Ihmiset

Uudestaan avioitunut Kirsi Piha: ”Lapsen jakaminen avioerossa oli aluksi kauheaa”

Juuri avioitunut Kirsi Piha, 48, sanoo, että avioero ei tarkoita epäonnistumista. Rakastuttuaan uudestaan hän halusi mennä naimisiin. – Sehän on viesti ulospäin, että me olemme tosissamme, hän sanoo.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Juuri avioitunut Kirsi Piha, 48, sanoo, että avioero ei tarkoita epäonnistumista. Rakastuttuaan uudestaan hän halusi mennä naimisiin. – Sehän on viesti ulospäin, että me olemme tosissamme, hän sanoo.

– Rakkaus ei ole sen järkevämpää aikuisena kuin nuorempanakaan, sanoo Ellun Kanojen viestinnän tekijä Kirsi Piha, joka avioitui mainostoimistojohtaja Marco Mäkisen kanssa viime maaliskuussa.

­– Se on otettava vastaan ja hyväksyttävä, että elämä menee sekaisin. Rakkaus on sekä kiusallisen vaaleanpunaista että maailman tärkein asia, Kirsi sanoo. Olen eronnut kaksi kertaa. Menin ensimmäisen kerran naimisiin hyvin nuorena, ja erosin 27-vuotiaana. Se oli sellainen lapseton nuoruuden liitto.

Monet eronneet sanovat, että avioero on elämän pahin epäonnistuminen. Minä en ajattele niin. Joskus eroaminen voi olla myös onni, luovuttaminen voi olla hyvä ratkaisu molemmille ja mahdollisuus lähteä kohti jotain uutta. Ihminen voi olla onnellinen, vaikka rakastumisia olisi useita. Ei elämänikäinen liitto ole ainoa tavoiteltava asia.

Lue myös: Kirsin suosikkiravintola Napolissa

Ero Sakusta oli hemmetin vaikea asia

”Ero Saku Tuomisesta kolme vuotta sitten oli hemmetin vaikea asia, koska suhde oli ja on edelleen minulle tosi tärkeä. Yhdessä oleminen oli iso osa identiteettiäni, mutta en ajattele eroa epäonnistumisena.

Minulla on oikeastaan ollut käsittämätön onni, että olen saanut kokea tämän kaiken: saimme ihanan tyttären, ja vietimme yhdessä miltei parikymmentä hyvää vuotta.

Meillä on yhteishuoltajuus, ja asumme lähekkäin. Aluksi Siiri asui vuoroviikoin toisen, vuoroin toisen luona. Siiriä kuunnellen olemme nyt vaihtaneet kaksi viikkoa kerrallaan -rytmiin. Se sopii meille kaikille.

Silti esimerkiksi lapsen jakaminen avioerossa oli aluksi aivan kauheaa. Ei ole aina helppoa nousta omien pikkumaisuuksiensa yläpuolelle asioiden järjestelyssä, esimerkiksi silloin, kun Siiri tulee yllättäen kadulla vastaan Sakun ja tämän uuden naisystävän kanssa. Tuntuu kummalliselta ajatella, että hänellä on perhe, johon minä en kuulu.

Joku viisas buddhalainen on sanonut, että mikään asia ei ole ohi ennen kuin ihminen on oppinut siitä jotakin. Minä yritän oppia avioeroäideistä ja omasta itsestäni.

Ero ei ole mikään nappi, jota painamalla elämä korjaantuu. Jos esimerkiksi kommunikointi on ollut parisuhteessa vaikeaa, on turha väittää, että kommunikointi olisi eron jälkeen sen helpompaa. Jos asioita ja tekemisiä on vaikea sovitella liiton aikana, ei tilanne hetkessä parane.

Entinen rakastettu ei myöskään muutu yhtäkkiä ystäväksi, vaan kaveruussuhteelle on annettava aikaa.

Kommunikaatio-ongelmien hetkinä olen muistuttanut itseäni tästä tosiasiasta: Saku on tyttäreni Siirin isä, ja meillä on edelleen paljon yhteistä. Kerran vaihdoin vähäksi aikaa kännykkään Sakun nimen kohdalle ”Siirin isä” ja yritin ajatella häntä vain tytölle tärkeänä isänä, en entisenä miehenäni. Kiukustuessani tosin muutin hetkeksi Sakun soittoääneksi Tappajahain.

Voi olla, että mitä merkityksellisempi parisuhde on ollut, sitä kauemmin kestää siirtyä siitä ystävyyden tasolle.”

Lue myös: Kun ero tulee yllättäen 

Olen temperamenttisempi kuin Marco

”Tapasimme Marcon kanssa työjutuissa jo vuosia sitten. Ensin olimme vain ystäviä, mutta sitten rakastuin. Olen aina ajatellut olevani järki-ihminen, mutta kai se sitten on niin, kuten Marco joskus sanoi : Rakkaus vain tapahtuu. Olet sitten tilannut sitä tai et. Ja sitten se vain on.

Marco kosi minua viime marraskuussa, ihan kotona, ei mitenkään teatraalisesti. Kihlauduimme, ja meistä tuntui luontevalta mennä naimisiin. Avioliitto on viesti ulospäin: olen tässä suhteessa tosissani.

Häntä tosin varoitettiin minusta. Joku ihan tuntematon ihminen kirjoitti hänelle, että ei sen Kirsin kanssa kannata mennä naimisiin, se yrittää jo kolmatta kertaa.

Ralliautoilijaisän (Timo Mäkisen) vauhdikkaana poikana hän kuitenkin uskalsi lähteä kyytiin. Me emme virallisesti asu yhdessä, vaikka pääasiallisesti vietämmekin aikaa minun luonani. Omat asunnot ovat meille sopiva juttu.

Marcon kanssa voin jakaa työasiat ja intohimon lukemiseen. Olen meistä ehkä temperamenttisempi. Kumpikaan ei ole mököttäjä, minä olen enemmänkin huutaja, ja Marco on pohdiskelija.”

Katkelma Annan kansijutusta nro 18/2016.

Lue myös: Unohda erokliseet! Erokirjailija Heli Thorén: ”Ero voi olla elämän paras asia”

X