Ihmiset ja suhteet

Miten päästä eroon nettistalkkerista? Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoo

Teksti:
Anna.fi

Internet tarjoaa erinomaiset puitteet lemmekkäille lähestymisyrityksille. Vaan entäs jos yhteydenotot eivät ole toivottuja? Lue nettipoliisin vinkit, miten päästä yli-innokkaasta ihailijasta eroon.

Miten päästä eroon nettistalkkerista? Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoo

Ensin Katri, 36, ilahtui. Facebookin postilaatikkoon oli tullut viesti entiseltä luokkatoverilta. Oltiinko järjestämässä luokkakokousta? Sitten hän luki viestin: ”Kai tiedät, että kaikista niistä ihmisistä, joiden kanssa olen ollut samalla luokalla, sinä taisit kasvaa selvästi kauneimmaksi?”

Katri tyrmistyi. Luokkatoveri, mies, oli Katrin Facebook-kaveri, mutta muutoin Katri ei ollut ollut miehen kanssa tekemisissä kouluaikojen jälkeen. Ja nyt tämä lähetti hänelle tällaista. Miksi? Ja ennen kaikkea: miten tilanteesta pääsisi eroon?

Katri ei halunnut olla tyly. Hän vastasi viestiin asiallisesti ja niin, että rivien välistä mies ymmärtäisi, ettei yhteydenpito ollut toivottua. Mutta mies vain innostui vastauksesta ja lähetti lisää viestejä. Nyt Katri ahdistui toden teolla.                      

Säädä yksityisyysasetukset kuntoon, torju oudot tyypit

Katri ei ole ainoa, joka joutuu yli-innokkaan ihailijan uhriksi netissä. Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss saa joka kuukausi useita yhteydenottoja, joissa pyydetään apua yli-innokkaan netti-ihailijan karistamiseksi. Romanttissävyinen nettihäiriköinti on Forssin mukaan tyypillisesti viesteillä pommittamista.

Ei ole yllätys, että uhriksi päätyy todennäköisimmin nettideittisivustolla, keskustelupalstalla tai Facebookissa. 

Forssilla on kaksi neuvoa, joilla lemmekkäitä ongelmatapauksia voi torjua ennalta. Yksi: säädä yksityisasetukset sellaisiksi, että tuntemattomat eivät pääse näkemään sivustoasi tai kavereitasi. Kaksi: käytä maalaisjärkeä, älä tutustu tyyppeihin, jotka vaikuttavat yhtään oudoilta. Netissä tutustumiseen pätevät ihan samat säännöt kuin vaikkapa kapakassa tutustumiseen.

Lue myös: Näin deittailet netissä turvallisesti – Lue nettipoliisin vinkit!

Älä ala tapella tai uhkailla

Katri kuitenkin tunsi miehen jo. Ja viestit olivat totta tosiaan outoja. Mies jauhoi Katrin ”veistoksellisesta ulkonäöstä” ja ”taiteilijamaisuudesta” ja yritti udella tämän henkilökohtaisia asioita. Jos Katri olisi ottanut yhteyttä Forssiin, Forss olisi neuvonut häntä näin:

– Pyydä ystävällisesti, että lähestyjä ei enää lähetä viestejä. Älä ala tapella äläkä uhkaile heti ensimmäisessä lauseessa poliisilla, Forss sanoo.

Facebookissa viestittelijän voi estää niin, että tämä ei näe uhrinsa profiilia. Myös sähköpostin lähettäjän voi estää.

– Näillä keinoilla talttuvat useimmat piinaavat ihailijat, Forss sanoo.

Jos eivät taltu, kannattaa ottaa yhteys nettipoliisiin.

Viestintärauhan rikkomisen edellytykset täyttyvät, kun viestintä aiheuttaa kohteelle toistuvaa häiriötä ja haittaa. Vainoamisesta on kyse, kun viestintä on omiaan aiheuttamaan pelkoa ja ahdistusta. Viime vuonna Suomessa kirjattiin yli 600 vainoamiseksi luokiteltua tapausta. Usein netti on vain yksi osa vainoamista, mutta toisaalta pelkkä viestittelykin voi Forssin mukaan riittää rikosnimikkeeseen.

– Parikymmentä viestiä voidaan jo tulkita vainoamiseksi.

Keskustele: Stalkkeri kimpussa

Muutama viesti ei ole vainoamista

Häirikön Katrille lähettämät viestit eivät ylitä rikoksen rajaa. Eivät, vaikka Katri muisti miehen käyttäneen kouluaikoina fyysistä väkivaltaa luokkatovereita kohtaan. Viestittelijän tausta ei vaikuta siihen, pidetäänkö viestittelyä rikollisena vai ei.

– Murhasta tuomittu elinkautisvankikin voi lähettää muutaman viestin netistä löytämälleen naiselle, eikä se ole rikos, Forss havainnollistaa.

Nettipoliisit saavat viikoittain yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat huolissaan heitä viesteillä pommittavan ihmisen mielenterveydestä.

– Mutta emme me nettipoliisit voi yleensä auttaa, jos asiaan ei liity rikosta. Nettiin tarvittaisiin kipeästi sosiaalityöntekijöitä ja mielenterveyshoitajia, Forss sanoo. 

Nyt moni jää kummallisen tilanteen kanssa yksin. Katrikin pelkäsi, miten hänen torjuntansa mieheen vaikuttaisi. Suuttuisiko mies? Kostaisiko – ja jos, miten?

Keskustele: Näin minusta tuli stalkkeri

Katkera kostaa haukkumiskampanjalla tai kuvia jakamalla

Kostokeinoja netissä riittää. Pakit saanut ihailija voi alkaa parjata hylkääjää vaikka Facebook-seinillä. Jos yhteistä intiimielämää on vietetty, uhkakuvat pahenevat. Lokaa kohteensa niskaan voi kaataa esimerkiksi entisten kumppanien haukkumiseen omistetuilla verkkosivuilla. Forss on ratkonut tapauksia, joissa katkera ex-kumppani on julkaissut toisesta alastonkuvia tai jopa seksivideoita.

Parjauskampanjan tai kiristyksen kohteeksi joutunut voi hakea lähestymiskieltoa. Väliaikaisen voi antaa poliisi, mutta pysyvään tarvitaan käräjäoikeuden päätös. Tosin ei lähestymiskieltokaan kaikkia pysäytä. Forss kertoo so­siaalityöntekijästä, jota entinen asiakas on vainonnut jo vuosia, vaikka viranomaiset ovat puuttuneet asiaan.

– Yllättävän paljon saa tehdä, ennen kuin joutuu kiinni, käräjille ja linnaan. Toisen elämä voi olla siinä vaiheessa jo melkoista helvettiä. Rikoksen uhrin suojelussa olisi parantamisen varaa.

Lue myös: Katkeruus – Näin pääset eroon katkeruudesta

Ex-kumppani on pahin vainoaja

Hankalimpia ovat entiset seurustelukumppanit. He ovat myös yleisimpiä ei-toivottuja lemmekkäitä lähestyjiä. Esimerkiksi haikailemaan jäänyt lomaheila on tavallinen tapaus. Julkisuuden henkilöihin tuiki tuntemattomatkin saattavat rakastua liian tulisesti.

Katri ei ole vastannut viimeisiin viesteihin mitään, ja mies ei ole nyt hetkeen viestitellyt. Forssin mukaan Katrin ei tarvitse olla erityisen peloissaan.

– Yleensä häirikkö, joka on vain etäisesti tuttu ja jonka kanssa ei ole ollut parisuhdetta, rauhoittuu ajan myötä.

Lue myös: Nämä 7 kysymystä selvittävät, roikutko vielä eksässäsi

Teksti: Maria Tojkander
Kuva: Colourbox

Lue lisää:

Nettideittailu – Näin luot toimivan treffi-ilmoituksen
Liian läheinen suhde eksän kanssa – Missä menee raja?
Elämänkaarikirjoitus – Irti katkeruudesta ja uhriutumisesta

Anna 13/2015

X