Ihmiset

Näyttelijä Miia Nuutila: ”Rakastuminen on keski-ikäisenä jopa parempaa kuin nuorena”

Puolitoista vuotta sitten eronnut Miia Nuutila, 43, rakentaa uusperhettä muusikko Antti Paavilaisen kanssa. Arki sujuu niin hyvin, ettei pari ole riidellyt kunnolla kertaakaan. Yhteinen lapsi olisi iloinen yllätys.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Puolitoista vuotta sitten eronnut Miia Nuutila, 43, rakentaa uusperhettä muusikko Antti Paavilaisen kanssa. Arki sujuu niin hyvin, ettei pari ole riidellyt kunnolla kertaakaan. Yhteinen lapsi olisi iloinen yllätys.

Silmien alla on hienoiset varjot. Miia Nuutila, 43, ei ole saanut nukutuksi kunnolla moneen yöhön.

Se ei johdu siitä, että Miia olisi onneton. Päinvastoin, hän on onnesta sekaisin. Univaikeuksia aiheuttaa myönteinen stressi: Miia ja hänen miehensä Antti Paavilainen ovat juuri muuttaneet ensimmäiseen yhteiseen omistusasuntoonsa Espoon Tapiolassa.

Lähistöllä asuu myös ex-aviopuoliso, ohjaaja Kari Nenonen uuden kumppaninsa kanssa. Lapset Mimosa, 14, ja Amos, 11, kulkevat sujuvasti kahden kodin väliä.

Mitä avioero ja tuore avoliitto ovat opettaneet Miialle parisuhteesta? Millaisia virheitä hän ei halua enää toistaa?

Itsesääliin ei kannata jäädä rypemään

Eron jälkeen Miia rypi itsesäälissä. Miten keski-ikäinen perheenäiti muka löytäisi enää ikinä uuden kumppanin? Epätoivoa kesti vain hetken.

Tammikuussa Miia otti yhteyttä Jean S -yhtyeestä tuttuun Antti Paavilaiseen. He olivat ystävystyneet UIT:n kevätrevyyssä muutamia vuosia aiemmin, ja työn ohessa oli juteltu myös henkilökohtaisista asioista. Syksyllä 2014 Antti oli kertonut avioerostaan.

– Tuolloin lohdutin häntä, että jo keväällä kainalossasi on varmasti ihana tumma kaunotar, Miia sanoo ja naurahtaa.

Alkuvuodesta tavattiin kahvikupin äärellä ja Antti kuunteli empaattisena Miian tilitystä elämänsä uusista käänteistä. Samalla Miia huomasi kaverillisten tunteidensa alkavan muuttua. Pari viikkoa myöhemmin hän keksi pyytää Anttia pelaamaan kanssaan sulkapalloa.

Jos on varma tunteistaan, turha aikailla

Alkoi hienovarainen pommitus. Kauan Miia en joutunut miestä taivuttelemaan, sillä jo maaliskuussa he alkoivat seurustella. Syksyllä muutettiin yhteen.

Liian nopeaa siirtymistä suhteesta toiseen ei yleensä pidetä suotavana. Miia ei kuitenkaan aikaillut.

– Olin täysin varma tunteistani. Olin aina pitänyt Anttia viehättävänä, mutta avioliiton aikana en uskaltanut edes unelmoida hänestä. Nyt, kun tunteille oli lupa, ne oli helppo päästää pintaan.

Rakastuminen keski-ikäisenä on Miian mukaan jopa parempaa kuin nuorena. Ehkä siksi, että tällaista rakkautta hän ei ole ennen kokenut. Ja tunne vain kasvaa koko ajan.

– Suhteessamme on lämpöä, huumoria ja arvostusta. Meillä on keskenämme hyvä balanssi. Antti on niin miehekäs, että hänen rinnallaan on helppo olla nainen. Meillä ei ole keskinäistä valtataistelua, vaan täydennämme toisiamme.

Arvosta ja kannusta kumppaniasi

Tuoreessa avoliitossa eletään vielä kyyhkyläisvaihetta. Ajatuskin siitä, että suhteen eteen pitäisi nähdä erityistä vaivaa, tuntuu Miiasta hassulta. Runsaan vuoden yhdessäolon aikana pari ei ole riidellyt kunnolla kertaakaan. Kasvatusasioista ei ole tarvinnut kinata, ja kodin askareet ovat jakautuneet luonnostaan.

Myönteistä palautetta annetaan puolin ja toisin.

– Minun tekee mieli kehua Anttia koko ajan. Siitä, miten hyvä hän on lasten kanssa ja miten hän tekee oma-aloitteisesti kotitöitä. Arvostan Antin mielipiteitä ja haluan oppia häneltä. On ihanaa, kun on mies, jota voi katsoa ylöspäin.

Miia myöntää, että myös edellisessä liitossa olisi voinut enemmän arvostaa ja kannustaa.

– Kun suhteeseen kertyy kaunaa, hyvääkään palautetta ei enää osaa ottaa vastaan.

Harmittaako Miiaa, että hän kohtasi Sen Oikean vasta nyt?

– Ei. Mieluummin ajattelen, että onneksi edes nyt. Meillä on toivottavasti vielä pitkä yhteinen elämä edessämme.

Juttu on katkelma Annan nro 35 kansijutusta.

X