Ihmiset

Catherinella ja Williamilla on edessään muutosten vuodet – uusi arvonimi teki prinssistä satumaisen rikkaan

Yli 20 vuotta yhtä pitäneet William ja Catherine ovat nyt Walesin prinssi ja prinsessa. Kunniakas arvonimi tuo mukanaan uusia haasteita.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Getty Images, Mvphotos

William ja Catherine ovat aina olleet toistensa tukipilarit.

Yli 20 vuotta yhtä pitäneet William ja Catherine ovat nyt Walesin prinssi ja prinsessa. Kunniakas arvonimi tuo mukanaan uusia haasteita.

Kun kuningas Charles III nousi Ison-Britannian valtaistuimelle äitinsä Elisabet II:n menehdyttyä, siirtyi Walesin prinssin arvonimi samalla hänen vanhimmalle pojalleen, seuraavalle kruununperijälle eli prinssi Williamille, 40. Samalla tämän puolisosta Catherinesta, 40, tuli Walesin prinsessa. Cambridgen herttuaparin titteli muuttui samalla Cornwallin herttuapariksi.

Pariskunta siirtyi uuteen rooliinsa ilman sen kummempia juhlallisuuksia eli toisin sanottuna yhtä ylvästä tilaisuutta kuin prinssi Charlesille vuonna 1969 ei olla järjestämässä. Sen sijaan William ja Catherine ovat ilmoittaneet haluavansa saavuttaa walesilaisten arvostuksen ja luottamuksen, ja siksi he aikovat vierailla alueella entistä tiuhempaan.

Tämän vuoden joulukortissaan Walesin prinssipari perheineen toi iloiset terveiset rakastamastaan ulkoilmaelämästä.
Tämän vuoden joulukortissaan Walesin prinssipari perheineen toi iloiset terveiset rakastamastaan ulkoilmaelämästä. Kuva: .

He myös jatkavat edustustehtäviään muuten entiseen malliin, mutta enemmän. Jatkossa William esimerkiksi toimii Charlesin sijaisena, mikäli tämä on jostakin syystä estynyt hoitamaan velvollisuuksiaan. Koska Charlesin tiedetään ajavan koko sydämellään hänelle tärkeitä asioita ja Williamin olevan luonteeltaan helposti tulistuva, moni britti pohtiikin, kuinka neutraaleina isä ja poika saavat esimerkiksi puheensa pidettyä. Kuninkaallisethan eivät voi esimerkiksi äänestää tai ottaa muutenkaan kantaa politiikkaan. Tähän mennessä Charlesin puheet parlamentille ovat menneet mallikkaasti. Riskejä tuskin kannattaakaan ottaa, sillä monarkian kannatus on laskenut viime vuosina aika tavalla. Kun brittiläisen YouGov-tutkimusyrityksen kyselyssä 73 prosenttia vastanneista näki monarkian olevan hyväksi maalle vuonna 2012, kymmenen vuotta myöhemmin viime syyskuussa luku oli pudonnut 56 prosenttiin.

Suurin muutos pariskunnan elämässä lienee se, että arvonimen mukana William perii Charlesilta Cornwallin herttuakunnassa sijaitsevat maat, mannut ja kiinteistöt, joiden arvo on noin miljardi puntaa eli noin 1,15 miljardia euroa. Niiden vuosittainen tuotto on Bloomberg-talousjulkaisun mukaan peräti 23 miljoonaa puntaa eli vajaat 26,5 miljoonaa euroa. Tämä tekee prinssi Williamista yhden maansa rikkaimmista henkilöistä.

Silti pariskunta ei aio tehdä mitään äkkiliikkeitä. Britit odottavat heidän muuttavan pikapuoliin Windsorin linnaan, mutta The Telegraph -sanomalehden mukaan heillä ei ole mitään hoppua moiseen. Ovathan heidän kolme lastaan, George, 9, Charlotte, 7, ja Louis, 4, vasta tottuneet linnan tiluksilla sijaitsevaan uuteen Adelaide Cottage -maaseutukotiin, jonne perhe muutti elokuussa Lontoon hälystä.

Kun Charlesista tuli kuningas, William sai Walesin prinssin arvonimen. Catherine on Dianan jälkeen ensimmäinen, joka kantaa Walesin prinsessan titteliä.
Kun Charlesista tuli kuningas, William sai Walesin prinssin arvonimen. Catherine on Dianan jälkeen ensimmäinen, joka kantaa Walesin prinsessan titteliä.

Koulutus tienä antoisaan elämään

Walesin prinsessan arvonimeä ei ole kevyt kantaa, sillä siihen liittyy valtavia odotuksia. Suurin niistä lienee se, että edellinen Walesin prinsessa oli Catherinen vain 36-vuotiaana kuollut anoppi. Rakastettua prinsessa Dianaa britit kutsuivat sydänten kuningattareksi.

Catherine tai Kate, kuten kansa häntä kutsuu, on kuitenkin kaukana Dianasta. Ensinnäkin naisten taustat eroavat toisistaan vahvasti. Dianan vanhemmat, John ja Frances Spencer eli Althorpin varakreivi ja -kreivitär kuuluivat brittiaristokratian huipulle. Catherine sen sijaan tulee keskiluokkaisesta yrittäjäperheestä. Michael ja Carole Middleton työskentelivät aiemmin ilmailualalla. Sitten he perustivat juhlatarvikkeita myyvän yrityksen, joka osoittautui menestykseksi. Pariskunta puhalsi samaan hiileen jo yhteisen bisneksenkin vuoksi, ja kodin ilmapiiri vallitsi kannustavana ja lämpimänä. Turhaa hienostelua ei harrastettu – olivathan Carolen suvun miehet ahertaneet arkisesti kaivoksella.

Catherine, George ja Charlotte ovat tulleet kuningatar Camillalle koko ajan läheisemmiksi. Sen sijaan Meghan on etääntynyt appivanhemmistaan.
Catherine, George ja Charlotte ovat tulleet kuningatar Camillalle koko ajan läheisemmiksi. Sen sijaan Meghan on etääntynyt appivanhemmistaan.

Middletonit näkivät koulutuksen tienä antoisaan elämään. Siksi hyvin koulussa pärjännyt Catherinekin päätyi opiskelemaan arvostettuun skotlantilaiseen Saint Andrew’sin yliopistoon, jossa hän kohtasi tulevan puolisonsa. Kotoa lahjana saatu hyvä itsetunto ja koulutuksen myötä kehittynyt usko omaan osaamiseen auttaakin Catherinea kulkemaan haasteiden läpi aivan eri tavalla kuin epävarman Dianan, jonka piti oppia kaikki kantapään kautta.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X