Ihmiset

Vaimoonsa ensi silmäyksellä rakastunut Osmo Ikonen: ”Olen romantikko, joka haluaa hemmotella naista”

SuomiLOVE-ohjelmasta tutulle Osmo Ikoselle, 36, rakkaus on elämän tärkein voima. Etsikkovuosien jälkeen hän on nykyään onnellisesti naimisissa. – Sinkkuna olin monesti onneton, Osmo sanoo.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Heli Hirvelä/ Otavamedia

Osmo Ikonen on laulaja, lauluntekijä ja multi-instrumentalisti. Televisiosta hänet tunnetaan muun muassa SuomiLOVE- ja Tähdet, tähdet -ohjelmista.

SuomiLOVE-ohjelmasta tutulle Osmo Ikoselle, 36, rakkaus on elämän tärkein voima. Etsikkovuosien jälkeen hän on nykyään onnellisesti naimisissa. – Sinkkuna olin monesti onneton, Osmo sanoo.

Herkkä ja tunteellinen. Sellaiseksi Osmo Ikonen kuvailee itseään. SuomiLOVE-ohjelman bändin solisti esittää työkseen tunnettuja kappaleita, jotka liittyvät suomalaisten rakkaus- ja ystävyystarinoihin. Osmo kertoo eläytyvänsä tuntemattomien ihmisten tarinoihin täysillä.

– Käyn itsekin ohjelmassa läpi tunteiden vuoristorataa. Joskus kuvauksissa on melkein jouduttu laittamaan otto poikki sen takia, että en ole liikutukseltani pystynyt vetämään biisiä loppuun.

– Menen nopeasti mukaan toisen ihmisen tunnetilaan. Ystävät varmaan kuvailisivat minua empaattiseksi. Sellaiseksi, jonka kanssa ajautuu helposti syvälliseen keskusteluun.

Rakkaus tarkoittaa Osmolle turvaa ja voimaa. Sen avulla jaksaa hankalatkin päivät.

– Lapsuudenperheeni on ollut aina tiivis yhteisö. Olen vanhempieni ja neljän sisarukseni kanssa usein yhteydessä. Meitä yhdistää myös se, että olemme kaikki muusikoita.

Osmon lähipiiriin kuuluvat myös vaimo, ystävät ja serkut.

– Vanhin ystäväporukkani on viiden hengen poikajengi varhaislapsuudestani – tutustuimme jo päiväkodissa. Osmo on saanut aina paljon rakkautta perheeltään ja ystäviltään. Parisuhteet ovat olleet mutkikkaampia.

”Sinkkuvuosinani olin usein onneton”

Osmo Ikonen rakastui ensimmäisen kerran 17-vuotiaana samaa lukiota käyvään tyttöön. Teinirakkaudesta seurasi kymmenen vuotta kestänyt parisuhde.

– Se oli pitkään on-off-suhde. Meillä saattoi olla puolen vuoden mittaisia taukoja, joiden jälkeen palasimme takaisin yhteen. Näin jälkikäteen katsottuna suhde taisi olla loppuvaiheissa enemmän riippuvuutta kuin rakkautta.

Päättyneen nuoruudenrakkauden jälkeen Osmo eli vuosia sinkkuna. Naisia pyöri kuvioissa, mutta kukaan ei saanut miehen sydäntä pompottamaan. Elämään kuuluivat bändin kanssa keikkailu ja kavereiden kanssa hengailu.

– Pidemmän päälle villi ja vapaa keikkaelämä kävi raskaaksi. Kärsin sitoutumispelosta, jonka takia mokailin aika paljon. Käyttäydyin naisia kohtaan ikävästi. Myöhemmin olen pyytänyt toilailujani anteeksi.

Kolmenkympinkriisi iski 27-vuotiaana.

– Sinkoilin sinne tänne enkä ollut tasapainossa itseni kanssa. Sinkkuvuosinani olin usein onneton.

Jos Osmo neuvoisi nyt kaksikymppistä itseään, hän kehottaisi olemaan rehellinen niin itselle kuin toisillekin.

Osmo Ikonen
Osmo Ikonen pyrki Suomen edustajaksi Euroviisuihin 2010 kappaleella Heaven or Hell.

Romanttisia yllätyksiä vaimolle

Käännekohta Osmon rakkauselämässä tapahtui kuusi vuotta sitten, kun hän kohtasi nykyisen vaimonsa. Samassa työprojektissa mukana ollut nainen käänsi välittömästi miehen pään.

– Ainakin minun puoleltani se oli rakkautta ensi silmäyksellä. En rakastunut hänessä mihinkään erityiseen asiaan. Viehättävä kokonaisuus vei jalat altani. Oli mahtavaa, kun monien vuosien jälkeen joku ihminen herätti minussa voimakkaita tunteita.

Pari alkoi pitää nopeasti yhtä ja avioitui kaksi vuotta sitten.

– Uskon, että minun oli elettävä hankalat sinkkuvuodet ja tutustuttava itseeni. Rakastuin vasta sen jälkeen, kun aloin viihtyä itseni kanssa.

Osmo ei usko siihen, että jokaiselle on olemassa vain yksi oikea kumppani; sopivia elämänkumppaneita voi olla useita – ja parisuhteen eteen on oltava valmis tekemään töitä.

– Parisuhde on vähän sama asia kuin lahjakkuus musiikissa. Jos sen eteen ei tee töitä, hommasta ei tule mitään.

Osmo hoitaa parisuhdettaan muun muassa yllätyksillä.

– Olen romantikko, joka haluaa hemmotella naista. Hyviä keinoja siihen ovat kynttiläillalliset ja pienet lahjat.

Joskus Osmo näkee paljonkin vaivaa yllättääkseen rakkaansa. Kerran hän vei vaimonsa Barcelonan-matkalle tämän syntymäpäivän kunniaksi. Osmo osti salaa lentoliput ja sopi viiden päivän vapaasta vaimon esimiehen kanssa. Kentälle kuljetettu puoliso oli yhtä hymyä.

– Rakkaudessa on parasta se, että toista ilahduttaessa tulee itsekin onnelliseksi.

Jos Osmo esittäisi vaimolleen kappaleen SuomiLOVE-ohjelmassa, se olisi PMMP:n Oo siellä jossain mun.

– Kappale kuvaa hyvin keikkailevan pariskunnan suhdetta ja kaipuuta silloin, kun olemme erillään toisistamme.

Lue myös:

Naiset kertovat: Tämä on kauneinta, mitä mies on minulle sanonut

10 asiaa, jotka sabotoivat rakkauselämääsi – jopa huomaamattasi

X