Havaintoja parisuhteesta

Historian alimmalla tasolla

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on laskenut historian alimmalle tasolle kertoo Valtioneuvosto.

Eikä se ole vain pelkkä kokemus, vaan täyttä totta. Miten voisikaan olla tunne ja kokemus jokin muu ajassa jolloin hallitus repii voimalla kansaa kahtia pitäen sitä samalla tyhmänä narratiivilla, että yhteisessä veneessä tässä ollaan.

Historian rajuimmat leikkaukset sosiaalietuuksiin ja työelämän heikennykset suhteessa siihen, että miten hyväosaisten keskuudessa osallistutaan näihin yhteisiin talkoihin on räikeä. Se ei pelkästään tunnu epäoikeudenmukaiselta vaan se on sitä.

Joka kuukausi kerrotaan, että tämäkään ei riitä. Pitää säästää vielä enemmän. Minään kuukautena ei ole vielä kuulunut viestiä siitä, että nyt olisi hyväosaisten vuoro. Ei ole puhuttu, että veroalennukset tässä taloudellisessa tilanteessa eivät ole omiaan lisäämään oikeudenmukaisuuden tunnetta. Sen sijaan on ollut puhetta arvonlisäveron nostosta ja jälleen suurin häviäjä on pienituloinen.

Puhumattakaan siitä härskistä ja asenteellisesta dialogista jossa sosiaalitukien väärinkäytön ehkäisemiseksi on jo suunniteltu uusia virkoja, mutta harmaan talouden torjuntaohjelma on lopetettu kokonaan.

Tämän jälkeen ei kenellekään pitäisi tulla yllätyksenä Valtioneuvoksen kertoma lopputulema siitä, että oikeudenmukaisuuden tunne on historian alimmalla tasolla. Ehkä tämä johtaa siihen, että muutama kansanedustaja hyökkää Valtioneuvoston kimppuun sanoillaan. Mihinkään muuhun tämäkään ei tule johtamaan.

X