Juustofondue
Sulamispisteeseen kuumennettu juusto on niin hyvää, että ihan vain sen takia kannattaa kaivaa kaapista esiin fonduepata.
Ainekset
Juustofondue
- 400 g gruyèrejuustoa
- 200 g punaleimaista emmentaljuustoraastetta
- 1 valkosipulinkynsi
- 3 dl valkoviiniä tai omenamehua
- 1 rkl maissitärkkelysjauhoja
- 2 rkl kirsikkaviinaa, calvadosta tai sitruunamehua
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
- 1/4 tl muskottipähkinää
Lisäksi esimerkiksi
- Maalaisleipäkuutioita tai paahdettuja crostineita
- Isoja kapriksia tai marinoituja oliiveja
- herkkusieniä
- Ohuita savukinkkurullia
- Kasvispaloja esim. parsa- tai kukkakaalia, retiisejä, sellerinvarsia
- Päärynä- ja omenaviipaleita
Valmistusohje
Juustofondue valmistuu helposti näin:
1. Raasta juustot hienoksi raasteeksi. Kuori valkosipulinkynsi, halkaise ja hiero niillä padan tai kattilan sisäpuoli kauttaaltaan.
2. Kuumenna valkoviini kiehumispisteeseen ja lisää joukkoon juustoraastetta pienissä erissä. Sekoita puukauhalla, kunnes juusto on täysin sulanut. Lisää seuraava juustoerä vasta, kun seos on tasaista.
3. Sekoita maissitärkkelysjauhot alkoholiin tai sitruunamehuun ja valuta seos sulaneeseen juustomassaan samalla sekoittaen. Tämä estää juuston rasvan erottumasta niin helposti.
4. Mausta juustofondue pippurilla ja muskottipähkinällä. Pidä juustomassa lämpimänä ruokailun ajan sprii- tai kynttiläliekin päällä.
Vinkki: Varaa jokaiselle ruokailijalle pöytään pitkävartinen haarukka, jolla ruokapaloja pyöräytetään juustomassassa padan pohjan kautta, jotta juustokastike ei pala pohjaan.
Lue myös: Raclette tuo vaihtelua illanistujaisiin
Lue myös Kotiliesi.fi: Lihafondue on hauskaa seurusteluruokaa
Kommentit
Tein 2/3 annoksen ja silti jäi neljältä hengeltä puolet yli seuraavaan päivään. Sekoitin kaikki ainekset heti pl. juustot, jotka laitoin juusto kerrallaan kiehumispisteen jälkeen. Koostumus oli sopivan juokseva. Kokeilimme leipää ja päärynää. Jälkimmäinen toimi yllättävän hyvin. Käytin alkoholitonta valkoviiniä. Maistui myös lapsille. Miehelleni hiukan liian etikkainen maku. Juustovalinnoillakin saattoi olla vaikutusta.
Kommentit
Pitääkö aina olla viintä. Voisko jollain korvata?
Tein 2/3 annoksen ja silti jäi neljältä hengeltä puolet yli seuraavaan päivään. Sekoitin kaikki ainekset heti pl. juustot, jotka laitoin juusto kerrallaan kiehumispisteen jälkeen. Koostumus oli sopivan juokseva. Kokeilimme leipää ja päärynää. Jälkimmäinen toimi yllättävän hyvin. Käytin alkoholitonta valkoviiniä. Maistui myös lapsille. Miehelleni hiukan liian etikkainen maku. Juustovalinnoillakin saattoi olla vaikutusta.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous