Havaintoja parisuhteesta

Seksuaalinen häirintä on kuulunut ja kuuluu osana suomalaiseen kulttuuriin

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Havaintoja saamistani seksuaalisesta väkivallasta kertovista lukijoiden tarinoista.

1. Tekstejä on tähän mennessä tullut 138 kappaletta. Se on enemmän kuin minkään muun aiheen tiimoilta koko bloggailuni aikana.

2. Tekstit menivät ihon alle ja varsinkin ensimmäisen viikonlopun aikana oli vaikeuksia irrottaa mielensä niistä. Olen pahoillani kaikille seksuaalista väkivaltaa kokeneiden puolesta. Sellaista ei kenenkään pitäisi joutua kokemaan.

3. Saamistani teksteistä 137 oli naisen kertoma kokemus. Yksi miehen.

4. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tekijä on ollut uhrille joku jo aiemmin tuttu henkilö.

5. Saamistani tarinoista valtaosa koski parisuhteen sisällä tapahtunutta raiskausta. Yleisin tapa nukkuvan tai sammuneen raiskaaminen. Tämä siis oman puolison tekemänä.

6. Lapsiin kohdistuneissa tapauksissa tekijä saamissani tarinoissa oli poikkeuksetta joko omaan perheeseen, sukuun tai tuttavapiiriin kuuluva henkilö. Todella usein tekijäksi kerrottiin oma pappa tai isäpuoli.

7. Lapsiin kohdistuneissa tapauksissa on usein ollut joku ulkopuolinen, joka on tiennyt tapahtuneesta, mutta ollut siitä hiljaa. Kyseisiä tapauksia on varsinkin ollut uskonnollisissa yhteisöissä, joissa muutenkin on vallinnut pelon ja vaikenemisen ilmapiiri.

8. 80-luku ja 90-luku ovat olleet synkkiä vuosikymmeniä lapsiin kajoamisessa ja siitä vaikenemisesta. Suurin osa minulle kirjoitetuista tarinoista on sijoittunut kahdeksankymmentäluvulle.

9. Alkoholi on osallisena isossa osassa tapauksissa. Joko niin että uhri on juotettu tajunnan rajamaille tai sitten niin, että tekijä on juonut itsensä tolkuttomaan humalaan ja alkanut väkivaltaiseksi. Näin varsinkin parisuhteen sisällä tapahtuneista tapauksista.

10. Aivan liian monessa tapauksessa uhria ei ole uskottu. Ei edes omat vanhemmat. Tapauksista on pyydetty uhria jopa vaikenemaan.

11. Saamistani yli 130 tarinasta vain murto-osa on päätynyt poliisille ja nekin jotka ovat päätyneet vain kolmesta saamistani tarinoista on tullut tekijälle tuomio. Suurin osa Suomessa tapahtuneista raiskauksista on jäänyt ja jää pimentoon.

12. Suomalainen raiskauskeskustelu on rasismin värittämää. Ikään kuin suurin uhka tulisi ulkopuolelta. Luin juuri 138 tarinaa suomalaisten isien, pappojen, aviomiesten, naapureiden, enojen jne tekemistä raiskauksista, joissa uhri on ollut jopa lapsi.

13. Seksuaalinen häirintä on kuulunut ja kuuluu osana suomalaiseen kulttuuriin.

14. Niin kauan kuin Suomessa vuoden katsotuimman elokuvan paikkaa pitää suomalainen elokuva, jossa kolme miestä vitsailee kevyesti nukkuvan panemisella olemme vielä kaukana terveestä tavasta ajatella ihmisen seksuaalisuudesta.

15. Monessa tarinassa uhri pohtii, että onko hän itse syyllinen. Tämä on surullista ja yleistä. Sama retoriikka jyllää usein julkisessa keskustelussa. Nainen syyllistetään kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta.

16. Seksuaalisesta väkivallasta kertovia lukijoiden tarinoita on luettu enemmän kuin mitään tekstejä blogissani koskaan. Tekstit ovat tavoittaneet kymmeniätuhansia suomalaisia.

17. Seksuaalinen väkivalta tuntuu olevan edelleen yleistä. Nyt pitää jatkaa aiheen näkyvilläpitämistä. Se että tarinat aiheuttavat ahdistusta lukijassa on pientä siihen verrattuna, mitä tarinoiden kertojat ovat joutuneet kokemaan.

18. Kaikille tarinoiden lähettäjille kollektiivinen kiitos ja halaus. Te ette ole tehneet mitään väärää. Teille on tehty väärää. Rikollista.

 

Lue myös

X