Reseptit

Kylmä mätikakku

24.8.2012 Teksti: Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Tarjoa kylmä mätikakku kylmänä voileipäkakun tapaan.

Ainekset

leipäpohja:

6 palaa näkkileipää tai 4 palaa saaristolaisleipää
2 rkl kasvislientä
1 rkl voisulaa

mätitahna:

200 g tuorejuustoa
nippu ruohosipulia
nippu tilliä
1 dl pakastettua mätiä
1 rkl smetanaa
150 g kylmäsavukalaa
150 g graavikalaa
hiukan mustapippurirouhetta

Valmistusohje

Murskaa näkkileipä karkeaksi rouheeksi ja valuta joukkoon kasvisliemen kanssa sulatettu voi.

Vuoraa pitkulainen vuoka kelmulla ja levitä leipäseos pohjalle. Jos käytät saaristolaisleipää, kostuta leipäpalat voi-kasvisliemellä ja lado vuoan pohjalle kokonaisina.

Yhdistä tuorejuusto, tilli- ja ruohosipulisilppu sekä mäti ja kuohkeuta seos smetanalla. Perkaa savukala ruodottomaksi ja murskaa veitsellä tai haarukalla tahnaksi ja sekoita mätiseokseen. Levitä tahna leipäpohjan päälle tasaisesti.

Leikkaa graavikala ohuiksi viipaleiksi kalan päälle, rouhi pinnalle mustapippuria ja kiepauta halutessa päälle kalasta ruusukkeet. Peitä vuoka kelmulla ja pane jääkaappiin.

Nosta kakku ulos vuoasta kelmun avulla, poista kelmu ja tarjoa kakku kylmänä voileipäkakun tapaan. Helleaikaan kakun voi pakastaa ja tuoda tarjolle jäätelökakkuna.

Vinkki:

Kalaisa kakku asettuu juhlapöytään konstailematta ja muuttaa muotoaan kalastuskauden mukaan. Savuahvenien ja graavisiian kanssa sama kakku saa uuden ilmeen. Loppukesästä kakun koristeeksi ripotellaan tuoreita ruohosipulin kukkia tai villiorvokkeja. Kalaisa kakku kestää pakastamisen ja käy myös retkievääksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *