Ihmiset

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja kuningatar Silvia ovat Ruotsin tunnetuimmat tytär ja äiti – tämä heidän suhteestaan tiedetään

Ruotsin kruununprinsessa Victoriasta on kasvatettu valtakunnan hallitsijaa jo taaperoiästä alkaen. Millainen tuki ja esimerkki hänelle on ollut äiti, kuningatar Silvia? Vaikka tytär ja äiti on nähty julkisuudessa yhdessä jo Victorian syntymästä lähtien, heidän suhteestaan tiedetään yllättävän vähän.

Teksti:
Kaisa Haatanen
Kuvat:
Kungahuset, Mvphotos, Getty Images, Aop

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja kuningatar Silvia Victorian syntymäpäivillä 2018.

Ruotsin kruununprinsessa Victoriasta on kasvatettu valtakunnan hallitsijaa jo taaperoiästä alkaen. Millainen tuki ja esimerkki hänelle on ollut äiti, kuningatar Silvia? Vaikka tytär ja äiti on nähty julkisuudessa yhdessä jo Victorian syntymästä lähtien, heidän suhteestaan tiedetään yllättävän vähän.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria, 42, on totuttu näkemään sädehtivänä, aikuisena naisena edustamassa jäyhän isänsä Kaarle XVI Kustaan, 74, rinnalla. Milloin häntä on ihasteltu upeassa asussa Nobel-gaalassa tiara hiuksissaan, milloin reippailemassa ulkoilupusakassa maakuntamatkallaan. Tulevan ammattinsa vuoksi Victoria on ollut jo nuoresta asti erityisen paljon isänsä hoteissa, mutta paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt prinsessan suhde äitiinsä Silviaan, 76.

Kaarle XVI Kustaa ja Silvia
Kaarle XVI Kustaa ja Silvia avioituivat 19. kesäkuuta 1976.

Kuninkaalliset kaikkialla ovat onnistuneet kietoutumaan mysteerin usvaan, toiset hyvin ja toiset vähän huonommin. Vaikka he muuten edustavat valtiotaan, heidän yksityiselämänsä on tiukasti heidän omissa käsissään. Me tiedämme Ruotsin kuningattaren ja kruununperijän keskinäisistä väleistä hämmästyttävän vähän, vaikka tuossahan he asuvat lahden toisella puolen.

Victoria ja Silvia tapasivat puolisonsa urheilun merkeissä

Sekä Silvia että Victoria tapasivat tulevat puolisonsa urheilun merkeissä.

Silvia ja tuleva kuningas tapasivat Münchenin olympiakisoissa 1972. Prinssi halusi katsoa kaunista kisaemäntää kiikareilla ”vähän lähempää” – hän oli valmiiksi vitsikkäästi jo parin metrin päässä. Asiat etenivät salassa nopeasti, sillä kisoissa olivat mukana prinssille hyvin läheinen setä Bertil, ”Nappe-setä”, ja tämän avopuoliso Lilian. He toimivat prinssin edesmenneiden vanhempien sijaisina ja järjestivät deittiparille yhteisiä illallisia salassa myös prinssin sisaren ja tämän puolison kanssa. Näin oli mahdollista tutustua puolin ja toisin. Kruununprinssi tunnettiin nopeita autoja rakastavana ja usein tyttöystävää vaihtavana hulivilinä, mutta pian hänen päässään kilahti se kuuluisa ”klik” – tässä hän nyt on! – niin kovaa, että Silviakin sen kuuli.

Prinsessa Victoria ja Daniel
Prinsessa Victoria sai Danielinsa 19. kesäkuuta 2010.

Kansa oli tuskastuneena etsinyt prinssille sopivaa puolisoa jo pitkään. Englannin prinsessa Annen suuntaan oli katseltu toiveikkaasti, mutta näin jälkikäteen lienee selvää, että molemmat olivat luonteeltaan aivan ­liian kipakoita ja itsepäisiä muodostamaan harmonista kuningasparia. Prinsessoja oli Euroopassa muuallakin, mutta prinssi teki mitä tahtoi.

Nuoripari alkoi tapailla salaa. Oli peruukkeja, oli isoja aurinkolaseja. Oli syrjäisiä linnoja ja kartanoita. Ja tietenkin salaisuuteen alusta asti mukaan vihityt Lilian ja Bertil, joka tietämän mukaan oli ehdottomasti kieltänyt prinssiä päästämästä suloista Silviaa koskaan käsistään.

Victoria ja Silvia tuntevat paineet

Tulevalle kuningattarelle oli tuolloin asetettu monenlaisia paineita – ja monet noista paineista tuntee Victoriakin nykyään.

Silvia oli toki muodollisesti pätevä prinssin puolisoksi. Hän oli kuvankaunis brunette, saksalaisen liikemiehen ja brasilialaisen aatelissuvun tyttären nuorin lapsi. Silvialla oli kolme isoveljeä, ja hän itse oli syntynyt 1943 Heidelbergissa Saksassa. Silvian ollessa pikkutyttö varakas perhe muutti Brasi­liaan 1947, kuten moni muukin saksalainen noihin aikoihin.

Äiti Alice kasvatti Sil­vian tiukalla kurilla. Brasi­liassa ei biletetty eikä hilluttu pikkubikineissä Copacabanalla. Perhe muutti muutaman vuoden päästä takaisin Saksaan, jossa Silvia opiskeli Düsseldorfissa ja Münchenissä kieliä ja valmistui yliopistosta tulkiksi. Nykyään hän puhuu kuutta kieltä, ja ruotsin viittomakielestä tuli hänen seitsemäs kielensä.

 Kaarle XVI Kustaa, prinsessa Victoria ja Silvia
Prinsessa Victoria syntyi vuoden kuluttua Kaarle XVI Kustaan ja Silvian häistä.

Vuosi Münchenin kisojen jälkeen prinssistä tuli isoisänsä Kustaa VI Aadolfin kuoleman jälkeen 27-vuotias kuningas, Kaarle XVI Kustaa, Euroopan nuorin kuningas. Nyt hän saisi itse päättää puolisonsa, toki hallituksen hyväksymän.

Kesti kuitenkin vielä kolme vuotta, ennen kuin kuningas kihlasi Silvian. Heidät vihittiin parin kuukauden päästä kesäkuussa 1976, ja häitä edeltävän illan juhlissa ABBA esitti tulevalle hallitsijaparille kappaleen Dancing Queen. Television kihlajaishaastattelussa Silvian kuultiin sanovan sulhaselleen ”Jag älskar dig”, kun hän luuli mikrofonien jo sulkeutuneen.

Victorian matka avioliiton satamaan oli toisenlainen kuin Silvian

Myös Victorian matkaa avioliiton onnelaan seurattiin Euroopassa tarkasti. Kun kruununprinsessa Victoria ja hovikelpoiseksi koulittu kuntosaliyrittäjä ja Victorian personal trainer Daniel Westling saivat toisensa, kaikki oli kuitenkin aivan toisenlaista kuin 1970-luvulla, vaikka molemmat kuninkaalliset valitsivatkin rinnalleen puolison aatelispiirien ulkopuolelta.

Pari oli tunnetusti joutunut odottamaan pitkään lupaa avioitua, sillä etenkin morsiamen isällä oli ollut toisenlaiset toiveet kruunun­perillisen puolison suhteen. Häät olivat todellakin nuorenparin työvoitto: takana oli kahdeksan vuotta seurustelua. Daniel oli kutsuttu neljä vuotta aikaisemmin linnaan kuninkaan 60-vuotisjuhliin, ja vasta kaksi vuotta ennen häitä nuoripari sai edustaa virallisesti yhdessä. Vuosi oli 2008 ja bailut varmasti hauskat: Tanskan kruununprinssi Fredrikin 40-vuotissyntymäpäivät, jonne kuningas antoi Danielille luvan osallistua Victorian rinnalla.

Victoria, Daniel ja Estelle
Vuonna 2012 Victorian ja Danielin onni täydentyi esikois­tytär Estellellä.

Voimme vain kuvitella vuosien hivutustaistelun, jota jääräpäinen prinsessa oli joutunut rakkauden tähden käymään jääräpäisen isänsä kanssa. Olisiko avioitumislupa hellinnyt Silvialta aikaisemmin? Kuningattaren kasvoilta on nykyään vaikea erottaa tunteita, mutta silmien liikutusta ei voi peittää, ei Victorian ja Danielin häissäkään.

Jotain kertoo sekin, että kuningas ja kuningatar juhlivat häitä aamuviiteen. Olivathan esikoistyttären häät hauska juhla, vaikka toisaalta kruununperijän häät ovat huomattava valtiollinen tilaisuus.

Victoria ja Daniel nauttivat häistään silmin nähden itsekin ja julistivat käytöksellään rakkautta kaikille. Pitkin juhlapäivää nuoripari onnistui varastamaan salaisia katseita, suudelmia ja helliä kosketuksia, ja kaiken kruunasi iltajuhlissa Danielin unohtumaton ja koskettava juhlapuhe tuoreelle vaimolleen.

Keittiöpsykologeille edustuskuvat eivät ole pelkkiä edustuskuvia

Kun faktatietoa on kovin niukalti, me keittiöpsykologit joudumme tutkimaan kuninkaallisten välisiä suhteita ja välejä toisilla tavoilla. Kun seuraa silmä kovana nykyhetkeä, elävää kuvaa, Instagram-videoita, Youtubea, näkee pienoisen näyttelemisen takana oikeita ihmisiä. Edustuskuvat eivät ole enää pelkkiä edustuskuvia.

On selvää, että vaikka sitä ei ole ulospäin näytetty, pohjoisessa ihanneperheessäkin on riidelty – ja lujaa. Victorian rakkaus Danieliin ja prinssi Carl Philipin suhde tosi-tv-tähtenä tunnettuun Sofia Hellqvistiin ovat varmasti aiheuttaneet monia keskusteluja kuninkaallisessa perheessä, ennen kuin molemmat ovat edenneet avioliittoon asti.

Alice ja Silvia
Silvia äitinsä Alicen kanssa Saksassa 1986. Alice oli myös Victorialle tärkeä ja läheinen.

Kuningas itsekin on aiheuttanut kriisin perheessä. Hänen monivuotinen suhteensa ysäribändi Army of Loversin laulajaan paljastui syksyllä Victorian häiden jälkeen. Erään paljastuskirjan mukaan kuningas olisi liikkunut kymmenkunta vuotta ­aiemmin tiiviin kaveri­porukkansa kanssa tukholmalaisilla strippiklubeilla. Kuningas joutui järjestämään kesken metsästysreissun nopeasti tiedotus­tilaisuuden, jossa hän kuitenkin ohitti koko jutun ärtyneellä kädenheilautuksella. ”Siitä on jo niin kauan”, hän tokaisi.

Silvia ei sivuuttanut tapahtunutta yhtä kevyesti. Kuningasparin keskinäisen tunnelman hyytävyydestä ei voinut erehtyä. Voisi kuvitella, että vanhin tytär valitsi tiukasti puolensa vanhempien vakavassa luottamuspulassa, mutta kukaan ei tiedä perheelle kovin kiusallisen ­asian yksityiskohtia.

Tarkkailijat kiinnittivät kuitenkin huo­mion siihen, että kului aikaa, ennen kuin Silvia kosketti jälleen julkisesti puolisoaan. Varsinaisia hellyydenosoituksia heidän välillään ei ole nähty sitten hääsuudelman.

Kuningatar Silvia, prinssi Carl Philip ja prinsessa Victoria
Kuningatar Silvia pyöräilemässä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Victorian kanssa kesällä 1980.

Victoria otti asemansa jo lapsena vakavasti

Silvialle ja Kaarle Kustaalle oli varmasti itsestään selvää, että kuninkaallisen avioliiton yksi tarkoitus on jatkaa sukua. Victoria, perheen kesken Oja, syntyi kuningas­parin oltua avioliitossa vuoden. Pari vuotta myöhemmin seurasi Carl Philip, kolme vuotta sen jälkeen Madeleine, eli lapset olivat iältään mukavasti lähellä toisiaan. Heistä oli seuraa toisilleen, kun vanhemmat olivat paljon poissa edustustehtävissä ja ulkomaanmatkoilla. Tiedetään ja muistetaan, että Silvia ottaa asemansa kuninkaan puolisona vakavasti.

Madeleine on myöhemmin kertonut, että myös Victoria otti asemansa jo lapsena vakavasti. Victoria asettui vanhempien ollessa poissa jonkinmoisen varahuoltajan, ellei peräti pomottajan, rooliin. On helppo kuvitella, että Victoria on nuoresta saakka ollut tietoinen tulevaisuudestaan.

Koko Ruotsin kuninkaallinen perhe
Koko perhe koolla 14.7.2018. Perheen yhteiskuvissa on usein lämmin ja välitön tunnelma.

Perheen lasten lapsuus oli kuitenkin vapaa ja iloinen, eli aika lailla toista kuin yksinäisen Silvian oli ollut. Ajat lapsille ja teineille olivat toisenlaiset ylhäisöperheessä Brasiliassa 1950-luvulla kuin rempseässä Ruotsissa 1980-luvulla, ja isoveljetkin olivat Silviaa vanhempia. Läheisiä ystäviä ei katsottu hyvällä.

”Victorian, Carl Philipin ja Madeleinen lapsuus oli kuitenkin vapaa ja iloinen, eli aika lailla toista kuin yksinäisen Silvian oli ollut.”

Vaikka Tukholmassa olikin nuorisolle lukemattomia mahdollisuuksia kreisibailata, lähinnä Victorian nuoremmat sisarukset ­ottivat myöhemmin Östermalmin yöelämässä ilon irti. Victoriaa ei juhlien vakiokukkujana nähty. Emme tiedä, oliko taustalla vanhem­pien tahto vai Victorian oma ymmärrys toisenlaisesta tulevaisuudestaan.

Victoria ja Silvia olivat kumpikin kunnianhimoisia lapsia

Victoria oli äitinsä tavoin kunnianhimoinen lapsi. Paineet joka suunnalta olivat kovat, ja perhe yritti suojella tytärtä parhaan kykynsä mukaan. Victorian tiedetään voineen aina tukeutua äitiinsä, mutta sekään ei riittänyt. Etenkin saksalaiset, kuninkaallisiin erikoistuneiden kuvalehtien paparazzit jahtasivat osin saksalaissyntyistä prinsessaa, ja hovi jopa haastoi erään lehden oikeuteen salaa otettujen kuvien vuoksi.

Victorian kuninkaallisten paineiden rinnalle tulivat jo nuorella aikuisiällä ulko­näköpaineet. Ruotsalaiset lehdet eivät olleet juuri saksalaisia ymmärtäväisempiä. Se & Hör -lehti leikkasi lähinnä rinnoistaan tunnetun mallin Victoria Silvstedtin vartaloon prinsessa Victo­rian pään ja kailotti kuvatekstissä: ”Tällaisen Victorian me haluamme nähdä ensi kesänä!” Äiti ja koko hovi yrittivät estää Victoriaa näkemästä ja kuulemasta lehdestä mitään, mutta turhaan. ”Miltä tuntuu olla paperinukke?” oli joku ystävätär töksäyttänyt prinsessalle, ja näin asia tuli hänenkin korviinsa.

Victoria
Kovat paineet sairastuttivat Victorian anoreksiaan. Koko kansa huolestui hänen kunnostaan.

Vuosi 1997 oli Victorialle erityisen vaikea

Erityisen vaikea vuosi Victorialle oli 1997, jolloin Se & Hör -lehden kevätrepäisyn lisäksi sekä prinssi Bertil että Silvian äiti Alice kuolivat. Alice oli asunut pääosin Ruotsissa jo melkein parikymmentä vuotta, ja hän oli ollut prinssi Bertilin ja prinsessa Lilianin tapaan Victorialle ja muille lapsille erityisen rakas ja tärkeä perheenjäsen.

Juuri Alice oli ollut Victorian linkki Saksaan ja saksan kieleen, ja heidän tiedetään matkustelleen maassa yhdessä usein. Alzheimer vei Alicesta lopulta voiton tämän ollessa 90. Victoria lähti Ranskaan opiskelemaan ja palasi joulukuussa Nobelin juhliin kaikkien järkytykseksi langanlaihana. Totuutta ei voinut peitellä: kruununprinsessa sairasti anoreksiaa.

Voi vain arvailla, minkä verran ulkonäöstään tarkka Silvia on vaikuttanut Victorian minäkuvan kypsymiseen. Monarkki on kaikkien katseitten kohteena jatkuvasti, ja siinä missä hänen tietojaan ja taitojaan arvioidaan, oletetaan vielä nykyäänkin, että kuningattaren on oltava enemmän kuin edustuskelpoinen: hänen tulee olla kaunis.

Kruununprinsessa Victorian syntymäpäiviä on aina juhlittu koko perheen ja kansan voimin. Tässä Victoria, hänen poikansa Oscar ja kuningatar Silvia Sollidenin palatsin pihalla syntymäpäiviä juhlimassa kaksi vuotta sitten.
Kruununprinsessa Victorian syntymäpäiviä on aina juhlittu koko perheen ja kansan voimin. Tässä Victoria, hänen poikansa Oscar ja kuningatar Silvia Sollidenin palatsin pihalla syntymäpäiviä juhlimassa kaksi vuotta sitten.

Lehdistön hälinä oli sitä luokkaa, että hovi joutui turvautumaan klassiseen temppuun. Victoria lähetettiin Yhdysvaltoihin kauas eurooppalaisista juorulehdistä ja psykiatrin hoitoon lepäämään ja tervehtymään. Samalla hän opiskeli kaksi vuotta Yalen yliopistossa valtiotiedettä ja historiaa ja vältteli onnistuneesti paparazzeja. Takaisin saatiin tervehtyneen ja hyvinvoivan oloinen nainen.

Myös prinsessa Madeleine asui hetken Yhdysvalloissa hälinää paossa. Ruotsin lehdissä prinsessojen Yhdysvaltojen-aikoihin on suhtauduttu samalla tavalla. He eivät ole halukkaita antamaan haastatteluita, ellei kyseessä ole Silvian 1999 perustaman, New Yorkissa toimivan World Childhood Foundationin asiat. Nykyään Silvia on järjestön kunniapuheenjohtaja ja Yhdysvalloissa perheineen asuva Madeleine hallituksen kunniajäsen, joka jatkaa äitinsä työtä.

Silvia ja 13-vuotias Victoria
Silvia ja 13-vuotias Victoria joulu­tunnelmissa kuninkaanlinnassa vuonna 1992.

Victoria haluaa olla äitinsä tavoin aina tiptop

Victoria on myöntänyt useissa haastatteluissaan avoimesti olevansa hyvin kunnianhimoinen ja haluavansa hoitaa tulevan monarkin tehtävään kuuluvan monipuolisen valmennuksen mahdollisimman hyvin. Kuningattaren koulutukseen kuuluu kaikensorttisia valtiollisia asioita, säännöllisiä tapaamisia hallituksen kanssa, tutustumista eri ministeriöiden työhön – ja loputon määrä edustamista. Victoria haluaa olla myös äitinsä tavoin aina tiptop; Silviahan kiinnittää hyvin paljon huomiota ulkonäköönsä.

Victoria
Victoria puki Nobel-gaalaan 2018 saman mekon, joka hänen äidillään oli yllä vuonna 1995.

Isältään Victoria on perinyt dysleksian, joka on häirinnyt hänen opintojaan kouluvuosina, ja lisäksi hän sairastaa prosopagnosiaa eli kasvosokeutta. Molemmat ovat sairauksia, jotka häiritsevät edustustehtävissä erityisen paljon. Erityispiirteet ovat vaatineet koulutusta, koulutusta ja lisää koulutusta – ja siihen Victoria on aina ollut valmis. Hän on valmistunut Uppsalan yliopistosta filoso­fian kandidaatiksi pääaineenaan rauhan- ja konfliktintutkimus.

Silvia opetti kuin huomaamattaan Victorialle työn tekemisen mallin. Aikoinaan tullessaan nuorena kuningattarena hoviin hän herätti hämmennystä pyytämällä työhuoneeseensa oman kirjoituskoneen. Hän aikoi pitää itse huolen kirjeenvaihdostaan. Kuningas ei yrittänytkään säädellä puolisonsa tekemisiä, vaan Silvia sai rakentaa roolistaan itselleen sopivan. Naapurivaltioiden kuninkaalliset rouvat toki auttoivat. Myös Victorialle ihan oikeat työpäivät kuuluvat normaaliin arkeen.

Silvian kerrotaan olleen se iloinen ja hauska vanhempi

Kuningasperheen lapset ovat kertoneet Silvia-äidin olleen se iloinen ja hauska vanhempi; se, joka muistutti, että kultaisessa häkissäkin on mahdollista elää. Ehkä juuri äidin an­siosta Victoriasta uhkuu hellyyttä, uteliaisuutta ja huumorintajua. Victoria on tehnyt selväksi, että hän haluaa viettää perheensä kanssa enemmän aikaa ja toisenlaista elämää kuin hänen vanhempansa aikoinaan ehtivät.

”Perheen lapset ovat kertoneet Silvia-äidin olleen se iloinen ja hauska vanhempi; se, joka muistutti, että kultaisessa häkissäkin on mahdollista elää.”

Tyttären hymy on yhä äidin hymyä leveämpi, ja hänen suhteensa tuleviin alamaisiinsa ja muihin ihmisiin on vilpittömämpi ja aidompi kuin isänsä. Victorian kiinnostus tavallisia ihmisiä kohtaan huokuu hänestä myös edustustilaisuuksissa. Hänen tyyli­- ta­juaan on kehuttu, samoin hänen tapaansa pukeutua myös pröystäilemättömästi ketjuliikkeiden mekkoihin. Silvia on säästänyt vaatteitaan vuosien varrelta ja lainaa niitä mielellään tyttärelleen edustustilaisuuksiin.

Silvia ja Victoria
Silvia ja Victoria tunnetaan tyylitajustaan. Vuonna 2004 edustusasuissa oli saman­henkisyyttä.

Kun Victoria kuvaa kännykällään perheensä ulkoilua Hagan puutarhassa, nauhoituksen taustalla kuuluu usein hauska nauru. Daniel on kuin onkin ollut juuri oikea puoliso, ja perheen kaksi lasta, kuusivuotias Estelle – tuleva kuningatar – ja paria vuotta nuorempi Oscar hurmaavat jalat alta kansalaisilta myös Suomessa aina, kun hovi julkaisee Instagramissa uusia valokuvia perheestä. Usein juuri Victoria on ottanut kuvat.

Näyttää siltä, että kruununperilliset, Oja ja Estelle, eivät voi tehdä oikeastaan mitään väärin. Nyt eletään Ruotsissa rauhan aikaa, ja se on monestakin syystä kruununprinsessa Victorian ansiota.

Lähteet: Kaisa Haatanen – Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset. Kaiken maailman kuninkaallisia (Johnny Kniga, 2018), Svensk Dam, Aftonbladet, Hello!

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 28/2020.

X