Havaintoja parisuhteesta

Pitää vain lakata olemasta tukien varassa ja mennä kokopäivätöihin

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Ei pidä jäädä sinne osapäivätöihin loukkuun, vaan alkaa tehdä työtä kokopäiväisesti”. Näin sanoi valtion kirstunvartija ajankohtaisohjelmassa.

Vasemmistoa on ivallisesti syytetty siitä, että siellä luullaan rahan tulevan taikaseinästä. Ehkä syväoikella uskotaan, että kokopäivätöitä tulee toisesta taikaseinästä. Varsinkin sellaisia päivätöitä, jonka palkalla pystyisi kustantamaan elämisensä.

En haluaisi uskoa, että ministeriksi pääsee niin vähäisellä yhteiskunnallisella osaamisella kuin ulos päin tällä hetkellä näyttää. Ei voi olla niin ulkona siitä, että mitä työmarkkinoilla on tapahtunut jo pitkään.

Otan muutaman esimerkkialan ja ne ovat kaupan ala ja ravintola-ala. Molemmissa on jo vuosia käytetty työvoimaa, jossa harvoille edes tarjotaan kokopäivätyötä. Ei, vaikka työntekijällä olisi siihen halukkuutta. Kun taas kokopäivätyötä on tarjolla esimerkiksi hoiva-alalla, mutta palkkaus on elinkustannuksiin nähden niin pieni, että se ei riitä edes perusturvaan. Entäpä tietääköhän valtionvarainministeri, että paljonko varhaiskasvattaja tienaa kuukaudessa? Suhteessa siihen, että kuinka raskasta ja tärkeää työtä hän tekee.

Uskon, että tietää, mutta esittää ideologisista syistä tietämätöntä. Pakenee vastuuta, koska on helpompaa vastuuttaa heikompi osapuoli.

Ei siis ole olemassa sellaista taikaseinää, josta yhtäkkiä tulee esille satatuhatta uutta kokopäivätyötä. Ja vaikka olisikin, niin ei ole sellaista taikaseinää, josta kokopäivätyötä tekevälle maksettaisiin sen verran hyvää palkkaa, että tukia ei tarvittaisi.

Eikä tarvitse kummoinen yhteiskuntatieteilijä olla, kun tietää, että mitä seuraavaksi tapahtuu, kun asumistukea leikataan. Ei se matalapalkkaista hoitotyötä kokopäiväisesti tekevä ihminen ota vastaan toista kokopäivätyötä ja jätä lastaan heitteille. Ei hänen edes tarvitse niin tehdä, sillä ihmisyys voittaa uupumisen.

Asumistuen leikkaus johtaa siihen, että työssäkäyvien osuus toimeentulotuen saajissa nousee. Toki jos samaan aikaan leikataan toimeentulotuesta niin sitten ollaankin jo surullisen totuuden äärellä.

Mutta onneksi muutama päivä sitten eräs hallituspuolueen edustaja hehkutti somessaan, että yksi vapaaehtoinen ruoka-apupalvelu virallistettiin hallituksen toimesta. Voi työpäivänsä jälkeen poiketa ruokajonon kautta.

Sekään toki ei valtionvarainministeriä eikä pääministeriä hetkauta. Ensiksi mainituin sanoin suorassa lähetyksessä, leikkaukset tehdään silti. Empatialla tätä yhteiskuntaa ei johdeta.

Lähimmäisenrakkaudesta puhuvan puolueen edustaja nyökytteli hyväksyvästi vieressä.

X