Ihmiset

Sosiaalisen median julmuuden kokenut Ellinoora: ”En halua kannustaa sellaista maailmaa”

Poptähti Ellinoora, 23, tietää, miltä tuntuu, kun omat kasvot tägätään ”äänestä ruminta” -kuvaan ja myöntää, että oman ulkonäön hyväksyminen on ollut vaikea. Herkkä laulaja haluaakin meikittömillä kuvillaan muistuttaa nuoria fanejaan siitä, että jokainen kelpaa sellaisena kuin on.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Arto Wiikari, Tiia Ahjotuli/Otavamedia

– Itsestäni tuntui pitkään, että olen rakentunut pelkistä epävarmuuspalasista. Olen kamalan kiltti ja herkkä ja minusta tuntuu pahalta, kun saan huonoa palautetta eikä minusta tykätä, Ellinoora kertoo.

Poptähti Ellinoora, 23, tietää, miltä tuntuu, kun omat kasvot tägätään "äänestä ruminta" -kuvaan ja myöntää, että oman ulkonäön hyväksyminen on ollut vaikea. Herkkä laulaja haluaakin meikittömillä kuvillaan muistuttaa nuoria fanejaan siitä, että jokainen kelpaa sellaisena kuin on.

Laulaja-lauluntekijä Ellinoora, 23, elää musiikin tekemisessä suvantovaihetta vaiherikkaan viime vuoden jälkeen. Tuolloin etenkin Carrie-, Leijonakuningas– ja Elefantin paino -kappaleistaan tunnettu nuori laulaja ja lauluntekijä löi itsensä lopullisesti läpi Villi lapsi-esikoisalbumillaan. Nyt albumi on myynyt jo platinaa ja helmikuussa julkaistu, JVG:n kanssa tehty yhteisbiisi, Sitä säät mitä tilaat on striimannut kultaa.

Suosiota seurasi lukuisia julkisia esiintymisiä sekä Tavastian lavalle huipentunut keikkakiertue.

– Ehdin haaveilla siitä kaikesta vuosikausien ajan. Kun se sitten tapahtui, en meinannut pysyä mukana. Olinko se todella minä, vai tapahtuiko se jollekin muulle, Ellinoora ihmettelee yhä ja paljastaa olevansa kova jännittämään.

– Kun tein ensimmäisiä haastattelujani, sain aivan jäätäviä hengenahdistuskohtauksia. Jännitin valtavasti myös sitä, miten Elefantin paino -biisi vastaanotetaan ja ymmärretäänkö sen vahvasti ahdistukseen liittyvä sanoma.

Kyllä ymmärrettiin. Ellinoora sai kappaleesta palautevyöryn, jossa moni kertoi avoimesti ja rehellisesti omista vaikeuksistaan. Biisin saama palaute oli Ellinooran mukaan hyvä osoitus siitä, että tuolla jossain on olemassa paljon nuoria, joilla on todella paha olla.

– Tekee hyvää tietää, ettei ole tunteensa kanssa yksin. Yritin vastata kaikkiin saamiini viesteihin, mutta välillä tuntui etten osaa enkä löydä oikeita sanoja. Sitten ajattelin, että kaikkia ihmisiä en voi pelastaa, mutta kolmen ja puolen minuutin popbiisillä voin kuitenkin tuoda lohtua jollekin. Silloin tehtäväni on suoritettu.

Huono palaute tuntuu herkästä pahalta

Ellinoora muistaa hyvin omat teiniaikansa siihen liittyvine kipuiluineen.

– Nuoruusvuosinani Oulussa sain temmeltää aika vapaasti. Olin aika villi ja kamala teini, joka hakkasi välillä päätään seinään. Sain itse hakea omat rajani. Muutaman liian aikaisin koetun kolhun vuoksi taisin kasvaa aikuiseksi ehkä hieman liian nopeasti, Ellinoora sanoo.

– Itsestäni tuntui pitkään, että olen rakentunut pelkistä epävarmuuspalasista. Olen kamalan kiltti ja herkkä ja minusta tuntuu pahalta, kun saan huonoa palautetta eikä minusta tykätä. Välillä mietin, olisiko itselleni turvallisempaa ja helpompaa, jos minulla olisi joku rooli, jonka suojissa voisin tehdä mitä tahansa.

Toisaalta Ellinoora on saanut paljon kiitosta ja ihailua juuri sen vuoksi, että hän on inhimillinen ja aito. Kaikkia ei voi miellyttää, teki asiat miten päin tahansa.

– Voin vaikuttaa itse siihen, millaista musiikkia teen, mutta siihen en, tykätäänkö musiikistani vai ei. Viime vuoden hyvien kokemusten jälkeen minulla alkaa kuitenkin pikkuhiljaa olla sellainen fiilis, että voin jo seistä selkä suorana ja olla ylpeä siitä, että olen tehnyt hienoa työtä. Kukaan ei voi ottaa minulta pois niitä asioita, jotka olen jo saavuttanut ja saavutan joskus tulevaisuudessa.

Ellinoora ja Sanni.
Ellinoora ja Sanni helmikuussa Bumtsibum-ohjelman kuvauksissa.

Oman ulkonäön hyväksyminen ei ole ollut helppoa

Sosiaalinen media julmuuksineen on välillä jopa pelottanut Ellinooraa.

– Minutkin on tägätty kuviin, joista kehotetaan äänestämään kuvan rumin artisti. En halua kannustaa sellaista käytöstä ja maailmaa. Siksi haluan postata itsestäni meikittömiä kuvia ja mennä tuolla sellaisena kuin oikeasti olen. Pienillä asioilla voi tuoda esiin sen, että me artistitkin olemme normaaleja ihmisiä, ja siten ehkä herättää nuorissa faneissa ajatuksen, että hekin kelpaavat sellaisenaan.

Ellinooran tie ulkonäkönsä ja kroppansa hyväksymiseen on kulkenut kantapään kautta.

– Olen itse tasapainoillut painoni kanssa ja kriisannut siitä ihan valtavasti. Esimerkiksi vuonna 2014 olin jumppaamisjakson jälkeen superhyvässä kunnossa, mutta en ollut yhtään sen onnellisempi kuin olin ollut sitä ennen tai sen jälkeen, Ellinoora sanoo.

Klassiset kauneusihanteet ovat Ellinooran mukaan onneksi alkaneet tehdä tilaa myös muunlaisille naiskuville.

– On ihan mahtavaa, että nyt naisen on lupa olla omanlaisensa. Outoutta saa vaalia ja persoonallisuuttaan korostaa. Tämä kehitys saisi mielestäni jatkua kuinka pitkälle vaan.

Halu olla onnellinen, terve ja rakastettu

Vuoden alussa Ellinoora piti lomaa ja lähti New Yorkiin. Matka antoi hänelle paitsi inspiraatiota tulevaan, myös perspektiiviä omiin tekemisiin.

– Isoin juttu, mitä sieltä jäi käteen, oli tajuta, kuinka pieni murunen sitä onkaan tässä maailmassa. Mietin paljon myös sitä, mitkä asiat omassa elämässä ovat tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä.

Nyt Ellinooran puhelimessa odottaa jo muutama uuden biisin demoversio. Vaikka niiden kimppuun pääseminen kutkuttakin, olo on rauhallinen ja luottavainen. Unelmoidakin uskaltaa.

– Odotan vaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ammatillisesti unelmoin siitä, että olen paras versio omasta itsestäni, teen sairaan hyviä ja puhuttelevia biisejä – ja soitan joskus keikan Hartwall -areenalla, Ellinoora sanoo.

– Henkilökohtaisesti toivon, että olisin onnellinen, terve ja rakastettu. Eihän ihminen muuta tarvitse.

Lue myös:

Ulkonäköpaineita vastustava laulaja Ellinoora: ”Lavalla en mieti, liikunko viehkeästi tai näkyykö kaksoisleukani”

Kiusatuksi tuleminen ei ole kiusatun vika – 7 voimaa antavaa vinkkiä kiusaamisesta selviytymiseen

Laulaja Sanni: ”Myös naisilla pitäisi olla lupa tykätä seksistä ja harrastaa sitä niin paljon kuin haluavat”

X