Jenni Haukio ja Lennu-koira.
Lennu-koira oli tärkeä koko presidenttiperheelle.
Julkkikset

Jenni Haukio muistelee Lennu-koiraa ja pohtii surua Seurassa: ”Ei valveillaolon tuntia, jona en ikävöisi”

Presidenttiperheen koira Lennu kuoli toukokuussa 2021. Seuran kolumnissaan Jenni Haukio muistelee rakasta lemmikkiä, joka valloitti myös suomalaiset.
Teksti: Lotta Pellas Kuvat: OM-arkisto

”Viilsi suoraan läpi sydämen – ja viiltää yhä.” Näin  Jenni Haukio kertoo Seuran kolumnissaan rakkaan lemmikin kuoleman aiheuttamasta surusta. Bostoninterrieri Lennu kuoli tämän vuoden toukokuussa pahanlaatuiseen kasvaimeen.

”Ei päivää, ei valveillaolon tuntia, jona en häntä ajattelisi ja ikävöisi.”

Kolumnissaan Haukio pohtii, kuinka suru on jokaisella omanlaisensa.

”Moni niin ikään menetyksen kohdannut on myötäeläen kertonut ’tietävänsä, miltä tuntuu’. Itse väittäisin, että toisaalta jokainen tietää, mutta toisaalta kukaan ei tiedä. Jopa saman perheen sisällä surua voidaan prosessoida ja läpielää hyvin erilaisin tavoin”, Haukio kirjoittaa.

Jo aiemmin Haukio on kertonut, kuinka tärkeä Lennu perheelle oli:

”Se jakaa rakkaudenosoituksiaan perheenjäsenilleen jatkuvasti. Koiran loppumaton myönteisyys, ilo ja energia ovat tarttuvia. Se pyyhkäisee huolet pois pelkällä olemuksellaan”, Haukio kertoi Lennun eläessä Kotilieden haastattelussa.

Niinistö: ”Suru on pohjaton”

Lennu-koiran kuolema kosketti koko presidenttiperhettä. Lennun kuoleman jälkeisenä päivänä Sauli Niinistö muisteli koskettavasti edesmennyttä lemmikkiään virallisella Facebook-sivullaan:

”Lennu 2011–2021. Jos kiinni rakkautemme syvyydestä, sinä olisit elänyt ikuisesti. Suru on pohjaton.”

Vuonna 2018 Niinistö kiitti saamistaan 70-vuotissyntymäpäiväonnitteluista harvinaisella yhteiskuvalla, jossa näkyivät Aaro-poika ja Lennu-koira.

Lennusta tuli suomalaisille tuttu näky presidentillisten tilaisuuksien hauskuuttajana ja sulostuttajana. Lennu kuitenkin vetäytyi julkisuudesta viimeisinä elinvuosinaan.

Ylen haastattelussa Sauli Niinistö kertoi, että päätös liittyi bostoninterrierin rotuun. Lyhytkuonoisten koirarotujen terveysongelmista ja eettisyydestä on keskusteltu aika ajoin. Presidenttipari on myöntänyt, ettei koiranpentua hankkiessaan ollut tietoinen jalostusriskeistä.

X