Reseptit

Pinkki kalamureke

Kalamureke onnistuu parhaiten kylmistä raaka-aineista, joten pidä ne kaikki jääkaapissa ennen valmistamista.

Teksti:
Inga Aaltonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

16

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 500 g ruodotonta kuha- tai haukifileetä
  • 500 g ruodotonta lohta
  • 2.5 tl merisuolaa
  • noin ½ tl valko- tai mustapippuria
  • 4 munankeltuaista
  • 4 munanvalkuaista
  • 8 dl vispi- tai kuohukermaa

Valmistusohje

 

Paloittele ruodottomat, nahattomat fi leet ja hienonna monitoimikoneessa. Lisää suola koneen käydessä ja pane seos astioineen kylmään jääkaappiin vähintään 15–30 minuutiksi.

Näin suola kiinteyttää kalamassaa. Lisää keltuaiset ja myllystä pippuria. Käynnistä kone uudelleen. Lisää koneen käydessä valkuaiset ja kerma. Pysäytä kone, kun ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti.

Tee maistiainen. Kuumenna paistinpannu ja nosta siihen lusikallinen murekeseosta, tasoita pinta ja paista murekepihvi molemmin puolin miedolla lämmöllä. Maista ja tarkista, onko murekeseoksessa mieluinen maku.

Vuoraa leivinpaperilla kaksi pitkänomaista, runsaan litran vetoista vuokaa ja kaada seos vuokiin. Peitä pinta leivinpaperisuikaleella ja astia foliolla tai kannella. Nosta vuoat reunalliseen uunipannuun ja lisää siihen vettä. Kypsennä vesihauteessa 175–180 asteessa noin 50 minuuttia. Nosta vuoat vesihauteesta ja anna murekkeen jäähtyä vuoassaan.

Tarjoa kuumana tai kylmänä.

Vinkkejä:

  • Helposti valmistettavia kalapullia (60 kpl) saat tästä seoksesta silikonivuoassa, jossa on pieniä ( halkaisijaltaan 4 cm:n kokoisia) syvennyksiä. Jaa joka koloon lusikallinen murekeseosta. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Kypsyessään seos kohoaa ja pinta saa hiukan väriä.
  • Murekeseoksen voit myös paistaa kevyesti molemmin puolin pieniksi kalapihveiksi paistinpannulla tai suuremmiksi lettupannulla.
  • Kalamureke sopii keliaakikoille, koska siinä ei ole viljatuotteita.
  • Kun käytät vähälaktoosista tai laktoositonta kermaa, niin kalamureke sopii myös laktoosi-intolerantikoille. Kerma voi olla myös vähärasvaisempaa.
  • Murekeseoksen maku on lempeä. Makua voit terästää muutamalla tipalla tabascoa tai chilikastiketta ja raikastaa hienoksi leikatulla tillillä.
  • Tarjoa kylmä mureke kokonaisena tai valmiiksi leikattuina viipaleina paistinvadilla tai salaattiannoksina alkupalaksi. Koristeeksi sopivat esimerkiksi pikkusalaatit ja yrtit, parsannuput, jokiravun pyrstöt tai katkaravut ja ohuet kurkkuviipaleet.
  • Murekkeen voi paloitella suupalaksi sopiviksi tapaskuutioiksi.
  • Kuumana tarjottavan kalamurekkeen koristeeksi sopivat katkaravut, ravunpyrstöt ja kesän ensimmäiset kantarellit.
X