Ihmissuhteet

Näin vältät joulun perhe- ja parisuhderiidat – 4 vinkkiä

Joulu on juhla, johon ladataan paljon odotuksia. Osittain siitä syystä se on myös riidoille otollinen juhla.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Jouluna on hyvä muistaa, että ketään muuta kuin itseään on mahdotonta muuttaa yhden jouluaterian aikana.

Joulu on juhla, johon ladataan paljon odotuksia. Osittain siitä syystä se on myös riidoille otollinen juhla.

Jouluun kohdistuu monella paljon toiveita ja odotuksia. Lisäksi takana on pitkä ja pimeä syksy ja mahdollisesti väsymystä ja stressiäkin. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä sekä perheen että sukulaisten yhteen pakkautuminen, voi lopputuloksena olla tunnelmaa kiristävä yhdistelmä. 

Joulun ajan riidat on kuitenkin mahdollista välttää. Väestöliiton parisuhdetiimin esimies ja psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, miten.

1. Anna itsellesi joulurauha

– Usein ärsyynnymme toisesta ihmisestä, jos välillämme on jo valmiiksi jännitettä. Etenkin tilanteessa, jota emme voi kontrolloida, jännityksen määrä tai puolison törppöily alkavat helposti ärsyttää. Siksi onkin hyvä miettiä, miten itselleen voi antaa joulurauhan, Vaaranen sanoo.

Hän kannustaa katselemaan tilannetta ulkopuolisen silmin.

– Kun joku alkaa säheltää ja sekoilla joulupöydässä, voi vain todeta, että jahas, tällaista toimintaa tällä kertaa ja että onpa hyvää lanttulaatikkoa. Ketään muuta kuin itseään on mahdotonta muuttaa yhden jouluaterian aikana.

2. Tee suunnitelma B

Joskus mielikuvaharjoitukset ennen aattoa voivat olla paikallaan. Vaaranen sanoo, että joulussa on usein samat, vuodesta toiseen toistuvat vaaran paikkansa. Ne voi ennakoida.

– Harvoin joulupöytään istutaan suoraan eteisestä. Siinähän on ennen ruokailua kaikenlaista hulinaa ja pöydän kattamista. Juuri silloin huomataan, että jokin ratkaiseva asia on loppu – oli se sitten voi tai sinappi. Sitten aletaan selvitellä, kuka sen unohti ostaa tai miten se ei tullut kenellekään mieleen. Siksi on tärkeää olla suunnitelma B. Tässä tapauksessa se on vaihtoehtoinen reagointitapa. Mitä jos tällä kertaa päättäisikin, ettei nosta äläkkää, vaan nauttii siitä, mitä on?

Vaarasella on myös loistava niksi, jonka avulla oman mielen voi pakottaa rauhoittumaan:

– Ala hoilata Joulupuu on rakennettu. Perinteisessä joululaulussa on se taika, että jokainen osaa sen ja jokainen tykkää veisata sitä.

3. Järkevöitä alkoholinkäyttöä

Vaikka alkoholi ei olisikaan jouluisen riidan syy, se voi olla sen polttoaine. Siitä syystä omaa alkoholinkäyttöään voi olla syytä rajoittaa jouluna.

– Suomessa joulu ja muut juhlapyhät ovat tunnetusti kosteita. Alkoholin tarkoitus on madaltaa estoja ja saada meidät juhlatuulelle, mutta se poistaa estoja myös toiseen suuntaan. Päihtyneenä kynnys sanoa toisille suorat sanat madaltuu. Koska ei ole mahdollista valita, miten humalassa aikoo käyttäytyä, juomista voi olla tarpeen rajoittaa jouluna, Vaaranen sanoo.

– Ja kannattaa muistaa, että joulupöydässä tehdään joidenkin lapsuuden joulumuistot.

4. Muista, että joulupöytä ei ole pyhä

Jouluun kuuluu rauha ja ystävällisyys, mutta omia rajoja ei silti tarvitse polkea.

– Ei se joulupöytä mikään pyhä paikka ole. Jos meno yltyy aivan mahdottomaksi eikä pöydässä kestä istua, voi nousta ja sanoa, että nyt on niin levotonta, että menen pienelle kävelylle.

 

X