Havaintoja parisuhteesta

Lumienkeleitä ja laskiaispullia lakkopäivänä

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Tänään on lakkopäivä. Nuoremman tyttäreni eskari on kiinni tänään ja huomenna. Vietän päivän tyttäreni kanssa. Menemme ainakin tekemään pihalle lumienkeleitä ja sisällä syödään laskiaispullia. Huomenna täällä Tampereella lakkaa myös ratikat ja bussit kulkemasta. Se on haaste, sillä en omista autoa. Tuen lakkoja silti täydestä sydämestäni.

Moni kiukuttelee.

Mietin, että kuinka moni kiukuttelijoista on jättänyt historiansa lukematta. Voisi nimittäin olla niin, että ilman poliittisia lakkoja heillä ei olisi tällä hetkellä edes äänioikeutta. Tai Suomella itsenäisyyttä. Vuoden 1905 yleislakossa tai suurlakossa vaadittiin muun muassa yleistä äänioikeutta säädyttömillekin.

Työväenliike on tuonut suomalaiseen yhteiskuntaan työntekijöille oikeuksia jotka tuntuvat tässä ajassa eläville itsestäänselvyyksiltä. Itse olen suuresti kiitollinen siitä työstä mitä he ovat tehneet. Ilman sitä ei edes olisi päivähoitojärjestelmää joka tänään lakkoilee. Yhtenä monista taisteluvoitoista.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio ja työntekijän oikeudet ovat olleet Suomessa se suuri tasa-arvon tuoja ja samalla yhteiskuntarauhaa ylläpitävä voima. Sitä ollaan nyt murentamassa vähentämällä työntekijöiden oikeuksia mielivaltaisesti. Vieläpä kuvittelemalla että kansa on alistuva ja kuuliainen sen mielivallan edessä.

Muistan lapsuudestani ajan, kun isäni lakkoili. Hän oli tehdastyöläinen ja heille ei niin sanotusti isoteltu. He pitivät oikeuksistaan huolta ja heidän päältään ei kävelty. Yhteiskunta ja ajat ovat tuosta muuttuneet paljon ja muutoksia pitkäänkin tehdä, mutta ne muutokset pitää tehdä oikeudenmukaisesti. Se ei tällä hetkellä toteudu ja siksi lakoille täysi tuki.

Meillä on eskarikaiseni kanssa sama maku. Tykätään laskiaispullasta hillolla, ei mantelimassalla. Eskari aukeaa sitten taas torstaina. Bussit ei silloin kulje, mutta olen onnellinen asua maassa jossa lakko-oikeus on itseisarvo.

X