Ihmiset

Anu Sinisalo: ”Olen haastava kumppani”

Teksti:
Anna.fi

Isännöitsijä on kutsunut taloyhtiön hallituksen koolle. Näyttelijä Anu Sinisalo kiiruhtaa tohkeissaan paikalle. Hän istahtaa koheltaen tuolille, joka keikahtaa kumoon. Sen seurauksena Anu lentää selälleen lattialle. Isännöitsijä yrittää pysytellä vakavana, mutta Anu nauraa lattialla vatsa kippurassa niin, ettei meinaa päästä ylös.

Anu Sinisalo

Itselle nauraminen on konkarinäyttelijälle tyypillistä, joten sen vuoksi hän ei pelännyt ottaa haastetta vastaan, kun häntä pyydettiin mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Mokaaminen suorassa lähetyksessä ei jännitä.

Hän joutui kuitenkin miettimään hetken ennen kuin vastasi myöntävästi tanssikutsuun. Tanssimisen riemu houkutteli, mutta freelancer-näyttelijän oli mietittävä, miten ajoittaa muut työt, kun treenejä olisi monena päivänä viikossa. Anu ymmärsi myös, että kilpailu vaatisi paljon kärsivällisyyttä.

Tämä ei tosin ole Anulle ensimmäinen kerta, kun hänen kärsivällisyyttään punnitaan.

Mieli: Olenko tarpeeton?

”Nuorempana minun oli vaikea ymmärtää hetkiä työprojektien välissä. Sitä kun intensiivisen jakson tai ensi-illan jälkeen tulee hiljaista, tyhjää ja autiota. Yhtäkkiä ei tarvitsekaan opetella vuorosanoja tai mennä harjoituksiin.

Noina hetkinä minulla on halju olo. Kaikki on vähän väritöntä. Menee oma aikansa, että yritän koko ajan touhuta jotain, olla tarpeellinen ja täyttää tyhjyyttä jollain, kunnes tajuan, ettei minun tarvitse. Voin tavata ystäviä, käydä lenkillä tai lukea monta kirjaa putkeen.

Uralleni mahtuu myös oikeita työttömyysjaksoja. Noina aikoina olen tuntenut olevani tarpeeton ja kelpaamaton. Kyllähän sellaiset kaudet ovat vaikuttaneet negatiivisella tavalla identiteettiini. Koska työskentelen alalla, jolla pätkätyöt ovat arkipäivää, olen opetellut sietämään ajoittaista työttömyyttä toteamalla, että todellinen elämäni on töiden ulkopuolella.”

Suhteet: Haastava kumppani

”Ennen olin myös parisuhteissa kova miellyttämään toista. Nyt osaan kuunnella myös omia tarpeitani ja olen varmasti myös paljon ymmärtäväisempi toista kohtaan. Tämän huomaan muun muassa siinä, että asumme kumppanini Antti Reinin kanssa erillämme, koska tarvitsemme molemmat omaa tilaa.

Tarvitsen vapautta ja aikatauluttomuutta parisuhteessa, sillä joka paikassa aikataulutetaan elämää, enkä pidä siitä. Rakastan itsekseni tepsuttelua omassa kodissani tai puuhastelua, jossa ei saada mitään ihmeellistä aikaiseksi.

Näemme Antin kanssa säännöllisesti ja olemme pystyneet välttämään sen, että lataisimme paineita niihin hetkiin. Voimme olla yhdessä juuri siinä mielentilassa kuin olemme.

Moni voi ajatella, että koska olen niin kiltin näköinen, olen varmasti hirveän helppo kumppani. Oikeasti olen kumppanina haastava. Monelle voisi esimerkiksi olla outoa, että tarvitsen niin paljon omaa tilaa.”

Ruumis: Irti vertailusta

”Ei kiitos -elokuvan koekuvauksissa mietin, voinko tämän ikäisenä tehdä alastonkohtauksia. Kun päätin ottaa roolin vastaan, en enää ajatellut asiaa.

Minusta on hienoa, että olen tämän ikäinen ja näköinen, eikä kaikki ole siloteltua. Sen esiin tuominen on mielestäni tärkeää vastapainoa nuoruuden ihannoinnille, joka saa karvani pystyyn.

En ole tietenkään säästynyt siltä, ettenkö vertailisi itseäni muihin, mutta tämän iän teema on päästä siitä irti. Miksi vertaisin itseäni johonkin viisitoistavuotiaaseen kosmetiikkamainoksen malliin? Sehän on mahdotonta! Ja miksi ihmeessä minulle yritetään myydä niitä tuotteita teinityttöjen kautta?

En kuitenkaan vastusta esteettistä kirurgiaa, sillä uskon, että hyvä kirurgi osaa kunnioittaa tämän hetkistä ikää, eikä yritä ottaa siitä kymmeniä vuosia pois.

Vaikka olenkin sinut ulkonäköni kanssa, on minulla tietenkin välillä päiviä, jolloin saatan katsella peilistä silmäpusseja ja toivon olevani näkymätön.”

Teksti: Elisa Hurtig
Kuvat: Jorma Marstio

Anna 37/2014

X