Mainos Havaintoja parisuhteesta

Meillä jokaisella on vapaus valita

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kaupallinen yhteistyö

Mainos Cinema Mondo

Rakkaus ei tunne sääntöjä.

Tämä lause on chileläisohjaajan Sebastian Lelionin 18.5. ensi-iltaan tulevasta Tottelemattomuus-elokuvasta. Kävin katsomassa sen ennakkonäytöksessä ja olin vaikuttunut. Se on helposti yksi kauneimmista näkemistäni rakkauselokuvista.

Elokuva seuraa New Yorkissa valokuvaajana toimivan Ronitin paluuta synnyinseudulleen Lontoon ortodoksijuutalaisyhteisöön. Vuosikymmeniä aiemmin hänet oli torjuttu yhteisöstä lapsuuden ihastuksen vuoksi, koska ihastus oli tyttö.  Tuo tukahdettu rakkauden kohde Esti on elokuvan toinen päärooli ja elokuva kertoo kahden naisen mahdottomasta taistelusta rakkautta vastaan.

Mahdottomasta siksi, koska rakkautta vastaan ei voi taistella. Sen voima on niin suuri, että se rikkoo ympäriltään yhteisön sisältä kumpuavia keinotekoisia sääntöjä. Sen voima on niin suuri, että sitä kohti tulee lähdettyä mahdottomissakin elämäntilanteissa. Rakkautta voi yrittää juosta karkuun, mutta se saa aina kiinni, vaikka kuinka lujaa juoksisimme. Ehkä elokuva yrittää vastata kysymykseen, että kuinka paljon me tottelemme ympäriltämme tulevia normeja ja olettamuksia? Olemmeko liikaa ulkopäin ohjailtavissa jopa oman onnellisuuden kustannuksella?

Tottelemattomuus-elokuvassa Ronitin paluu synnyinseudulle palauttaa piilotetut tunteet ja jännitteet esille. Esti on ehtinyt Ronitin poissaollessa avioitua miehen kanssa, vaikka paljastaa elokuvassa Ronitille mieltyvänsä vain naisista. Ortodoksijuutalaisuuteen kuuluva pakollinen perjantaiseksi kuvataan elokuvassa intohimottomana suorituksena. Kahden ihmisen väliltä puuttuu jännite, yhteys ja intohimo. Sen rinnalla Ronitin ja Estin välinen seksikohtaus on intohimossaan ja rajuudessaan henkeäsalpaava. Jopa niin voimakas ja aito, että muutamia ihmisiä poistui salista kohtauksen aikana.

Ronitin ja Estin välinen rakkaus on elokuvassa aistillista ja kaunista. Heidän väliset katseet, kosketukset ja suudelmat näyttäytyvät juuri sellaisina kuin toisiinsa rakastuneiden ihmisten välillä kuuluukin näyttää. Rakkaus, jonka näkyväksi ja julkiseksi tekeminen vaatisi suunnatonta rohkeutta irtaantua vanhasta ja joka toteutuessaan aiheuttaisi ympärillä tuomituksi tulemista ja valtavaa paheksuntaa.

”Mikään ei ole kauniimpaa kuin se, että meillä jokaisella on vapaus valita.”

Tämä on siteeraus Estin aviomieheltä kohtauksessa, joka on niin pakahduttavan humaani, että vahvemmallakin kivisydämellä varustettu kyynelehtii. Lause sopii elokuvaan, rakkauteen ja ihan koko elämään. Me emme voi valita toisen puolesta. Jokaisella meillä on lupa rakastaa. Me emme voi väkisin asettua poikkiteloin kenenkään onnen eteen. Me emme voi luoda liian tiukkoja sääntöjä ja rakentaa liian korkeita muureja ympärillemme, koska ne ovat lopulta vain keinotekoisia ja vapautta rajoittavia. Ne kaikki murtuvat oikeiden tunteiden edessä. Meidän pitää antaa vapaus valita, vaikka se tarkoittaisikin irti päästämistä. Joskus suurinta rakkautta toista ihmistä kohtaan on antaa hänen mennä.

Katsoin elokuvan yksin. Elokuvan aikana minulle tuli ikävä omaa rakastani. Hänen olisi kuulunut olla vierelläni. Olisin halunnut elokuvan aikana pitää häntä kädestä kiinni ja elokuvan jälkeen suudella nautinnolliseen loppuun saakka. Ihan vain siksi, koska rakkaus ei tunne sääntöjä. Elokuva on vahvasti rakkauden puolella. Sellaisen rakkauden puolella, joka vähät välittää ympäristönsä tuomitsevista katseista ja sanoista. Sellaisen rakkauden puolella, joka tuntuu vartalon jokaisessa sopukassa ja jättää sieluun ikuisen jäljen.

Aion viedä rakkaani treffeille tähän elokuvaan. Kaksin katsottuna elokuva on viiden tähden sijaan kuuden tähden arvoinen. Menkää tekin katsomaan, olette sitten rakastuneita tai ette. Kaikille elokuva antaa paljon. Rakastuneet löytävät itsensä elokuvasta ja heille, jotka tahtoisivat kokea tuon elämää suuremman tunteen, elokuva antaa uskoa ja toivoa. Elokuva kannustaa olemaan rohkea ja kulkemaan oman sydämen ääntä kohti. Sillä jos omaa sydäntään kuuntelee, niin ei voi koskaan mennä väärään suuntaan.

Toisinaan suuret rakkaustarinat alkavat tottelemattomuudesta.

X