Ihmiset ja suhteet

Tiskin toisella puolella

Teksti: Anna.fi

Baarin ainoa selvä mies, baarimikko, vetoaa naisiin. Vuosia ravintoloissa työskennellyt Alex, 29, kertoo miltä baarimikosta naisten ehdottelu näyttää ja tuntuu.

Tiskin toisella puolella

Musiikki pauhaa ja viina virtaa. Seistä pönötämme ystävieni kanssa uusissa hameissa, horjuvilla koroilla, kylmät drinkkilasit kädessämme. Tuntikausien laittautuminen on takanapäin. Hiukset on rullattu, luomiväri häivytetty oikeaoppisesti, huulet kiiltelevät märkänä. Ja baari on täynnä humalaisia miehiä, joiden jutut ovat latteaakin latteampia. Kuulostaako tutulta? Baarista löytyy kuitenkin aina takuuvarmasti yksi mies, jonka seurassa voi tuntea itsensä hetken todella huomioiduksi – baarimikko.

Viking Linellä työskentelevä Alex kykenee keskittymään sekä työhön että asiakkaaseen samaan aikaan. Vaikka ympärillä on hulinaa, hänen muistissaan pysyvät kaikkien asiakkaiden juomatilaukset. Alexilla on jopa kärsivällisyyttä vastata, kun kysyn häneltä naisten baarikäyttäytymisestä. Hän on työskennellyt alalla kymmenen vuotta ja kuuluu baarimestarikiltaan.

Jutellessa selviää, että sulava baarimikko herättää naisissa kiinnostusta. Kuuluuhan ammattinsa osaavan baarimikon olla sosiaalinen sekä hyväkäytöksinen. Mutta sopiiko asiakkaiden aloitteista innostua? Alexin mielestä ehdotuksiin suostuminen on ok. ”Se on omantunnon kysymys”, hän sanoo ja katsoo suoraan silmiin. Yksikantaan hän kuitenkin toteaa, että naisten avausrepliikit ovat tyhmiä. Vai miltä kuulostavat seuraavat fraasit, joilla naiset koettavat onneaan: ”Onko teillä jatkot? Koska sä pääset töistä? Koska sun työvuoro loppuu?”

Saisinko cosmopolitanin?

”Haluaisin palvelua” tai ”olen odottanut jo 20 minuuttia” huutavalla voi olla vastassa kylmäkiskoinen baarimikko. ”Kaikkea muuta opetetaan paitsi baarikäyttäytymistä”, Alex puuskahtaa. Vaikka baarimikko on tiskin toisella puolella asiakasta varten, kannattaa omaan käytökseen kiinnittää myös huomiota, jos haluaa hyvää palvelua. Alex muistuttaa, että ”metsä vastaa niin kuin sinne huutaa”.

Hän kertoo, että yleisesti ottaen naisten käyttäytyminen baarissa on mallikasta. Hän jakaa naiset kolmeen ryhmään. 18–20 -vuotiaat vasta harjoittelevat baarikäyttäytymistä. Alle kolmekymppiset naiset taas tietävät mitä haluavat ja ovat hyvin trenditietoisia. Heidän drinkkivalintansa ei ole ampiainen. Vanhemmat naiset sen sijaan laskevat penninsä hyvin tarkkaan, heiltä puuttuu miehille tyypillinen rentous. Heidän suustaan ei koskaan kuule lausetta: ”Kavereille kierros”.

Olisitko mun unikaveri tänään?

Alex kertoo, että kiinnostuksen herääminen on luonnollisesti naisesta kiinni. Hän sanoo, että työssä on kiva tavata mukavia ihmisiä. ”Hulluimmat on usein hauskimpia”, hän paljastaa. Kuitenkaan känniset naiset tai naiset, jotka pelkästään vonkaavat seksiä, eivät ole Alexin mieleen. ”Työpäivän jälkeen selvä ihminen on mukavaa seuraa.”

Alex arvioi, että noin puolet tiskille juttelemaan jäävistä naisista ovat vailla petiseuraa. Hän pohtii, että nuorta baarimikkoa seuranhakuiset naiset varmasti imartelevat, mutta myöhemmin pelkkänä objektina oleminen tympäisee. Alexia itseään ei kiinnosta olla pelkkä ”hyvä pano”. Alex myöntää, että kokeilijoita on enemmän töissä kuin viihteellä. Hän kuitenkin kieltää, että naisten kiinnostuksen kohteena oleminen nousisi päähän – ainakaan hänellä. ”Toisilla voi tietysti nousta, koska kokeilijoita on paljon. ” Ennakkoon mietityt kysymykseni loppuvat ja niin loppuu myös Alexin aika. Ihmisten jano on kova ja Alexilla kiire.

Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Teksti: Johanna Mitjonen /A4 Media Oy (29.8.2005)

Ellit Ps.

Jos haluat ihailla ammattilaisia työssään ja opetella trendikkäimmät drinkit, kannattaa pistäytyä Vanhalla Ylioppilastalolla torstaina 25.8.2005, jossa pidetään Grand Cocktail Festival. Kaikki drinkit maksavat vain 6 euroa. Ikäraja on 20 vuotta ja sisäänpääsy on ilmainen klo 19 lähtien.

Suomessa toimivan baarimestarien seuran, FBSK:n sivuilta voit opetella uusia drinkkejä. eskustelupalstalta selviää myös orgasmin teko-ohje – ¾ Amarettoa, Kahlua sekä Baileys Irish Creamia. Ravistellaan ja siivilöidään jäähdytettyyn cocktaillasiin.

FBSK

X