Juomat

Seitsemän erilaisen siman ohje – säväytä tänä vappuna jollakin monesta makusimasta

Jos perinteinen sima kyllästyttää, tee vapuksi satsi makusimaa. Katso siman ohje perinteiseen tyyliin ja heitä sekaan yllätysmaku. Marjaa, hedelmää vai yrttiä kyytiin?

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock, Jorma Marstio / Om-Arkisto

Jos perinteinen sima kyllästyttää, tee vapuksi satsi makusimaa. Katso siman ohje perinteiseen tyyliin ja heitä sekaan yllätysmaku. Marjaa, hedelmää vai yrttiä kyytiin?

Munkkien, perunasalaatin ja tippaleipien lisäksi sima on olennainen osa vappua . Paras sima on tietysti itse tehty sima. Mutta jos sama siman ohje vuodesta toiseen tuppaa tympimään, kokeile tehdä makusimaa!

Siman valmistus on helppoa – vaikkakin aikaa vievää – eikä siman maustaminen lisää vaikeusastetta. Voit myös tehdä esimerkiksi toisen sangollisen perinteistä simaa ja testata makusimaa vain pienempään satsiin.

Kokeile 7 tapaa maustaa sima kotioloissa.

Valmista perinteisen siman ohje apunasi

Maustetun siman ohje
Makusiman valmistus ei eroa paljon perinteisen siman valmistuksesta.

Simaa maustaessa siman ohje ei muutu paljon. Käydään siis perinteisen siman valmistus läpi heti alkuun.

Tarvitset:

2 sitruunaa
5 dl sokeria
5 dl fariinisokeria
8 l vettä
pieni nokare tuoretta hiivaa tai ½ tl kuivahiivaa
rusinoita

Siman ohje:

1. Pese sitruunat huolellisesti ja kuori ne ohuelti perunankuorimaveitsellä. Poista valkoinen osa tarkasti ja viipaloi hedelmämalto. Pane sitten sitruunankuoret ja -viipaleet sekä sokerit suureen astiaan.

2. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi ja kaada vesi muiden aineiden päälle. Liuota tuore hiiva desilitraan nestettä ja sekoita se muiden aineiden joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, ripottele se siman pinnalle ja sekoita se hetken päästä nesteen joukkoon.

3. Anna siman käydä seuraavaan päivään huoneenlämmössä. Siivilöi ja pullota sima. Pane jokaiseen pulloon muutama rusina ja ripaus sokeria. Kierrä korkit kunnolla kiinni ja anna siman käydä viileässä noin 3–5 päivää. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pinnalle.

Kotiliesi.fi: Kekseliäät simareseptit ja parhaat niksit siman valmistamiseen

Makusimalla twistiä

Kun haluat maustaa simaasi, lisäät vain haluamasi mausteen yllä olevan ohjeen kohdassa 1 sitruunan ja sokerin joukkoon.

Valitse makusi:

  • nippu minttua
  • 12 dl raparperia
  •  50 g inkivääriä
  • 2 dl vadelmia
  • 500 g mansikoita
  • 4 limettiä, mukaan sopii hyvin myös rosmariini
  • 4 passionhedelmää

Lue myös: Miten hyvin tunnet vapun historian ja perinteet? Tee testi!

X