Ihmiset ja suhteet

Kaksinaista: Kielletyt kuvat

Teksti:
Kati
Kielletyt kuvat

Facebook on kiva juttu – sen varmasti moni on jo ehtinyt todeta. Facebook on kivuutensa ohella myös tolkuton aikasieppari, joka torpedoi hetkessä hyvin alkaneen työpäivän ja aiheuttaa turhia parisuhdevääntöjä tilanteissa, joissa toinen istuu nenä kiinni näytössä ja toinen haluaisi muutakin kuin virtuaalista läheisyyttä. Mutta Facebookissa on vielä pahempiakin puolia. Tätä et todellakaan olisi halunnut nähdä!

Lähtökohtaisesti se, että hyvät ystävät, ystävät, kaverit, tuttavat ja puolitutut lataavat Facebookiin kuvia itsestään, perheistään, ystävistään, lemmikeistään, lomareissuistaan ja harrastuksistaan, on tosi kiva juttu. Mikäpä sen mukavampaa kuin nähdä, mitä vanhat luokkakaverit puuhaavat vapaa-ajallaan, kuinka eksoottisiin paikkoihin kaverin kaverit ovat matkustaneet ja miten monta herttaista pienokaista kenenkin perheeseen on syntynyt. Kaikkiin kun ei reaalimaailmassa ehdi, pysty, jaksa eikä halua pitää yhteyttä.

On kuitenkin muutamia kuvatyyppejä, jotka maailmanlaajuisen ystävyysverkoston ylläpitäjien pitäisi sakon uhalla kieltää.

1. I love sexy me -kuvat

Ensimmäinen kiellettävä kuvatyyppi koskee useimmiten nimenomaan naisia. Poikaystävän, avopuolison tai aviomiehen pikkutunneilla pikkuhiprakassa pikkupikkuvaatteissa ottamat kuvat, joissa poseerataan tahdon olla sulle hyvin hellä -ilmein sängyllä, jonka viereen on puolihuolimattomasti aseteltu suuremmat vaatekappaleet kuohuviinilasin kera, ovat ensimmäisenä pannaan julistettavien kuvien listallani.

Parisuhdekuvat ja parisuhdereissukuvat ovat ihan jees ja useimmiten ihan piristäviä, mutta en kertakaikkisesti voi ymmärtää, miksi kukaan ylipäätään haluaa jakaa 500 ihmisen kanssa intiimiä kanssakäymistä edeltävät hetket.

Olen vakaasti sitä mieltä, että minulle (tai kenellekään muulle) ei kuulu, minkämoisissa vetimissä työkaverini viikonloppuisin tai kesälomamatkalla kekkaloi ennen kuin viettelee puolisonsa.

2. Synnytyskuvat

Kakkoskategorian kuvat ovat pahimpia kaikista. Olen pariin kertaan laahustanut aamuisessa tokkurassa tietokoneen ääreen, avannut nettiselaimen ja kirjautuessani sisään Facebookiin laittanut äkkiä käden silmilleni, kun ruudulle on ilmestynyt automaattisessa News Feedissä osallistuvan iskän lataama kuva suoraan sektiosalista (ei siloteltua Teho-osasto-materiaalia) tai innostuneen äiskän lisäämä otos sanalla sanoen tuoreesta vavvasta.

Ja ei, minä en vihaa lapsia, vaan pidän kovasti työstäni opettajana. Minä vain en pidä siitä, että aamiaispöytääni tulee autenttisia kuvia leikkaustoimenpiteistä ja erinäisten nesteiden peitossa olevista ihmisentaimista. Jos menisin selkäleikkaukseen, en taatusti lataisi Facebook-tililleni kuvia siitä, miten pullistunutta välilevyäni ronkitaan kuntoon. Enkä usko, että kukaan haluaisi katsella peräpukamaleikkausta lähes reaaliaikaisena.

Tarkennuksen vuoksi: vauvakuvat yleensä ovat aivan ihania. Olin totaalisen myyty, kun ystäväpariskuntani  ja heidän vastasyntyneen tyttärensä luona oli  käynyt vauvakuviin erikoistunut ammattilainen nappaamassa muistoja neidin ensimmäisistä päivistä. Pitkään aikaan en ole kauniimpia kuvia nähnyt!

3. Epäonnistunut 57 kuvan bileotoskokoelma

Tämä kuvakokoelmatyyppi on kielletyistä kuvista vähäharmisin. Lähinnä näiden kuvien aiheuttama haitta on ärtymys a) siitä, että ihmiset eivät osaa valokuvata vaikka kuvausvehkeenä olisi digivempain kaikilla mausteilla ja b) siitä, että täysin epäonnistuneesta laukausten sarjasta ei osata raakata pois jollain muotoa julkaisukelpoisia.

No, yhtä kaikki tämän osaston voi jättää katsomatta. Itseäni en kuitenkaan missään nimessä halua taggattavan tärähtäneeseen kuvaan, jossa näkyy puolet päästä ja toisessa reunassa naapuripöydän jarmo, jonka silmät katsovat kello kahdelta eri suuntiin.

4. Epäonnistuneet kuvat muista ihmisistä

Tämä menee osittain edelliseen kategoriaan. Mielestäni on epäreilua ja ajattelematonta ladata muista ihmisistä baari-illan aikana otettuja (känni)kuvia, joiden perusteella työnantaja voi vakavasti harkita kyseisen henkilön soveltuvuutta työtehtäviinsä. Se, että itse haluaa saattaa esimiehensä näytille kuvia itsestään lamput himmeinä, ei tarkoita sitä, että kaikki muut haluaisivat tehdä niin.

Tähän kategoriaan kuuluu myös omien kuvavarastojen kaivaminen ja sellaisten viisi vuotta vanhojen kuvien lisääminen, joissa kuvattavan henkilön otsassa komeilee kirkkaanpunainen finni ja asento aiheuttaa väistämättömän kaksoileukaefektin. Homman nimi on se, että jos jonkun ihmisen tuntee hyvin, tietää myös suunnilleen, millaisia kuvia tämä itsestään haluaa kaiken kansan nähtäväksi asettaa.

Ja ellei kyseistä henkilöä tunne riittävän hyvin, ei hän kaiketi kuulu Best Friends Forever -nimiseen valokuvakansioon.

5. Läheisyyttä huokuvat kuvat eronneista pareista

Hmm, tässä osastossa olen lähinnä sijaiskärsijänä tympääntyneiden ystävättärien puolesta, mutta ymmärrän hyvin, että on turhauttavaa tavata mukava mies, tutustua, ihastua ja lyöttäytyä yhteen – ja tuijotella miehen Facebook-profiilista kuvia, joissa mies eri kuvakulmissa halaa ex-kumppaniaan Egyptissä, Lanzarotella, Seinäjoella ja New Yorkissa.

Virtuaalimaailma antaa aivan uuden muodon ihmisten menneisyydelle. Kymmenen vuotta sitten kuvat entisistä heiloista päätyivät korkeintaan kotialbumin takasivuille taikka suljettuun kirjekuoreen laatikon pohjalle. Tänään entiset kumppanit katsovat nykyisten olohuoneisiin studiostailatuista kuvistaan ja hykertelevät tyytyväisinä valvoessaan edes välillisesti uutta rakkautta.

X