Terveys

Vehnänorasta syömällä terveeksi

Teksti: Anna.fi

Puoli kiloa vihanneksia päivässä on mantra, jota usein toistellaan terveellisestä ruokavaliosta. Mutta voiko kaksi ruokalusikallista ruohoa ajaa saman asian? Kyllä voi, jos lusikassa on vastapuristettua vehnänorasmehua.

Tutustumiseni vehnänoraan maailmaan alkoi Sillä Silmällä –televisiosarjan jaksosta, jossa Fab 5 uudisti new yorkilaisen musiikkikanavan vj:n. Sen lisäksi, että miehen ulkonäkö ja kämppä pistettiin uusiin kuoseihin, sai hän myös eväät uuteen ruokavalioon. Mies kun halusi syödä terveellisesti, muttei osannut laittaa ruokaa ja oli lisäksi aivan liian kiireinen sitä tekemään. Niinpä Sillä Silmällä viisikon ruokavastaavan neuvo oli: ”jos sinulla ei ole aikaa ruoanlaittoon – juo ruokasi”.

Fab 5:n kehotus juotavasta ruoasta tarkoittaa terveellisiä hedelmästä tehtyjä smoothies -juomia eli pirtelöitä. Ruokavastaava Ted neuvoi, että juomista saa huippu terveellisiä, kun niihin lisää vehnänorasta.

Ruohoisa ravintopommi

En katsonut jaksoa erityisesti sillä silmällä, mutta huomasin, että seuraavana päivänä ihmiset puhuivat vehnänoraasta. Ja niin puhui myös ystäväni, joka jatkuvasti yrittää parantaa terveystottumuksiaan ja haaveilee siirtymisestä makrobioottiseen ruokavalioon. Hän halusi lähteä vehnänoras -ostoksille. Niinpä menimme perjantai-iltana hiukan ennen kello yhdeksää erääseen Helsingin keskustan ruokakauppaan. Kun muut pakkasivat kassit täyteen oluita, me seisoimme kassajonossa vehnänoras –ruukut kädessämme. Ihanan terveellistä!

En ollut aivan varma, mitä omalla ruukullani tekisin, mutta ajattelin googlata apua. Internetistä löysin varmistuksen, että vehnänoraat ovat kuin ovatkin todellisia ravintopommeja. Niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja. Vehnänoraassa on paljon mm. A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä B-vitamiinin imeytymisen kannalta tuiki tärkeää foolihappoa. Vehnänoraan sisältämien ravintoaineiden väitetään mm. parantavan henkistä tasapainoa, ravinnon muuttamista energiaksi, veren muodostusta, aivojen stimulointia, hermoston toimintoja. Sen sisältämät aineet ovat lisäksi tärkeää siemennesteelle, sillä on maksaa ja hampaita puhdistavia ainesosia sekä ihoa kirkastavia vaikutuksia. Mineraaleista huomattavia määriä löytyy kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Eipä siis ihme, että pari ruokalusikallista vehnänorasmehua päivässä riittäisi.

Kun toin ensimmäisen vehnänoraani kotiin, toinen kissoistamme syöksyi sen kimppuun. Sain hätisteltyä kisun pois ennenkuin se ehti niitata oraani, mutta annoin sen jälkeen kissalle ruohosta maistiaisen. Ja kissa ahmaisi tarjotun makupalan. Siihenkin löytyi vastaus, kun luin, että kissaeläimet rakastavat ruohoa. Ne syövät vehnänorasta luonnontilassa ja eläisivät sitä syömällä pitkään, jos esimerkiksi haavoittuminen estäisi kissaa metsästämästä.

Tehosekoittimella terveellistä herkkua

Kissoille kelpaa vehnänoras suoraa ruukusta, mutta ihmisille sitä on tarjottava toisella tavalla. Sellaisenaan vehnänoras kun maistuu, no – ruoholta. Ruoansulatuksen takia se on silputtava ja paras tapa olisi nauttia vehnänoras mehuna. Mutta orasmehustimet maksavat noin 500 euroa.

Mehustimen voi korvata tehosekoittimella. Niin ajatteli mieheni, joka lahjoitti minulle joululahjaksi sellaisen. Ensimmäistä kertaa sain kodinkoneen lahjaksi ja ehkä joskus muulloin olisin siitä suuresti närkästynyt, mutta nyt iloitsin kovasti tehosekoittimestani. Nyt voisin tehdä ihania pirtelöitä ja lisätä niihin vehnänorasta. Tehosekoittimessa oras pilkkoutuisi niin pieneksi, ettei ruohoa edes huomaisi.

Joulun jälkeen olenkin ahkerasti sekoitellut hedelmäpirtelöitä, joihin sekoitan vehnänorasta. Olen käyttänyt sitä myös silppuna vihersalaatissa. Ja hankkinut kissoja varten oman vehnänorasmättään, jota molemmat kisut onnellisena järsivät.

Teksti: Marjaana Laakkonen / A4 Media Oy (20.1.2005)
Kuva: A4 Media Oy

Lähteet:
www.tohtori.fi
http://www.jarvikyla.net
www.sniksnak.com/cathealth/wheatgrass.html

Lue lisää

X