Havaintoja parisuhteesta

Mies, tapa isäsi sisältäsi!

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Mies, tuntuuko siltä, että sinulla on vaikeaa mahtua rooliin, joka on annettu sinulle syntyessäsi?

Tuntuuko siltä, että koet olevasi liian ahtaissa ja pienissä roolivaatteissa?

Etkö näe itseäsi sukupolvien välisenä jatkumona, jossa sinä olet vain yksi uusi miehen nimi samanmielisten miesten jonossa?

Tunnetko riittämättömyyttä, koska et tunnu täyttävän niitä sinulle luotuja odotuksia siitä, että mitä on olla mies?

Älä huoli, sinun ei tarvitse mahtua sinulle annettuihin rooleihin. Sinun ei tarvitse pitää liian ahtaita ja tiukkoja roolivaatteita ylläsi. Sinun ei tarvitse olla yksi uusi nimi samanmielisten miesten kaanonissa. Ennen kaikkea, sinun ei tarvitse täyttää yhtään kenenkään muun ihmisen odotuksia kuin omiasi. Sinun ei tarvitse hakea hyväksyntää jollakin sellaisella, mikä sinä et ole.

Sinun ei tarvitse katsoa Tuntematonta sotilasta, jos sinä et halua katsoa Tuntematonta sotilasta. Jos ranskalainen rakkauselokuva miellyttää sinua enemmän, niin katso ranskalainen rakkauselokuva.

Sinun ei tarvitse rakentaa jotain uutta ja korjata kaikkea rikkimennyttä vanhaa. Sinun ei tarvitse hävetä sitä, että olet täysin lahjaton tekemään remonttia tai korjaamaan autoon tullutta pikkuvikaa.

Sen sijaan sinä voit rakentaa yhteiskunnallista rakkautta kirjoittamalla häpeilemättä rakkausblogia.

Sinun ei tarvitse hävetä sitä, että et aina jaksa kantaa koko maailmaa vankoilla käsivarsillasi. On ihmisiä, joiden mielestä sellainen on miehen työ ja rooli tässä maailmassa. Älä kuuntele heitä, vaan itseäsi. Yksikään mies ennen sinua ei ole siihen sitä paitsi edes pystynyt. Jokainen kokee heikkoutta ja väsymistä. Miksi luulet, että aikaisempina vuosikymmeninä viina on ollut merkittävä tekijä miesten kuolemantapauksissa?

Mitä viinaan tulee, niin sinun ei tarvitse olla, kuten aikaisemman sukupolven miehet. No, mietitäänpä viime vuosina tehtyjä elokuvia suomalaisista miehistä. Juice, Badding, Irwin, Olavi Virta, Kari Tapio. Kaikki viinaan kuolleita. Sinun ei tarvitse liittyä heidän joukkoonsa. Sinun ei tarvitse piilottaa herkkyyttäsi rajuun humalaan, vaan voit valuttaa sen sanoina tai jopa kyyneleinä näkyville.

Sanovat, että ennen ei käytetty masennuslääkkeitä. Ovat sanomisissaan väärässä. Viime vuosikymmenten masennuslääke tuli pullosta, jonka kyljessä luki sana koskenkorva.

Sinä saatat kuulla isäsi, isoisäsi, isoisoisäsi äänet korvissasi, mutta älä kuuntele niitä. Heistä kukaan ei ole sinä ja sinä et ole heille yhtään mitään velkaa, sillä tämä on sinun elämäsi, eikä heidän elämänsä. Anna elossa olevien vanhempiesi suhtautua halveksuvasti ja väheksyvästi toisenlaiseen tapaan elää, sillä sen taidon he osaavat vähän liiankin hyvin, mutta älä anna sen vaikuttaa.

Mies vetää kivirekeä takanaan, joka on täytetty edellisten sukupolvien painavista taakoista. Lopeta sen kuorman vetäminen. Tee tilit selviksi menneisyytesi kanssa ja aloita puhtaalta pöydältä, sillä se on ainoa tapa saada tämä sukupolvien välinen ketju katkeamaan. Ja kas, huomaat, että kun seuraavan kerran koet herkkyyden purkautuvan yli, et aukaisekaan viinapulloa, vaan runokirjan tai sydämesi. Ketju on katkennut ja tulevaisuus on valoisampi. Liian tiukan roolipaidan napit sinkoilevat ilmaan, kun oikea sinä tulee esiin sinulle valmiiksi rakennetusta minuudesta.

Niin ja sinä mies, joka olet päässyt tähän asti tekstiäni, niin on ihan sallittua lukea miehenä rakkausblogia. Minä nimittäin kirjoitan sitä miehenä. Eikä hävetä yhtään, vaikka juuri viime viikolla minulle kirjoitettiin kommentti, jossa nimeni etuliitteeksi oli kirjattu neiti. Kirjoittaja on ihminen, joka ei ole tehnyt menneisyytensä kanssa tilejään selviksi ja kantaa mukanaan sukupolvien yhdistävää raskasta taakkaa ja ketjua.

Mies, tapa isäsi sisältäsi, tee isänmurha ja ole se, joka oikeasti olet, älä se, joka sinun oletetaan olevan.

Älä pelkää, et varmasti jää yksin.

X