Ihmissuhteet

Miten reagoida, jos ystävä kertoo pettävänsä kumppaniaan? Kysyimme asiantuntijalta

Harva pettäjä jaksaa kantaa isoa salaisuuttaan yksin – ainakaan kauaa. Useimmiten pettäjä avautuu uskottomuudestaan ennen pitkää ainakin omalle luottoystävälleen. Miten kannattaa reagoida, jos itse joutuu luottoystävän rooliin? Kysyimme asiaa pettämisestä kirjan kirjoittaneelta tietokirjailija Tuija Säteriltä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Sekä pettäjän että petetyn tunteva ystävä voi olla jopa vihainen siitä, että hän on joutunut kuulemaan pettämisestä.

Harva pettäjä jaksaa kantaa isoa salaisuuttaan yksin – ainakaan kauaa. Useimmiten pettäjä avautuu uskottomuudestaan ennen pitkää ainakin omalle luottoystävälleen. Miten kannattaa reagoida, jos itse joutuu luottoystävän rooliin? Kysyimme asiaa pettämisestä kirjan kirjoittaneelta tietokirjailija Tuija Säteriltä.

Usein ajatellaan, että pettäminen on vain pariskunnan välinen asia. Näin ei kuitenkaan useimmiten ole.

Vaikka petetty ei edes tietäisi kumppaninsa touhuista, pettäjä useimmiten avautuu asiasta ennen pitkää ainakin yhdelle luottoystävälleen, joka saattaa tuntea paitsi pettäjän myös petetyn osapuolen. Erityisesti pienillä paikkakunnilla ja pienissä yhteisöissä, kuten tiiviissä ystävä- tai harrasteporukassa, pettäminen saattaa kantautua pariskunnan tuttavien tietoon jo pelkkien juorujen myötä.

– Netissä käytävää uskottomuuskeskustelua seuratessani huomasin, että monet kirjoittajista olivat sivullisia eli esimerkiksi juuri luottoystäviä tai pariskunnan yhteisiä tuttavia, Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus (Aula Co, 2018) -kirjan kirjoittanut tietokirjailija Tuija Säteri sanoo.

Kirjaansa varten Säteri seurasi suomalaisten uskottomuudesta käymiä keskusteluja neljän vuoden ajan. Säteri seurasi keskusteluja muun muassa Tukinet.netissä, Kaksplus.fissä, Suomi24-sivustolla, Vauva.fissä ja Ylilauta.orgissa.

Ystävän on toimittava oman moraalinsa ja harkintansa mukaan

Säterin mukaan ei ole olemassa yleispätevää neuvoa sille, miten pettämisestä avautuvan ystävän kertomaan tulisi reagoida. On toimittava oman moraalin ja harkinnan mukaan.

Säterin mukaan luottoystävää kuunnellaan ja hänen mielipidettään arvostetaan. Luottoystävä ei voi kuitenkaan pakottaa pettäjää lopettamaan tai kertomaan pettämisestä kumppanilleen; pettäminen ja sen salaaminen ovat lopulta aina pettäjän omia valintoja.

– Jos on sekä pettäjän että petetyn ystävä, tilanne on todella raskas. Tällaisessa tilanteessa luottoystävä voi olla jopa vihainen siitä, että on joutunut kuulemaan koko asiasta. Jos tuntee sekä pettäjän että petetyn, joutuu väistämättä miettimään, kertooko petetylle pettämisestä vai ei. Siihen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, Säteri sanoo.

Jos on sekä pettäjän että petetyn ystävä, tilanne on todella raskas.

”Uskottomuuden ilmitulo on todella raskas tilanne”

Petetylle kertomista harkitsevan on huomioitava, että asiassa on monia puolia. Toisen salaisuuden taakka voi olla raskasta kantaa. Vaikka itse toivoisit, että vastaavassa tilanteessa sinulle kerrottaisiin, et voi varmuudella tietää, haluaako petetty kohdata tosiasiat.

Säterin mukaan iso määrä petettyjä ei olisi halunnut kuulla asiasta lainkaan, sillä jos asia ei olisi ikinä tullut heidän tietoonsa, heidän ei olisi tarvinnut elää petetyn tuskaa ja pitkään jatkuvaa pahaa oloa.

Varsinkin kolmiodraamoissa kuka tahansa eli pettäjä, petetty tai toinen nainen tai mies voi toimia vihaisesti ja jopa väkivaltaisesti toisia osapuolia kohtaan.

Jos petetty sen sijaan olisi halunnut tietää ja pettäminen tulee ilmi myöhemmin, petetty saattaa olla vihainen ja loukkaantunut salaisuutta varjelleelle ystävälle. Toisaalta kertominen voi aiheuttaa paitsi paljon mielipahaa, mutta myös perheen rikkoutumisen mahdollisen eron myötä.

Säterin mukaan petetylle kertomista harkitsevan on muistettava ottaa huomioon päätöksessään erityisesti yksi asia, jota harvoin tullaan ajatelleeksi: mahdollinen väkivallan riski.

– Uskottomuuden ilmitulo on todella raskas tilanne. Varsinkin kolmiodraamoissa kuka tahansa eli pettäjä, petetty tai toinen nainen tai mies voi toimia vihaisesti ja jopa väkivaltaisesti toisia osapuolia kohtaan.

Pettäjän ja luottoystävän suhteeseen avautuminen vaikuttaa vain harvoin

Säterin mukaan moni ystävä valitsee vaikeassa tilanteessa olla puuttumatta asiaan, vaikka ei tukisikaan pettäjän tilannetta.

Pettäjän ja luottoystävän ystävyys ei todennäköisesti katkea tai ystävyyssuhde muutu merkittävästi pettäjän epätoivotusta avautumisesta huolimatta.

– Usein ystävän moraaliton käytös katkaisee ystävyyden vasta sitten, jos tuo käytös kohdistuu itseen, Säteri sanoo.

X