Ihmiset ja suhteet

Mikä ystävässä ärsyttää?

Teksti: Anna.fi

Mikä ystävän käytöksessä saa sinut menettämään hermosi? Läheisen ystävän kanssa suhde muodostuu helposti kuin parisuhteeksi. Parisuhteeksi, jossa ei ole seksiä.

Mikä ystävässä ärsyttää?

20 ärsyttävää asiaa ystävyydestä

Lapsuudenystävien kanssa on kasvettu yhteen ja yhteiset kokemukset yhdistävät, vaikka muuten oltaisiinkin erilaisia. Läheisessä ystävyyssuhteessa toisen erilaiset tai huonot piirteet alkavat rassata.  Onko erilaisuus yhdistävä vai erottava voima? Ystäville suodaan monesti enemmän kuin muille, jopa kumppanille, mutta jossain se raja tulee vastaan. Listasimme ystävien ärsyttävimmät tavat.

1. Aina myöhässä

Ihmiset voidaan karkeasti jakaa myöhästyjiin ja tunnontarkkoihin aikataulussa kiitäjiin. Kun yhteen päätyvät myöhästelijä ja neiti-aina-ajoissa, tulee ongelmia. Kun sovituista tapaamisista myöhästytään jopa tunnin verran ilman että asiasta edes ilmoitetaan, neiti aika menettää hermonsa. Ystävä voi kuitenkin odottaa vai voiko?

Myöhästelijälle kannattaa ilmoittaa tapaamiselle tunnin aikaisempi ajankohta, niin ei tarvitse odotella. Jos haluaa heittäytyä oikein ilkeäksi, kannattaa lähteä pois vartin odotuksen jälkeen, niin eiköhän kaveri vähitellen ala parantaa tapojaan. Toisaalta sekunnin päälle syynäävät ovat lähes yhtä ärsyttäviä kuin myöhästelijät. Ystävyys antaa muutaman minuutin anteeksi.

2. Vaaditaan kuu taivaalta

Kun suhde on kiinteä, alkaa ystävyys saada yhä enemmän parisuhteen muotoja. Odotukset saavat kohtuuttomia mittasuhteita, kun ystävä vaatii itsensä asettamista etusijalle. Ystävä kuuntelee ja auttaa, mutta rajansa kaikella.

Ystävällä ei ole velvollisuutta tulla lapsesi kummiksi tai sinun kaasoksesi, jos hän ei koe pystyvänsä. Ja onhan se kiva, jos ystävä auttaa muutossa, mutta se tuskin on ystävän pakollinen tehtävä.

3. Leelian lepotuoli

Ystävästä saattaa tulla huolen hetkellä leposatama, mutta pitää muistaa myös antaa eikä vain saada. Jotkut kokevat voivansa kaataa huolensa ystävän niskaan ja keskittyvät pyörimään oman napansa ympärillä. Jatkuva leposatamana olo vie voimia ja syö ystävyyttä.

4. Hyvät tavat unohtuvat

Turha vieraskoreus katoaa nopeasti ystävyydessä, mutta joskus ystävät voisivat tarkistaa tapojaan. Onko sopivaa kiukutella toiselle, vaikka päivä töissä olikin syvältä. Ei ystävä kaikkea jaksa ymmärtää.

5. Minä ja mun napa

Joidenkin maailmaan mahtuvat vain omat huolet. Kannattaa olla kiinnostunut ystävänsä elämästä, eikä vain pyöriä omissa ajatuksissaan. Jos ystävälläsi on huolia ja murheita, ei ehkä ole sopiva aika purkaa tuntikausia spekulaatioita siitä, onko naapurin Ville sinusta kiinnostunut vai ei.

Mikä ystävässä ärsyttää?

6. Hyvässä ja hyvässä

Ainahan se on hauskaa, jos menee hyvin ja ollaan onnellisia. Tosi ystävä ei kuitenkaan unohda huonon ajan koittaessa. Joillekin ystävyys sopii silloin kun menee lujaa, on töitä ja villi sinkkuelämä. Jotkut ystävät lakkaavat kuitenkin välittämästä sillä hetkellä, kun jääkin työttömäksi ja mieli on maassa.

7. Voisitko muuttua?

Sä olet maailman ihanin ystävä, mutta mä en kestä kun olet oma itsesi. Voisitko olla vaikka niin kuin minä, niin ei olisi niin vaikeaa? Kaikki eivät hyväksy ystäviään sellaisina kuin he ovat, vaan haluavat muuttaa heitä itselleen sopiviksi.

8.Kertakäyttökavereita

Joillekin ystävät ovat välinearvo. Ensin on kivaa ja ollaan sielunsisaria. Huonompina aikoina saatetaankin ilmoittaa kyllästyneensä. Tauon jälkeen palataan taas kuvioihin ja oletetaan kaiken jatkuvan ennallaan. Kertakäyttöystävistä imetään vain rusinat pullasta.

9. Draamaa siellä missä sitä ei ole

Joidenkin ystävien elämä on yhtä draamaa. Pienikin eripuran sana johtaa suureen dramaattiseen kohtaukseen, jossa itketään, huudetaan ja raivotaan. Temperamenttiset ihmiset katsovat oikeudekseen käyttäytyä ilman itsehillintää. Kun pienistä asioista kasvaa aina härkänen, voi olla raskasta elää.

Usein draamanhakuisilla ystävillä on myös huono tapa tehdä erimielisyyksistä maailman suurimpia vääryyksiä. Riidat muistetaan ikuisesti ja kuolemattomat lauseet kuten: ”Voin ehkä antaa anteeksi, mutta en pysty unohtamaan”, kaikuvat.

10. Suuri kilpailu

Kaikki eivät toivo edes ystävilleen parasta ja hyvää. Jotkut tuntuvat olevan jatkuvassa kilpailussa koko maailman kanssa. Kenellä on paras palkka, nopein auto ja makein asunto? On rasittavaa elää ystävän kanssa, joka vertailee jatkuvasti itseään muihin.

11.Puhumatta paras

Jotkut eivät pysty puhumaan vaikeista asioista tai selvittämään erimielisyyksiä. Riita saattaa jäädä kaihertamaan toisen mieltä, kun toinen päättää vain lopettaa koko asiasta puhumisen. Jonkun mielestä on parempi kerätä katkeruuspankkia kuin puhua asioita selviksi. Toiset taas elävät tyyliin ”unohdetaan koko asia, jotta en joudu kohtaamaan mitään aitoa ja oikeaa”.

Mikä ystävässä ärsyttää?

12. Mykkäkoulu mykkäkoulua

Joillekin oikea tapa hoitaa erimielisyyksiä on pitää mykkäkoulua. Asioita on kuitenkin vaikea selvittää, jos toinen tekeytyy mykäksi. Ehkä molemmat pääsisivät helpommalla, jos turhat mykkäkoulut jätettäisiin pois ihmissuhteista.

13. Ei mulla mikään ole

Toiset kokevat tulleensa elämässä niin loukatuiksi, etteivät edes pysty kertomaan mistä milloinkin kenkä puristaa. Vaikka ystävä olisikin läheinen, hän tuskin tuntee jokaista ajatustasi. Arvailuun saattaa mennä monia kuukausia ja tilanne voi saada käsittämättömät mittasuhteet, jos siihen ei heti voida tarttua aikuiseen tapaan.

14. Ystävä kuin huonekalu

Suuria virheitä on ottaa toinen itsestäänselvyytenä, joka on aina siinä kuin huonekalu. Ystävään ei ole mitään pysyvää omistussuhdetta ja kannattaa ottaa hyvä ystävä lahjana, jota ei kaikille suoda.

15. Totuus satuttaa?

Läheinen ystävä on valmis kertomaan totuuden, olisi miten epämiellyttävää tahansa. Ystävänä on velvollisuus kertoa, jos toisella roikkuu räkä poskella, vaikka kukaan muu ei kehtaa. Jotkut ystävät eivät sano suoraan ja rehellisesti, mitä mieltä ovat, vaan pyrkivät ennemmin miellyttämään toista.

16. Mulla on nyt perhe ja elämä

Toisille ystävä on olemassa vain parempaa odotellessa, tai kunnes asetutaan aloilleen ja perustetaan perhe. Ystävyyssuhteista kannattaa pitää huolta, vaikka lapsi ja mies kierivät nurkissa. Ystävyydellä on täysin oma arvo.

17. Huono viinapää

Jotkut ystävät taantuvat humalatilassa tilaan, josta ei ole illan mittaan enää paluuta. Hermojen päälle käy, jos hyvät bileet menevät aina ohi, kun saat pidellä oksentavan ystäväsi hiuksia.

18. Mitä sä sanoit?

Joidenkin vireystaso lähentelee adhd luokkaa, jolloin keskittyminen hyviin keskusteluihin voi olla vaikeaa. Ystävä, jolla on kalan lähimuisti, ja joka ei pysty keskittymään puheeseesi sekuntia pidempään, koettelee malttia.

19. Matkiva ystävä

Matkiva ystävä kopio tyylisi, elämäsi ja puheesi. Kukaan ei kuitenkaan halua olla klooninsa kanssa. On kiva, että molemmilla on omat juttunsa ja tyylinsä. Apinoivat ystävät ovat usein epävarmoja omasta minuudestaan.

20. Jankutus ja yhtä toistoa

Joillakin on inhottava tapa jankuttaa asioita, kunnes saavat kaiken haluamansa tietoon. Ystäville ei ole pakko kertoa kaikkea, vaikka läheisiä ollaankin. Toinen yhtä ärsyttävä ilmiö on toistelu. Monet tuntuvat omaavan sekunnin lähimuistin, kun samoja asioita kerrotaan ja toistellaan peräjälkeen.

Lue myös:
Mikä naisissa ärsyttää?
Mikä miehissä ärsyttää?

Teksti: Tarja Vilén

X