Havaintoja parisuhteesta

Seksiä ilman halua

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Joskus olen myöntynyt seksiin, vaikka ei ole haluttanut ollenkaan. Se on vain tuntunut ikävältä. Koko hommassa ei ole mitään fiilistä ja akti saa vain toivomaan, että homma olisi jo ohitse.

Toisen mieliksi ei kannata harrastaa seksiä, mikäli itsellä on selkeästi epäseksuaalinen olo. On stressiä, ahdistusta tai muita murheita ja olisi mieluummin vain toisen kainalossa lähekkäin ilman seksuaalista kosketusta.

Näin kertoo eräs nainen seksielämästään muun muassa Vantaan Sanomien julkaisemassa artikkelissa jossa kerrotaan tutkija Maiju Parviaisen väitöstutkimuksesta. Sen mukaan varsinkin naiset harrastavat seksiä velvoitteesta ja silloin kuin heidän ei tekisi sitä mieli harrastaa. Tutkimus koski pelkästään heteropareja.

Tämä tulos ei sinänsä yllätä. Se kertoo samaa kuin mitä itse olen lukenut saamistani lukijoiden tarinoista. Varsinkin pitkässä parisuhteessa elävien seksi on lähinnä velvoite joka pitää silloin tällöin suorittaa jotta voi sanoa, että parisuhteessa on seksiä. Jo tuo asetelma on sellainen, että termi seksi on selvästi yliammuttu. Se on usein yhden ihmisen tarpeiden tyydytys hetki.

Uudellenjulkaisin eilen tekstin jossa luettelin syitä, että miksi nainen ei halua seksiä suhteessaan. Syitä olivat muun muassa se, että arki on niin kuormittavaa, että halulle ei jää aikaa kehittyä. Kuormittavuus tulee usein siksi, että suhteen toinen osapuoli osallistuu yhteiseen arkeen aivan liian vähän. Toki joskus syy arjen kuormittavuudelle on naisen oma perfektionimi jolloin mitään asiaa ei saa tehdä puolella teholla.

Muita syitä olivat seksin yksipuolisuus, joka tarkoittaa artikkelissakin esiintullutta seikkaa, että nainen on seksissä lähinnä olemassa miehen tyydyttämistä varten.

Haluttomuus ei ole useinkaan merkki siitä, että naista ei seksi kiinnostaisi. Useimmin se on merkki siitä, että nainen on aivan liian väsynyt ollakseen halukas seksiin. Se on myös merkki siitä, että naisen saama seksi on tylsää ja yksipuolista.

Artikkelin kommenttiosiossa tosin miehet tulivat yksi toisensa jälkeen kertomaan että kaikki on naisten omaa vikaa. En edes halua laittaa tähän kommentteja näkyville, vaikka ne alleviivaisivatkin täydellisesti sitä, että miksi naisten haluttomuutta suhteissa esiintyy.

Seksin harrastaminen pakolla, velvoitteesta tai ilman omaa halua on lähtökohtaisesti surullista. Rikos se ei ole jos siihen on antanut suostumuksensa, mutta rikos siitä tulee heti jos seksiin on painostettu tai pakotettu. Yksi artikkelissa esiin nostettu syy seksiin on se, että mies ei sen jälkeen murjota. Tämä liikkuu jo rajoilla, että kyseessä on seksuaalista väkivaltaa, sillä murjottaminen on yksi henkisen väkivallan muoto ja jos sillä painostetaan seksiin niin kyse on jo pakottamisesta.

Surullista tuon kaiken lukeminen oli. Seksin kun kuuluisi olla sellaista, että jokainen osapuoli siitä nauttii. Velvoite se ei saisi olla koskaan. Ylipäätään parisuhteessa ei pitäisi minkään tuntua velvoitteelta.

X