Julkkikset

Unettomuudesta koko elämänsä kärsinyt näyttelijä Henna Tanskanen: ”Olen ollut niin väsynyt, etten ole jaksanut voidella leipää”

Unettomuus on näyttelijä Henna Tanskaselle tuttu seuralainen. Terapian avulla hän oppi hyväksymään, että valvominen on osa häntä.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Sampo Korhonen

Teatteriesitysten lisäksi Henna näyttelee Suden hetki -sarjassa, joka on nähtävillä Yle Areenassa. Parhaillaan häntä työllistävät Ylen Joulukalenterin kuvaukset. Hennalla on 4- ja 6-vuotiaat lapset miehensä Lauri Tanskasen kanssa. Pariskunta on ollut yhdessä 14 vuotta.

Unettomuus on näyttelijä Henna Tanskaselle tuttu seuralainen. Terapian avulla hän oppi hyväksymään, että valvominen on osa häntä.

Kahvi ei ole vain kahvia näyttelijä Henna Tanskaselle. Se on symboli omien rajojen tunnistamisesta ja pienestä, rauhallisesta hengähdyshetkestä.

Ennen Henna kittasi kahvia litratolkulla, nykyään hän pyrkii pitämään päivän kuppisaldon kahdessa. Iltaviiden jälkeen hän ei enää juo kahvia. Tämä kuppi on päivän toinen.

– Olen toipuva kahviaddikti. Minun on yhä pakko saada aamukahvi, muutoin pärjään ilmankin. Yritän tehdä kaikkeni hyvän unen eteen. Unettomuus on vanha seuralaiseni ja läsnä elämässäni viikoittain, Henna kertoo.

Ongelmana nukahtaminen

35-vuotias Henna on kärsinyt uniongelmista läpi elämänsä. Jo lapsena hän kaivoi esiin Neiti Etsivä -kirjat, kun uni ei tullut.

Hennan ongelma on nukahtaminen: usein hän joutuu odottelemaan unen tuloa aamuyöhön asti, nukahtamisen jälkeen ongelmia ei ole.

– Unettomuus on hyvin yksinäistä. Aamuyöllä suden hetkellä pelot iskevät ja tuntuvat moninkertaisilta päivään verrattuna.

Unettomuus vaivasi myös Salatut elämät -sarjan kuvauksissa

Unettomuus vaivasi Hennaa myös Salatut elämät -sarjan kuvauksissa 16 vuotta sitten. Moni muistaa yhä Hennan ”Salkkareiden Aamuna”.

Kuvausten aikaan Henna kävi lukiota. Pitkien koulupäivien jälkeen taksi haki hänet kuvauksiin, myöhään illalla kotona piti vielä tehdä läksyt.

– Tuolloin parikin viikkoa saattoi mennä niin, etten nukkunut kuin tunnin tai kaksi yössä. Minusta ei silti päälle päin näkynyt, että olin valvonut koko yön. Pystyn yllättävän pitkään suoriutumaan velvoitteistani nukkumatta. Siksi unettomuudesta on ollut vaikea päästä eroon.

Hennan univaikeudet jatkuivat Tampereen näyttelijäntyön laitoksella Nätyssä. Vaikka Henna tunsi taiteilijan ammatin omakseen, jännitys ja suorituspaineet olivat kovat. Öisin Hennan päässä jyskytti ajatus: jos en nyt nuku, en selviydy huomisesta.

Henna Tanskanen Linnan juhlissa vuonna 2010.
Linnan juhlissa vuonna 2010 Henna ihastutti asuvalinnallaan. Seuralaisena oli puoliso, näyttelijä Lauri Tanskanen.

Fysiologista syytä unettomuudelle ei ole löytynyt

Toisinaan Henna toimii nopealla sykkeellä ja saa paljon aikaan. Kolikon toisella puolella on kuitenkin loputon väsymys ja uupumus – ilman unta, luonnollisesti.

– Välillä olen ollut niin väsynyt, etten ole jaksanut voidella leipää. Silloin tein ruoaksi mieluummin helppoa jogurttisörsseliä.

Henna kävi jopa unitutkimuksissa, jossa hänet kytkettiin liiketunnistimiin ja aivosähkökäyrille. Fysiologista syytä unettomuudelle ei kuitenkaan löytynyt. Hennan oli pakko hyväksyä, että unettomuus johtui henkisestä puolesta. Hän hakikin apua terapiasta.

– Terapia ei ratkaissut uniongelmiani, mutta sen avulla ymmärsin oppineeni pelkäämään nukahtamista. Vähitellen pystyin päästämään tuosta pelosta irti. Hyväksyin, että unettomuus on todennäköisesti aina osa minua. Terapia ei tehnyt minusta hyvin nukkuvaa, mutta se teki minusta rennomman.

Toisinaan Henna turvautuu lääkitykseen saadakseen hyvät yöunet

Uniongelmiinsa Henna saa usein kuulla hyvää tarkoittavia neuvoja: Oletko kokeillut melatoniinia tai rohtovirmajuurta? Nukutko viileissä lakanoissa ikkuna auki?

– Olen kokeillut kaikki konstit, mutta ei niistä ole ollut minun tilanteessani mitään hyötyä.

Tätä nykyä Henna pitää hyvänä yönä viiden, kuuden tunnin unia. Jos hän onnistuu nukkumaan enemmän, olo on rauhallisempi ja seesteisempi. Toisinaan hän turvautuu lääkitykseen saadakseen kunnon unet.

Ilokin valvottaa

Unta häiritsee myös ilo. Kun Henna työskentelee erityisen kiinnostavan projektin parissa, hän valvoo. Tällä hetkellä Hennaa valvottaa työ neljän hengen muodostamassa 00100Ensemble-ryhmässä. Se esittää immersiivistä teatteria, joka on maailmalla suosittu esitysmuoto. Siinä katsoja pääsee astumaan osaksi esitystä.

Heinäkuussa meneillään on Romeo + Juliet -esityksiä Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä. Yleisö saa seikkailla näyttelijöiden keskellä isossa tilassa, jossa katsojat voivat valita, ketä ja mitä tapahtumaa lähtevät seuraamaan.

Kun Henna näki ensimmäistä kertaa immersiivistä teatteria New Yorkissa, hän tunsi, että tämä tyylilaji on pakko tuoda Suomeen – ja valvoi koko yön asiaa miettiessään.

– Kun jännitys uhkaa ottaa minusta vallan, yritän muistaa, ettei minun ole pakko olla valmis. Isossa mittakaavassa pienet töppäilyt eivät lopulta ole niin vakavia.

X