Terveys

Kärsitkö anemiasta tai raudanpuutteesta? Tunnista oireet ja tutustu hoitokeinoihin

Teksti:
Anna.fi

Huimausta, sydämentykytystä ja väsymystä, joka ei mene ohi edes nukkumalla. Mystisiä vaivoja ei kannata jäädä murehtimaan yksin, vaan marssia lääkärille ja pyytää yksinkertainen labrakoe. Outojen oireiden taustalla on naisilla usein raudanpuutos.

Anemia

Monet naiset tuntuvat kärsivän raudanpuutteesta. Onko se yleisempää naisilla kuin miehillä?

Naisilla on useammin raudanpuutosta ja siitä johtuvaa anemiaa kuin miehillä. Tämä johtuu siitä, että kuukautisten aikana elimistöstä poistuu rautaa verenvuodon mukana. Naisten raudan tarve on hyvin yksilöllistä, koska kuukautisvuodon määrä ja siitä johtuva raudan menetys vaihtelee paljon.

Mihin tarvitsemme rautaa?

Kaikki solut tarvitsevat rautaa aineenvaihduntaansa. Tosin suurin osa raudasta kuluu veren punasoluissa hemoglobiinin valmistamiseen. Hemoglobiinin tehtävä on kuljettaa happi keuhkoista kudoksiin.

Mikä aiheuttaa anemian?

Anemioita on useita eri syistä johtuvia, ja niistä yleisin on raudanpuuteanemia.

Anemia liittyy yleensä verenvuotoon, jolloin elimistöstä poistuu rautaa. Usein naisilla anemian syynä ovat runsaat kuukautiset. Toinen yleinen syy on verenvuoto mahalaukussa tai suolistossa. Nykyään anemia johtuu harvoin ruokavaliosta. Pitäisi syödä erittäin yksipuolisesti, jotta se johtaisi raudanpuutteeseen. Tosin keliakia tai jokin muu raudan imeytymiseen vaikuttava tekijä voi aiheuttaa anemiaa. On myös eräitä harvinaisia munuais- ja luuydinsairauksia, jotka aiheuttavat anemiaa.

Millaisia oireita raudanpuuteanemiaan liittyy?

Yleisiä oireita anemiassa ovat väsymys, suorituskyvyn heikkeneminen ja sydämentykytys. Muita oireita voivat olla huimaus ja hengästyminen. Kun hemoglobiinin määrä laskee, happi ei kulje elimistössä yhtä tehokkaasti kuin aiemmin. Kipu kielessä tai kipu niellessä voivat olla anemian merkkejä. Myös kalpeus ja kynsien haurastuminen voivat kertoa raudanpuutteesta.

Joskus anemia ei aiheuta juurikaan oireita, sillä elimistö voi sopeutua raudanpuutokseen, kun se kehittyy vähitellen.

Miten raudanpuuteanemia todetaan?

Anemia

Verikokeiden avulla mitataan hemoglobiini, ferritiini ja punasolujen indeksiarvo.

Jos naisen hemoglobiini on alle 120, hänellä on anemia. Aina hemoglobiini ei kuitenkaan välittömästi kerro raudanpuutoksesta, koska elimistö käyttää omat rautavarastonsa ennen kuin hemoglobiini alkaa laskea. Ferritiini osoittaa varastossa olevan raudan määrää kehossa. Ferritiinimääritystä käytetään, kun epäillään raudanpuuteanemiaa.

Punasolujen indeksiarvo kertoo, johtuuko anemia raudan vähyydestä. Jos kyseessä on raudanpuutosanemia, punasolut ovat normaalia pienempiä ja kalpeampia. Foolihapon tai B12-vitamiinin puute puolestaan suurentaa punasolujen kokoa.

Miten raudanpuuteanemiaa hoidetaan?

Anemia ei ole sairaus, vaan oire jostakin. Anemian syy pitää aina selvittää, ja hoito riippuu siitä, mikä sen aiheuttaa.

Rautalääkkeet ovat ensiapua. Rautalääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, joista yleisimpiä ovat vatsakivut, pahoinvointi ja ummetus. Yleensä aloitetaan pienellä annostuksella, esimerkiksi tabletilla päivässä ja määrää lisätään vähitellen. Jos rautalääke aiheuttaa pienenäkin annoksena jatkuvasti oireita, voi kokeilla toista valmistetta.

Anemia häviää tavallisesti muutamassa kuukaudessa, mutta lääkitystä jatketaan tämän jälkeenkin, jotta elimistön rautavarastot täyttyvät.

Miten anemiaa voi ehkäistä?

Rautaa saa lihasta, sisäelimistä ja täysjyväviljasta. Eläinkunnasta saatava hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvikunnasta saatava rauta. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Maitotuotteet, kahvi ja tee puolestaan estävät raudan imeytymistä.

Hemoglobiinin mittaaminen vuosittain ei ole tarpeen, mutta se kannattaisi tutkia noin viiden vuoden välein. Poikkeuksena ovat naiset, joilla on runsaat kuukautiset. Heidän kannattaa tarkistaa hemoglobiiniarvonsa useammin.

Milloin pitää erityisesti huolehtia raudan saannista?

Jos harrastaa rankkaa kestävyyslajia, elimistö kuluttaa tavallista enemmän rautaa. Kasvuiässä ole vat lapset ja nuoret tarvitsevat muita enemmän rautaa.

Raskauden aikana naisten raudan tarve kasvaa. Odottavalla äidillä veren hemoglobiini laskee, koska veren plasman määrä kasvaa ja veri laimenee. Raskauden aikana pelkkä ruokavalio ei riitä takamaan riittävää määrää rautaa, vaan lisäksi odottajan pitää käyttää rautavalmisteita.

Iän myötä naisten raudan tarve vähenee, koska kuukautiset jäävät pois.

Voiko rautaa saada liikaa?

Terve ihminen ei voi saada ravinnosta liikaa rautaa. Keskimäärin vain noin kymmenen prosenttia ravinnon raudasta päätyy elimistön käyttöön. Elimistö säätelee raudan imeytymistä. Kun varastot ovat täynnä, ylimääräinen rauta ei enää kerry elimistöön.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Pekka Taipale Kuopion Terveystalosta.

Teksti: Oili Urmas
Kuvat: Bulls Press ja Thinkstock

Anna 14-15/2015

X