Terveys

Paha haju, pahkuroita, kutinaa – 10 noloa alapään vaivaa, joista on vaikea puhua

Alapäässä on kuivaa kuin Saharassa, pissa lirahtaa housuun ja yhdyntä sattuu. Käsi ylös, kenelle alapään ongelmista puhuminen on aina helppoa? Ei hätää, annoimme eri-ikäisten naisten esittää kysymykset puolestasi gynekologille.

Teksti:
Elisa Hurtig

Alapäässä on kuivaa kuin Saharassa, pissa lirahtaa housuun ja yhdyntä sattuu. Käsi ylös, kenelle alapään ongelmista puhuminen on aina helppoa? Ei hätää, annoimme eri-ikäisten naisten esittää kysymykset puolestasi gynekologille.

1. Grrr! Kutina alapäässäni on melkoinen. Mikä avuksi?

Limakalvojen kuivuudesta voivat kärsiä kaikenikäiset. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla se on yleistä, sillä estrogeenin puute aiheuttaa kuivuutta. Vaihdevuosista eteenpäin olisikin hyvä käyttää säännöllistä paikallista estrogeenihoitoa pari kertaa viikossa. Sitä käyttäessä ei tarvitse pelätä veritulppariskiä tai lisääntynyttä syöpäriskiä. Jos kyse ei ole vaihdevuosista, voitele alapäätäsi perusvoiteella tai intiimialueen kosteutukseen tarkoitetulla tuotteella. Myös atoopikot kärsivät usein alapään kutinasta.

Olitpa minkä ikäinen tahansa, muista alakerran tuuletus. Älä jää koskaan kuntoilun jälkeen oleskelemaan hikisiin, tiukkoihin treenivaatteisiin vaan peseydy ja vedä yllesi kuivat pikkuhousut.

Naisten olisi toisinaan hyvä oleskella ilman aluspöksyjä ja antaa ilmavirran huljutella alapäätä. Jos se on mahdotonta, anna alapäällesi ilmaa ainakin öisin. Jos kutina ei helpotu kotikonstein, käy gynekologilla. Joskus myös käynti ihotautilääkärillä on tarpeen.

2. Valkovuotoni muuttui kokkareiseksi. Mikä minua vaivaa?

Ei hätää, oireiden aiheuttaja on todennäköisesti vaaraton hiivatulehdus. Hiivasieni on emättimessä ja muualla elimistössä normaalistikin elävä mikrobi. Kun se jostain syystä villiintyy, puhutaan hiivatulehduksesta. Sen oireita ovat kutina ja kokkareinen, hajuton valkovuoto. Alavatsakipu ja pahan hajuinen vuoto eivät puolestaan kuulu hiivan oireisiin. Hiivatulehduksen voit saada kuriin ilman reseptiä saatavilla itsehoitovalmisteilla. Oireetonta hiivatulehdusta ei tarvitse hoitaa.

3. Alapäähäni on ilmestynyt pahkuroita. Onko minulla Bartholinin rauhasen tulehdus?

Ei välttämättä. Pienet valkoiset pahkurat, jotka ovat usein rivissä, ovat normaaleja. Isommat pahkurat voivat olla tukkeutuneita talirauhasia, ja niissä näkyy usein valkoinen pinta. Joskus karvatupet tulehtuvat häpyalueella, eikä niillekään tarvitse aina tehdä mitään. Joskus tulehdus voi vaatia antibioottista voidetta. Jos ne eivät itsestään häivy, lääkäri voi puhkaista ja tyhjentää ne.

Häpyhuulen sisällä voi myös joskus olla isompi aristava patti. Kyse on Bartholinin rauhasen tulehduksesta. Bartholinin rauhanen on nestettä erittävä rauhanen. Sen rauhastiehyt voi tukkeutua, jolloin se kasvaa kystaksi, joka voi tulehtua. Silloin pahkurasta tulee arka ja kuumottava ja se joudutaan puhkaisemaan. Usein puhkaisun jälkeen määrätään antibioottikuuri. Rauhanen voidaan poistaa myöhemmin, kun tulehdus on saatu ensin hoidettua.

4. Apua, alapääni haisee pahalta. Onko minulla bakteerivaginoosi?

Sinulla on todennäköisesti bakteerivaginoosi. Emättimen pH:n tulisi olla hapan, ja jos pH muuttuu emäksiseksi, anaerobibakteerit ottavat vallan. Joillakin bakteeritasapaino horjahtaa yhdynnän jälkeen, koska sperma on emäksistä. PH:n saa palautumaan normaaliksi apteekista saatavilla pH-tasapainoa korjaavilla emätinpuikoilla tai suun kautta otettavilla maitohappobakteerivalmisteilla, jotka vapauttavat sisällön vasta ruoansulatuskanavan alapäässä.

Jos itsehoitovalmisteet eivät auta, kysäise lääkäriltä resepti antibioottiseen emätinpuikkokuuriin. Joskus nivusalueen hikoilu aiheuttaa myös epämiellyttävää hajua, mutta se ei ole kalamainen. Raskaana olevalle bakteerivaginoosi voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä, muille se aiheuttaa vain hajuhaittoja.

5. Kuukautisten välillä on alkanut ilmetä välivuotoja. Ei tällaista ennen ole ollut, onko vuoto vakavaa?

Naisen elimistö ei pelaa samalla tavalla kolmestatoista ikävuodesta viiteenkymmeneen, vaan matkan varrelle mahtuu muutoksia. Onneksi välivuodot ovat usein vaarattomia. Jos niitä ilmenee toistuvasti, on hyvä käydä gynekologilla ultrassa tarkistuttamassa, onko kohdun limakalvolla vuotoa aiheuttava polyyppi.

Jos vuoto puolestaan ilmenee aina yhdynnän jälkeen, papakoe on aiheellinen. Ennen ja jälkeen kuukautisten ilmenevät vuodot puolestaan ovat harvoin merkki yhtään mistään. Vuoto tasan puolessa välissä kuukautiskiertoa, on taas ovulaatiovuoto, joka ei ole vaarallinen.

6. Yhdyntä sattuu, vaikka olen jo aikuinen. Pitääkö minun lopettaa seksielämä?

Jos kivulle ei ole löytynyt elimellistä vikaa ja gynekologisessa tutkimuksissa kaikki on ollut kunnossa, olisi hyvä hakeutua seksuaaliterapeutille tai lantionpohjafysioterapiaan. Kipu voi johtua siitä, että et osaa rentoutua.

Mieti myös, onko yhdyntään valmistautuminen riittävää, sillä kuivuuden aiheuttama kitka voi saada aikaan kipua. Jos kivun syynä on kostumisongelma, on suositeltavaa käyttää liukastetta. Joskus matala-annoksiset ehkäisypillerit saavat limakalvot aroiksi. Silloin valmiste kannattaa vaihtaa.

7. Virtsatietulehdukset piinaavat minua. Voiko asialle tehdä mitään vai joudunko syömään jatkuvasti antibiootteja?

Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla estrogeeninpuute altistaa virtsatietulehduksille. Silloin ongelmaa voi korjata paikallisestrogeenillä. Jotkut taas saavat virtsatietulehduksen yhdynnän jälkeen. Pissalla käynti aina ennen ja jälkeen seksin voi auttaa. Toistuviin tulehduksiin on saatavilla estolääkitys joko päivittäin tai seksin jälkeen. Karpalokapselit auttavat jossain tapauksissa ehkäisemään tulehduksia.

8. Karvoitus valtaa alapäätä. Onko sen poistamisesta haittaa?

Iän myötä karvoitus harvenee ja harmaantuu. Karvanpoisto ei ole haitallista, mutta se voi aiheuttaa pieniä harmeja. Niistä yleisin on kutina. Myöhemmin iho tottuu toimenpiteeseen, eikä iho kutise herkästi. Sisäänpäin kasvaneet karvat ovat joidenkin riesa. Iho voi myös haavautua, jos ajaa väärään suuntaan tai terä on tylsä. Naarmujen syntymistä voi yrittää estää käyttämällä höyläysvaahtoa.

Karvanpoistoon on olemassa myös kemikaaleja, mutta ne voivat aiheuttaa iho-oireita. Jos kipukynnys antaa myöten, kosmetologin tekemä sokerointi tai vahaus tekevät alapäästä sileän pitkäksi aikaa.

9. Pissa lirahtaa housuun aivastaessa. Onko tulevaisuus vaippojen varassa?

Unohtuiko lantionpohjalihasten jumppaaminen? Viimeistään synnytyksen jälkeen olisi jokaisen syytä aloittaa harjoittelu. Lantionpohjalihasten tilanteen voi käydä tarkistamassa gynekologin vastaanotolla. Jos ne ovat olemattomat, aloita harjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa; se tuottaa varmimmin tulosta.

Lantionpohjalihasten kunnon voi tarkistaa itsekin: vie kaksi sormea emättimeen ja purista sormia lantionpohjalihaksillasi. Jos tunnet napakan puristuksen, jumppa on mennyt perille.

10. Emätin tuntuu löystyneen. Onko peli kokonaan menetetty?

Sekä raskaudet että ikääntyminen veltostuttavat ja venyttävät emättimen kudoksia. Jotkut kokevat, että seksuaalinen nautinto vähenee, kun emättimen aukko on venynyt. Löysyyttä voi kompensoida hyvillä lantionpohjalihaksilla. Nuorten naisten ei tarvitse pelätä tulevaisuutta, sillä yleensä seksistä saatu nautinto lisääntyy iän myötä, sillä kypsemmällä iällä osaa nauttia paremmin – huolimatta veltostuneista kudoksista.

Lantionpohjalihasten jumppa on apu tähänkin vaivaan. Kiristysoperaatiosta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä arpi voi kerätä kireää arpikudosta, joka aiheuttaa kipua.

Asiantuntijana gynekologi Sari Ahonkallio Terveystalosta

Lue lisää:

Emätin kutistuu ja tiukentuu, mitä ihmettä? Näin ikääntyminen muuttaa vaginaa

Miksi yhdyntä sattuu? 6 syytä outoihin emätinkipuihin

X