Ihmiset ja suhteet

Nudistiranta – Alastonta auringonpalvontaa

Teksti:
Anna.fi
Nudisti

Ellien toimittaja kävi harrastamassa alastomuutta Pihlajasaaren naturistirannalla. Mikä erottaa naturistin nudistista? Ja onko nudistiranta pervojen piilopaikka vai ihmisen paluu luontoon?

Pihlajasaaren naturistiranta

Välillä jopa itsensä kanssa alasti oleminen on vaikeaa, enkä ole tottunut perheessäni tai kaveripiirissä kovin avoimeen alastomuuskulttuuriin. Elämäni aikana olen yhden kerran ollut sekasaunassa. Ilman sitä, että kirjoittaisin asiasta nyt ”tutkivaa journalismia”, tuskin olisin ikinä nudistirannalle eksynytkään. Tässä siis lähtötilanne nudistirannan valloitukseen.

Mukaan Pihlajasaaren naturistialueelle on suostuteltu yksi vastentahtoinen aviomies, sekä kaksi nudistirannalla säännöllisesti käyvää kaveria. Itsensä pakottaminen nudistirannalle on yksi asia, mutta onko sinne nyt ihan pakko vielä lahjoa, kiristää ja uhkailla muita?

Alastomuuden harrastamista

Nudistiranta

Pihlajasaarella odottaa yllätys. Nudistiranta ei olekaan hiekkaranta, jossa alastomat ihmiset käyskentelisivät avoimen vapautuneesti. Kyseessä on kallioinen alue metsän reunalla. Tarkoituksenani on ensimmäistä kertaa tänä kesänä luopua talviturkista, mutta tulen toisiin ajatuksiin nähtyäni vedessä rehottavat levärihmastot valmiina tarraamaan jalkoihini.

Itse vaatteiden riisuminen tuntuu todella oudolta, ja tunnun olevan ainoa, jolle asia aiheuttaa ongelmia. Pyrin ajattelemaan asiaa lähinnä rajattoman auringonoton kannalta ja vaivihkaa tarkkailemaan muita rannalla. Toisten katselu tuntuu kuitenkin tirkistelyltä ja epätoivoisesti yritän pakottaa itseni rentoutumaan. Estynyt siveyden sipuli sisälläni kuitenkin etsii pakotietä tilanteesta.

Ajatus siitä, että monien täällä olevien täytyy olla enemmän tai vähemmän vinksahtaneita pervoja, on vaikea karistaa mielestä, ja soimaan itseäni moisesta ennakkoluuloisuudesta. Tajuan kuitenkin, että nudismi ei loppuen lopuksi ole niin kamalaa, kuin millaiset paineet olen sille asettanut.

Elämää nudistirannalla

Kalliorannan syrjäisimmässä nurkassa on joukko yksin saapuneita miehiä. Ajatus pervoista miehistä ei ole täysin kaukana todellisuudesta, koska tällä alueella harrastetaan kyllä muutakin toimintaa kuin auringonottoa. Päätän kääntää katseeni kallion toiselle puolelle, minne on hakeutunut enimmäkseen pariskuntia.

Yksi pariskunta käy jonkin matkan päässä meistä aivan tavallista arjen keskustelua seisoen samalla reteästi alasti. Asia tuntuu täysin luonnolliselta ja hauskalta heitä katsellessa. Mies rapsuttelee välillä pallejaan, aivan luontevasti, miten nyt miehillä usein kotioloissakin on tapana.

Kävelykierros nudistirannalla

Nudistiranta

Päätän haastaa itseni vielä pienelle kävelylle kallioilla, koska paikallaan makoilu ei pidemmän päälle tunnu enää haastavalta. Lähden tekemään pienen kävelykierroksen rantakiviä pitkin tarkastaakseni vielä, josko laiturilta pääsisi kätevästi veteen.

Matkalla laiturille huomaan myös miehiä, jotka ottavat aurinkoa vaatteet päällä. Tekisi mieli huutaa, että ”hei vaatteet pois sinä siellä, jos minäkin pystyn siihen niin pystyt sinäkin”. Vaatteiden pito nudistirannalla on suuri vääryys ja pitäisi olla laissa kielletty.

Laiturin päässä minua odottavat entistä pidemmät levämättäät, joten se siitä uintireissusta. Tajuan, etten ole ikinä aikuisiällä edes tainnut uida alasti. Miten kauaksi ihmisen elämä onkaan kehittynyt luonnosta.

Vaatteet päälle

Aurinko menee pilveen ja päätämme lähteä kohti Pihlajasaaren lauttaa. On pakko myöntää, että vaatteiden pukeminen päälle on minulle helpotus. Nudistirannalla oleilu ei ole kuitenkaan niin ihmeellistä, kuin mitä olin alkuun ajatellut.

Toisella kerralla kaikki tuntuisi jo varmaan paljon helpommalta, ja ei ole poissuljettua, ettenkö toiste voisi tullakin. Pihlajasaaren naturistiranta ei vain alueena ole ihanteellinen uimiseen tai muutenkaan mielestäni erityisen viihtyisä.

Nudistiranta saa myös muulta seurueelta aika tylyn arvion. Lukuun ottamatta naturistialuetta Pihlajasaari on muuten ihanaa aluetta. Kukaan porukasta ei tunnu traumatisoituneen pysyvästi kokeilusta, tosin oman mukavuusalueen venyttäminen vaatii kyllä kaikkien mielestä useampaa vierailua, ennen kuin rannalla pystyy rentoutumaan täysin.

Nudismi vs. naturismi

Nudismi

Jos sana nudismi käännetään sanatarkasti latinasta, tarkoitetaan sillä alastomuuden harrastamista.

Nudismi sanaa käytetään usein rinnakkain naturismin kanssa. Sanoilla on kuitenkin olemassa teoreettinen ero.

Nudistit nauttivat alastomuudesta yksityisesti ja pysyttelevät paikoissa, joissa heidän alastomuutensa ei häiritse muita ihmisiä. Naturismi edustaa aatteellista ja järjestäytynyttä alastomuuden harrastamista

”Takaisin Luontoon”

Aatteellinen nudismi sai tärkeitä vaikutteita 1700-luvulla eläneen filosofi Jean-Jacques Rousseaun ajatuksista. Hänen kuuluisa lainauksensa ”takaisin luontoon” on jo antiikista peräisin oleva ajatus terveestä sielusta terveessä ruumiissa. Perusajatuksena naturismissa on myös ihmisten tasavertaisuuden ihanne, jossa titteleillä ja palkoilla ei ole merkitystä.

Naturismin historia

Naturismiaatteen juuret ulottuvat pitkälle viime vuosisadan alkuun Saksaan. Ensimmäiset alastomuutta harrastavat ihmiset kokoontuivat kesäisin puhtaiden järvien äärelle rentoutumaan.

Naturismi on vähitellen levinnyt ympäri maailmaa ja nykyisin sen kärkimaita ovat USA, Ranska ja Saksa. Naturistiliittoja ja yhdistyksiä on perustettu ympäri maailmaa ja myös meillä Suomessa toiminta on järjestäytynyttä.

Sileä alastomuus

Maailmalta on rantautunut meillekin muoti-ilmiö ”smooth”. Sen harrastajat ovat vielä alastomampia kuin perinteiset naturistit ja ajavat karvoituksensa pois päästäkseen täydellisen alastomuuden tilaan. Luonnollisesta hippien ”antakaa kaikkien karvojen kasvaa vapaana” –ajatuksesta ollaan tultu tämän päivän karvattomuuden ihanteeseen.

Naturismin harrastuspaikat

Suomen naturistipäivät järjestetään tänä vuonna Aulangon lomakylässä 31.7.–2.8.2009. Ohjelmassa on alastonta sekasaunaa, tanssia ja karaokea. Suomessa alastonkulttuuri on vasta lapsen kengissä verrattuna Euroopan avoimeen ilmapiiriin.  Esimerkiksi Ranskassa on kokonainen lomakaupunki alastomuuden harrastajille.

  • Helsingissä Pihlajasaaren yksi niemi on varattu naturistien käyttöön.
  • Porin Yyterissä on pitkä hiekkaranta, josta pieni osa on varattu naturisteille.
  • Seurasaaren uimaranta Helsingissä (miehet ja naiset erikseen)
  • Yrjönkadun uimahalli Helsingissä (miehet ja naiset erikseen)
  • Turussa vanha Turun Uimahalli
  • Kajaanin lähellä on kylpylät Hallan Saaga ja Katinkulta, joiden saunamaailman kylpyläalueissa on uimapuvun käyttö kiellettyä

Suomen laki ei kiellä alastomana oleskelua ja uintia. Alastomuus voidaan kuitenkin tulkita rikoslain piiriin kuuluvaksi siveettömäksi käytökseksi, jos se on seksuaalipainotteista tai jos se tapahtuu erittäin julkisella paikalla

Lue lisää:
Naturismi

Kansainvälinen naturistiliitto

Suomen naturistiliitto

Ranskan alaston kaupunki

Teksti: Tarja

X