Ihmiset

Catherinesta ja Williamista on tullut voimapari, jonka harteilla brittihovin tulevaisuus lepää: ”Samanlaista kemiaa kuin aikanaan Elisabetin ja Philipin välillä”

Herttuatar Catherine täyttää tammikuussa 40 vuotta ja säteilee uudenlaista itsevarmuutta. Prinssi Williamin kanssa he ovat voimakaksikko, jonka hartioilla lepää brittimonarkian tulevaisuus.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Mvphotos

Catherine ja William valloittavat lämminhenkisellä tyylillään.

Herttuatar Catherine täyttää tammikuussa 40 vuotta ja säteilee uudenlaista itsevarmuutta. Prinssi Williamin kanssa he ovat voimakaksikko, jonka hartioilla lepää brittimonarkian tulevaisuus.

”Upea ja samalla konstailematon”. ”Kuninkaallinen megajulkkis ja silti kuten kuka tahansa meistä.” Muun muassa näillä sanoin Cambridgen herttuatar Catherinea on kiitelty niin mediassa kuin kansankin parissa. Ei ole epäilystäkään, etteikö Catherinen tähti olisi alkanut loistaa yhä kirkkaammin kuluneen 10 vuoden aikana, jolloin hän on edustanut prinssi Williamin rinnalla. Tuskin kukaan enää muistaa alkuvuosia, jolloin Catherinelle satoi kritiikkiä valjusta esiintymisestä.

Tammikuun 9. päivänä 40 vuotta täyttävän herttuattaren yhä itsevarmempi olemus on antanut julkisuuteen merkkejä siitä, miltä perinteikkään kuningashuoneen uusi ja modernimpi versio voisi näyttää.

Moni nainen kykenee samaistumaan Catherineen, joka kolmen lapsen äitinä puhuu avoimesti haasteistaan löytää tasapaino työn ja perhe-elämän välillä. Herttuatar on nostanut rohkeasti esiin myös mielenterveyteen liittyviä teemoja, joista hovissa on perinteisesti pystytelty vaiti.

Catherine lukeutuu niihin hovin jäseniin, joista iltapäivälehdet eivät saa revittyä lööppeihinsä räväköitä sitaatteja. Kuninkaallisasiantuntija ja tietokirjailija Satu Jaatisen mukaan herttuattaresta löytyy kuitenkin hillittyä voimaa ja aimo annos rohkeutta toimia tavoilla, joita voidaan pitää suorastaan radikaaleina perinteisestä kuninkaallisesta näkökulmasta katsottuna.

– Viimeksi maaliskuussa, kun koko Englantia kuohutti lontoolaisessa puistossa murhatun 33-vuotiaan Sarah Everardin kohtalo, Catherine vieraili yksin muistopaikalla hiljentymässä tekemättä asias­ta minkäänlaista numeroa. Siviilivaatteissaan hän oli kuten kuka tahansa surijoiden joukossa, Jaatinen muistuttaa.

Kensingtonin palatsista tiedotettiin Catherinen halunneen osoittaa kunnioituksensa Sarah Everardille ja tämän perheelle. ”Herttuatar itse muistaa hyvin, miltä tuntui kävellä nuorena naisena Lontoossa illan pimeydessä”, palatsista kerrottiin.

Catherinelle kaiken keskiössä ovat lapset. Herttuapari julkaisi 10-vuotishääpäivänsä kunniaksi perheen Anmer Hall -maaseutukartanossa kuvatun videon, jossa nähdään myös prinssit George ja Louis sekä prinsessa Charlotte.
Catherinelle kaiken keskiössä ovat lapset. Herttuapari julkaisi 10-vuotishääpäivänsä kunniaksi perheen Anmer Hall -maaseutukartanossa kuvatun videon, jossa nähdään myös prinssit George ja Louis sekä prinsessa Charlotte.

Tavallinen tausta on Catherinen voimavara

Prinssi Philipin kuolema, prinssi Harryn häipyminen Yhdysvaltoihin perheensä kanssa sekä prinssi Andrew’n ryvettyminen seksiskandaalissa ovat harventaneet hovin jäsenten rivejä. Tämä tarkoittaa sitä, että herttuatar Catherinea tullaan näkemään edustustehtävissä aiempaa enemmän sekä yksin että prinssi Williamin rinnalla.

Vaimostaan silmin nähden ylpeä prinssi William ja herttuatar Catherine ovat vuosien aikana hitsautuneet todelliseksi voimapariksi. Niin kansan kuin hoviasiantuntijoidenkin mielestä monarkian tulevaisuus lepää Cambridgen herttuaparin hartioilla huolimatta siitä, että kruununperimysjärjestyksessä valtaistuimelle nousee seuraavaksi prinssi Charles yhdessä puolisonsa Camillan kanssa.

Satu Jaatinen tunnistaa Catherinen ja Williamin kanssakäymisessä samanlaista kemiaa kuin aikanaan kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin välillä.

– Vaikka julkiset hellyydenosoitukset ovat harvassa, katseissa on keskinäistä lämpöä ja luottamusta. Kuninkaallisia tehtäviä hoidetaan niin yhdessä kuin vuorovedoin.

Aviomiehensä lisäksi Catherinen voimavara on hänen tavallinen taustansa. Rakastava kasvuympäristö on auttanut herttua­tarta luomaan omille lapsilleen prinssi Georgelle, prinsessa Charlottelle ja pikkuprinssi Louis’lle kokemuksen turvallisesta perheyhteydestä.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 45/2021, jonka on kirjoittanut Terhi Harper. Miten Catherine on suhtautunut siihen, että häntä vertaillaan prinsessa Dianaan? Miksi kuninkaalliset ja Bond-elokuvat kuuluvat yhteen kuin laukkakisat ja kukkahatut? Miltä brittihovin vuosi 2022 näyttää, ja mitä tapahtumaa saarivaltakunnassa odotetaan eniten?  Lue juttu numerosta 45/2021 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X