Ihmiset

Samuli Edelmann Vain elämää -ohjelmasta: ”Psyyke oli koetuksella”

Teksti:
Anna.fi

Samuli Edelmann, 46, inspiroituu avantouimisesta, Cheekistä ja ihmisten elämäntarinoista. Vain elämää -ohjelman tekemistä hän kuvailee ihmiskokeeksi. 

Samuli Edelmann on monipuolinen taiteilija, joka tunnetaan sekä laulajana että näyttelijänä. Edelmann nähdään mukana Vain elämää -ohjelman kolmannella tuotantokaudella.

Jääkylmä pulahdus

– Avanto. Se tuntuu joka kerta yhtä kylmältä, mutta pulahduksen jälkeen tulee hyvä olo. Olen harrastanut avantouintia talvisin jo yli kaksikymmentä vuotta, sillä kuuma sauna ja jääkylmä vesi ovat voittamaton yhdistelmä. En osaa analysoida sitä, mikä avantouinnissa on niin erityistä. Se vain yksinkertaisesti tekee sielulle ja ruumiille hyvää.

Kiehtovat elämäntarinat

– Pidän jokaisen ihmisen kohtaamista elämyksenä, sillä erilaiset elämäntarinat kiehtovat minua. Olenkin työssäni saanut kohdata lukuisia mielenkiintoisia ihmisiä. Roolieni kautta olen päässyt tutkailemaan ihmisenä olemista monenlaisista tunnetiloista käsin. Elokuvarooleihin heittäytyminen on kuin eläisi useita eri elämiä. Näytteleminen ja musiikin tulkitseminen ovat kuin tutkimusmatkoja toisen ihmisen sieluun, jonka tunnetilat on pystyttävä sisäistämään uskottavasti. Vaikka pidänkin ihmisten kohtaamisesta, en ole siviilipersoonana kovin sosiaalinen. Kaipaan paljon omaa tilaa.

Kymmenen päivän ihmiskoe

– Vain elämää -ohjelman tekemisestä on vaikeaa nostaa jalustalle mitään yksittäistä elämystä, sillä kokemus oli niin kokonaisvaltainen. Kymmenessä päivässä purkitimme yli 50 tuntia ohjelmaa. Tunneskaalojen määrä oli uskomaton, kun upeat artistit eläytyivät toistensa kappaleisiin. Tällainen työjakso yhdessä on eräänlainen ihmiskoe. Vaikka yhteishenkemme oli alusta alkaen hyvä, ohjelman tekeminen oli myös rankkaa. Psyykeni oli koetuksella näin tiiviissä ja tunteikkaassa rupeamassa.

Taidetta intohimoisesti

– Musiikki ja kaikenlainen taide ovat minulle suuria voimavaroja. Olen taiteen suhteen kaikkiruokainen. Voin syttyä yhtä hyvin sinfoniaorkesterin konsertista kuin Cheekin stadionkeikasta. Arvostan taiteilijoita, jotka jaksavat työkseen tuottaa ihmisille elämyksiä tanssin, teatterin, musiikin tai vaikkapa kuvataiteen kautta. On aina hienoa, kun ihminen tekee jotain intohimoisesti, täydestä sydämestään.

Teksti: Eveliina Lauhio
Kuva: Kari Hautala / Otavamedia
Anna 39/2014

Katso Vain Elämää -video: Samuli Edelmann esittää Apulannan Teit meistä kauniin -biisin!

Keskustele aiheesta täällä:

Vain elämää 

Lue myös: 

Anu Sinisalo: ”Olen haastava kumppani” 

Musta Barbaari: ”Olen heikkona leivonnaisiin”

Piritta Hagman: ”Masennusjaksoni ovat olleet suhteemme kovimmat paikat”

X