Ihmiset

Putous-tähti Pilvi Hämäläinen tiestään menestykseen: ”Jos jotain tekee rakkaudella, se näkyy myös ulospäin”

Aina Inkeri Ankeinen -sketsihahmollaan Putouksen yllättäjäksi noussut näyttelijä Pilvi Hämäläinen uskoo, että elämässä kaikki on mahdollista, kun tekee eikä surkuttele. Hämäläisen tie näyttelijäksi ei ole ollut se perinteisin, mutta usko omaan tekemiseen ja läheisten tuki ovat auttaneet häntä saavuttamaan unelmiaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Yellow Film, Tv

- Aina Inkeri Ankeiselle on sovittu keikkoja Putouksen jälkeenkin, Pilvi Hämäläinen kertoo.

Aina Inkeri Ankeinen -sketsihahmollaan Putouksen yllättäjäksi noussut näyttelijä Pilvi Hämäläinen uskoo, että elämässä kaikki on mahdollista, kun tekee eikä surkuttele. Hämäläisen tie näyttelijäksi ei ole ollut se perinteisin, mutta usko omaan tekemiseen ja läheisten tuki ovat auttaneet häntä saavuttamaan unelmiaan.

Narisevalla äänellä harrastuksiaan luetteleva ja menneiden aikojen perään haikaileva vanha nainen on ollut yksi tämän kauden kirkkaimmista Putous-tähdistä.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen luoma Aina Inkeri Ankeinen ei ole se perinteisin vitsiniekka, mutta jokin hahmossa on vedonnut suomalaisiin.

– Uskon, että Aina Inkerin salaisuus on se, että jokainen tunnistaa hahmossa jotain tuttua. Kaikki tuntevat tyypin, joka valittaa kaikesta. Lisäksi hahmolla on nostalgia-arvoa. Olen kirjoittanut Aina Inkerille asioita, joita muistan omasta mummolasta ja lapsuudesta, Pilvi Hämäläinen, 31, kertoo.

Aina Inkeri on ankeutuksineen myös hyvin vilpitön hahmo.

– Vilpittömyydessä varmasti näkyy minun rakkauteni hahmoa kohtaan. Olen tehnyt Aina Inkeriä suurella rakkaudella. Ja uskon, että jos jotain tekee rakkaudella, se näkyy ulospäin.

Myös katsojat ovat suhtautuneet Aina Inkeriin lämmöllä, sillä hahmo äänestettiin mukaan Putouksen finaalilähetykseen. Hämäläinen itse on alusta asti uskonut Aina Inkerin mahdollisuuksiin.

– Kun sketsihahmoa alkaa tehdä, siihen on pakko itse uskoa. Jos ajattelisi, että tämä hahmo on ihan surkea, eihän sitä olisi kiva edes esittää.

Omiin kykyihinsä uskominen on vienyt Hämäläisen pitkälle Putouksessa, mutta myös mahdollistanut uran näyttelijänä.

Tyytyväinen oman reitin kulkija

Lieksalaissyntyisen Pilvi Hämäläisen harrastuksiin kuului lapsena lähinnä urheilu. Hän ei harrastanut teatteria, mutta osallistui kuitenkin innokkaasti koulun näytelmiin.

– Olin aina, että ”joo joo, haluun olla mukana”. Ajatus siitä, että näyttelemisestä voisi tulla ammatti, syntyi lukion toisen luokan puurojuhlaesityksessä. Tuli niin hieno fiilis, kun pääsin esiintymään muulle koululle.

Lukion jälkeen Pilvi opiskeli elokuvaleikkausta ja teatteri-ilmaisun ohjausta ja teki näyttelijän töitä opiskelujensa ohessa ympäri Suomea.

Pilvi haki myös Teatterikorkeakouluun, mutta ei tullut valituksi.

Tieni näyttelijäksi on ollut erilainen. Mutta olen iloinen, tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että asiat ovat menneet niin kuin ovat menneet. Jos olisin kulkenut perustietä, en olisi varmasti löytänyt kirjoittamista näyttelemisen rinnalle.

Esimerkiksi Putouksessa kirjoittaminen on keskeisessä osassa, sillä näyttelijät kirjoittavat itse sketsihahmojensa jutut.

Se, ettei Pilvin urapolku ole ollut se tavallisin, on myös kasvattanut sisua. Hän on saanut osakseen vähättelyä ja torjuntaa, koska perinteinen koulutus puuttuu.

– Löysin äskettäin vanhan päiväkirjani viiden vuoden takaa. Eräs ohjaaja oli sanonut minulle, että kai minä ymmärrän, etten tule saamaan näyttelijän töitä ilman koulutusta. Perään olin kirjottanut, että vielä minä hänelle näytän!

Vanhemmat ovat olleet Pilville suuri tuki

Töiden saaminen oli kuitenkin kovan työn takana. Pilvi haki jatkuvasti koe-esiintymisiin ja oli yhteydessä teattereihin.

Olen ollut tosi aktiivinen ja tehnyt hirveästi töitä sen eteen, että saisin tehdä tätä elääkseni.

Vaikka Pilvi sisuuntui vastustuksesta, hän koki myös hetkiä, jolloin usko omaan tekemiseen meinasi loppua. Läheisten kannustus oli tällöin korvaamatonta.

Erityisesti vanhemmat ovat olleet tyttärelleen suuri tuki.

Itselleni on ollut todella tärkeää, että äitini ja isäni ovat koko ajan kannustaneet, tukeneet ja uskoneet minuun. Olen sitä välillä ihmetellytkin, mutta ehkä he ovat ymmärtäneet, että tiedän mitä haluan, kun ovat nähneet minut esiintymässä.

Pilvi on ammentanut motivaatiota myös hyvistä kokemuksista. Usein koe-esiintymiset johtivat uusiin töihin – kuten päärooliin Vartiovuoren kesäteatterin Peppi Pitkätossu -näytelmässä.

– Kun Peppi Pitkätossun ohjaaja Marika Vapaavuori soitti minulle, että sain roolin, en voinut uskoa sitä todeksi. Marikan ansiosta päätin, että tapahtui mitä tahansa, aion jatkaa tällä alalla. Vaikka Peppi Pitkätossunkin jälkeen tuli ylenkatsomista, muisto siitä, että Marika luotti minuun, auttoi jaksamaan.

Tulevaisuus Putouksen jälkeen

Pilvi uskoo, että kaikki on mahdollista, kun rupeaa tekemään asioita eikä jää surkuttelemaan.

Tämä asenne siivitti hänet kirjoittamaan Jäähyväiset Pamela Andersonille -nimisen näytelmän Kokkolan kaupunginteatterille. Hämäläisen esikoisnäytelmä sai ensiesityksensä keväällä 2016.

Pilvin ystävä, näyttelijä Jarkko Niemi, kävi katsomassa näytelmän. Jarkko vakuuttui esityksestä niin, että vinkkasi Putouksen tiimille, että Pilvi kannattaisi koekuvata ohjelmaa varten. Pilvi kutsuttiinkin koekuvauksiin, joissa hän onnistui vakuuttamaan tuotantoyhtiön edustajat. Näin Aina Inkeri Ankeisen tie Putous-tähdeksi oli auki.

Pilvi Hämäläinen ei ole itse halunnut ajatella Putouksessa saavuttamaansa menestystä.

– Aina kun olen käynyt somessa ja huomannut, että ihmiset ovat tykänneet, minulle on tullut olo, että voi ei, jos nyt tuotan heille pettymyksen. Välillä katson asioita ainainkerimäisesti negaation kautta. Yritän siis olla ajattelematta koko asiaa.

Hämäläinen haluaa hoitaa Putouksen kunnialla loppuun ja vasta sitten miettiä tulevaisuutta.

– Haaveena on saada lisää töitä näyttelijänä ja päästä myös kirjoittamaan. Sillä, onko kyseessä sitten tv-ohjelma, teatteri vai elokuva, ei ole niin merkitystä. Haluan tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestä hyviltä, hauskoilta ja koskettavilta.

Putouksen finaali nähdään MTV:llä la 11.3. klo 19:30.

Lue myös:

Putous-tähti Minka Kuustonen: ”Siskoni on tärkein peilini”

Minka Kuustonen paljastaa Putouksen kulisseista: näitä asioita et tiedä suosikkisarjasta

Putous-juontaja Roope Salminen palkkasi personal trainerin: ”En koskaan näytä samanlaiselta kuin Elastinen”

Putous-tähti Jenni Kokander avioliitostaan: ”Hemmottelen miestäni usein, sillä hänkin hemmottelee minua”

X