Julkkikset

Kaj Stenvall taipui myymään ankkataulun velaksi 90-luvulla – nyt se ilmestyi hienostoravintolaan: ”Hienosti ovat tehneet”

Ankka-tauluistaan tunnettu taidemaalari Kaj Stenvall iskee ironialla. 

Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Kaj Stenvall ei usko, että hänen Sodan kasvot -näyttelyään saadaan Helsinkiin. – Ei täällä uskalleta, aihepiiri on sen verran rankka.

Ankka-tauluistaan tunnettu taidemaalari Kaj Stenvall iskee ironialla. 

Ankka-maalauksistaan kuuluisa taidemaalari Kaj Stenvall oli harvinainen vieras Helsinkiin avatun Le Ankka -ravintolan avajaisissa. Syy oli ilmeinen, sillä koko ravintolan konsepti on rakentui Stenvallin ankkamaalauksesta.

Pariskunta Le Ankan takana, keittiömestari Ilkka Lääveri ja Huono äiti -yrityksestä tunnettu Sari Helin sai ravintolaidean ankkataulusta Tunnustan elähtäneeni. Sari taivutteli taiteilijan vuonna 1997 osamaksukauppaan ja maksoi taulun pois pikku hiljaa.

– En ole sitä 25 vuoteen nähnyt luonnossa. Sehän on ihan onnistunut työ! Erittäin hienosti he ovat tehneet täällä koko kokonaisuuden, Kaj tuumasi. 

Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan jälkeen Stenvall on tehnyt paljon Ukraina-aiheisia, nopeita pienempiä töitä, jotka ovat herättäneet laajasti huomiota. 

– Idea on ollut reagoida todellisuuteen. Ne ovat tavallaan kommentteja niistä tapahtumista ja Putinin roolista. Puolentoista vuoden aikana agendanani on ollut tehdä selvästi sodanvastaisia töitä. Teen niitä nopeasti kolmessa neljässä tunnissa. Idea on olla ajan virrassa kiinni, Kaj kertoi. 

Turussa hiljattain olleessa Sodan kasvot -näyttelyssä oli mukana töitä, joissa Kaj oli ennakoinut tulevaa jo ennen kuin sota Ukrainassa syttyi. Aihepiiri oli niin suuri, että se näkyi ihmisten ilmeissä. Kaj oli monesti itse mukana kertomassa teoksista näyttelyssä.

– Monelle tuli pakottava tarve tulla sanomaan jotain. Oli terapeuttinen rooli antaa keinot käsitellä rankkoja asioita. Sarkasmi ja ironia on siinä aika tehokkaita. 

Turun Ruissalossa Villa Romassa asuvan taidemaalarin nuorin tytär täyttää joulukuussa 18 vuotta. Jälkipolven virallinen aikuistuminen ei juuri mieltä lämmitä.

– Se ei ole helpotus. Se on vain ikävää jos hän muuttaa jossain vaiheessa pois, Kaj hymyili.

X