprikoosit tai luumut pehmeiksi vedessä tähtianiksen ja/tai kanelitangon kanssa. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 5 minuuttia. Lisää mausteeksi halutessasi konjakkia tai likööriä. Pyöräytä marmeladi sileäksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

3. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä taikinapyörällä neliskulmaisia pohjia tai torttumuotilla pyöreitä pohjia. Pane pyöreille pohjille marmeladia, nipistä reuna kiinni muotilla. Voitele munalla. Taittele tähtitortut valmiiksi, voitele munalla ja lusikoi päälle marmeladia. Paista 200-asteisen uunin yläosassa noin 8 minuuttia. Siivilöi tortuille tomusokeria tarjoiluvaiheessa.

X