Kauneus

Vieläkö aurinkovoide on hyvää? Näin säilytät kosmetiikkaa oikein

Voiko viimekesäistä aurinkovoidetta käyttää? Entä milloin mökkisampoo kannattaa vaihtaa uuteen?

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Colourbox

Voiko viimekesäistä aurinkovoidetta käyttää? Entä milloin mökkisampoo kannattaa vaihtaa uuteen?

Tässä ohjeet voiteiden, meikkien ja pesuaineiden säilyttämiseen.

Löysin kylpyhuoneesta aurinkovoiteen viime kesän jäljiltä. Voinko vielä käyttää sitä?

Jos pullo tai tuubi on jo avattu, aurinkovoidetta ei kannata enää käyttää. Yleensä kosmetiikkatuotteet säilyvät avattuna noin vuoden verran.

Aurinkovoiteessa on tärkeää, että sen antama suoja pysyy tehokkaana. Yli vuoden vanhan voiteen koostumus on voinut jo muuttua. Varsinkin jos voidetta on säilytetty auringonpaisteessa, niin sen säilyvyys ja sen myötä teho ovat voineet heikentyä paljonkin. Siksi kannattaa hankkia uusi aurinkotuote kesäksi.

Mistä tiedän, miten pitkään kosmetiikka säilyy?

Merkinnät

Pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan säilyvyysaika.  Se kertoo, minkä ajan tuotetta voi turvallisesti käyttää. Säilyvyysaika voidaan ilmoittaa kahdella eri tavalla. Jos tuote on suljettuna käyttökelpoinen alle 2,5 vuotta eli 30 kuukautta, pakkauksessa on vähimmäissäilyvyysaika. Vähimmäissäilyvyysaika voidaan ilmoittaa joko parasta ennen – lauseella tai käyttämällä tiimalasi-symbolia.

Jos tuote taas pysyy suljettuna käyttökelpoisena yli 2,5 vuotta, silloin voidaan ilmoittaa tuotteen säilyvyys avattuna PAO-symbolilla. PAO kertoo ajan, jonka aikana tuotteen voi käyttää loppuun. Aika lasketaan siitä, kun purkki on avattu. Yleisin PAO-merkintä on 12M eli 12 kuukautta, mutta se pitää aina tarkistaa pakkauksesta.

Jos tuote on jo ollut kylpyhuoneen kaapissa 2,5 vuotta, sen voi vielä avata ja käyttää PAO-symbolin näyttämän kuukausimäärän verran.

Kesämökin saunassa on ollut sama sampoo ainakin kaksi vuotta. Uskaltaako sillä vielä pestä hiuksensa?

Isot lämpötilan vaihtelut vaikuttavat tuotteen rakenteeseen ja koostumus usein muuttuu. Sampoon tehoa häviää, hiukset eivät tule yhtä puhtaaksi kuin olet tottunut. Vanhentuneen shampoon käyttö ei sinänsä ole vaarallista.

Mistä tiedän, onko voide tai pesuaine pilalla?

Jos tuotteen koostumus tai rakenne on jotenkin muuttunut – siinä on esimerkiksi kokkareita – se on käyttökelvoton. Tai jos tuote haisee pahalle, se on pilaantunut.

Mitkä asiat vaikuttavat säilyvyyteen?

Tuote ei saa olla liian kuumassa, esimerkiksi auringonpaisteessa tai saunassa, eikä kylmässä, kuten kesämökillä talvipakkasilla. Avatun tuotteen säilyvyyteen vaikuttavat pakkaustapa ja ainesosat. Aerosolipakkaukset ja paljon alkoholia sisältävät tuotteet säilyvät muita paremmin.  Samoin tuotteet, joissa ei ole vettä, pysyvät pitkään käyttökelpoisina. Kosmetiikassa on säilöntäaineita, jotka estävät homeiden ja bakteerien kasvun.  Kannattaa kuitenkin muistaa, että säilöntäaineiden tehokaan ei kestä loputtomiin.

Ostin tehoseerumin, jota käytän harvoin. Säilyisikö se pidempään jääkaapin viileydessä?

Yleensä tuotteet on suunniteltu säilytettäväksi huoneenlämmössä, jollei siitä ole erikseen mainittu pakkauksessa.

Mitä muuta pakkaus kertoo kuin säilyvyysajan?

Pakkauksissa on tuotteen määrä, käyttötarkoitus (jos se ei käy ilmi tuotenimestä) ja mahdolliset varoitukset. Pakkauksessa on myös lueteltu tuotteen sisältämät ainesosat. Pakkausmerkintöihin kannattaa tutustua erityisesti silloin, jos on herkistynyt jollekin kosmetiikassa käytettävälle ainesosalle.

Asiantuntijana L’Oréal Finland Oy:n Scientific Advisor Jenny Kivinen.

Teknokemian Yhdistyksen nettisivuilta löytyy lisää tietoa kosmetiikkatuotteista ja niiden käytöstä. Kosmetiikan sisältämistä kemikaaleista löytyy tietoa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin nettisivuilta.

X