Ihmiset

Laulaja Johanna Pakonen: Ero opetti, että kannattaa pysyä itsenäisenä

Johanna Pakonen, 39, erosi vuosi sitten kuusi vuotta kestäneestä avioliitosta. Nyt hän tietää, mitkä asiat ovat tärkeitä, jotta suhde pysyy elossa.

Teksti:
Henna Hietamäki
Kuvat:
Om-Arkisto

Johanna Pakonen, 39, erosi vuosi sitten kuusi vuotta kestäneestä avioliitosta. Nyt hän tietää, mitkä asiat ovat tärkeitä, jotta suhde pysyy elossa.

”Hyvän ja kestävän parisuhteen avain on mielestäni itsenäisyys ja riippumattomuus kumppanista. Täytyy olla myös omaa elämää ja omia mielipiteitä. Vaikka ollaan yksikkö ja monella tapaa sulaudutaan yhteen, täytyy silti pysyä kahtena erillisenä ihmisenä. Vaikka oltaisiin sata vuotta yhdessä, molemmilla saa olla omat ajatusmaailmansa.

Kumppanit ovat alun perinkin rakastuneet toisiinsa yksilöinä. Toisen erilaisuus ja erillisyys ovat viehättäneet. Olisi hienoa, jos kumpikin pystyisi pitämään kiinni omasta minuudestaan koko parisuhteen ajan.

Olisi tärkeää olla heti alkuvaiheessa rohkeasti oma itsensä. Jos toinen näkee alusta asti, millainen ihminen on oikeasti kyseessä, ja rakastuu siihen, on kumppani myös helpompi löytää aina uudestaan.

Olen oppinut, että jos mukailee ja myötäilee liikaa toista, suhteessa ei enää ole haastetta tai jännitystä. Toiselle täytyisi tarjota älyllisesti tasavertaista seuraa.

Jotkin pariskunnat tekevät kaiken yhdessä. Nykyään pidän tärkeänä, että vietetään aikaa myös omien ystävien kanssa ilman toista. Pitäisi olla ok, että on menoja, joihin toisen ei tarvitse liittyä, ja kavereita, joiden asiat eivät kuulu kumppanille.

Ei se tarkoita, että pitäisi salailla asioita, mutta kaiken ei tarvitse olla yhteistä. Se on virkistävä asia parisuhteelle.

Itsenäisyys ei ole tärkeää pelkästään suhteen kiinnostavuuden vuoksi, vaan myös oman hyvinvoinnin takia.

Täytyy tykätä myös omasta seurasta.

Itsenäisyyden lisäksi pitää tietenkin arvostaa toista ja mukautua silloin tällöin myös kumppanin tarpeisiin. Omien juttujen lisäksi täytyy olla myös hyvin paljon yhteistä.

On ikävää, jos toinen ei ymmärrä itselle tärkeitä asioita.”

Lue myös: Maria Veitola: ”Nykyisin olen parisuhteessa, jossa ei tarvitse miellyttää”

X