Koti ja sisustus

Olisitko arvannut? Nämä 8 yllättävää asiaa voi pestä astianpesukoneessa

Astianpesukone on todellinen monitoimipesuri. Niin jääkaapin hyllyt, muoviset lelut kuin hiusharjatkin puhdistuvat tiskikoneessa. Lue, mitkä muut asiat sopivat astianpesukoneesssa pestäviksi!

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Valitse astianpesukoneen ohjelma sen mukaan, mitä aiot pestä. Esimerkiksi liesituulettimen rasvasuodatin vaatii kuuman pesuohjelman puhdistuakseen kunnolla.

Astianpesukone on todellinen monitoimipesuri. Niin jääkaapin hyllyt, muoviset lelut kuin hiusharjatkin puhdistuvat tiskikoneessa. Lue, mitkä muut asiat sopivat astianpesukoneesssa pestäviksi!

Oletko valjastanut astianpesukoneesi kaiken potentiaalin käyttöön? Astianpesukone ei nimittäin puhdista vain astioita ja aterimia, vaan se pesee puhtaaksi myös monia muitakin juttuja.

Listasimme kahdeksan asiaa, jotka voit pestä kätevästi astianpesukoneessa.

Liesituulettimien suodatin

Jos liesituulettimesi on tehoton, sen rasvasuodatin saattaa olla täynnä pölyä ja rasvaa. Metallisen suodattimen voi yleensä pestä astianpesukoneessa. Aseta suodatin joko pesukoneen ylä- tai alahyllyllylle ja pese kuumalla pesuohjelmalla.

Tarkista liesituulettimen ohjekirjasta tiedot suodattimesta, jos olet epävarma, saako suodattimen pestä astianpesukoneessa.

Muovilelut

Pienet muoviset esineet, kuten lasten lelut, likaantuvat käytössä helposti. Flunssakautena muovileluissa voi jopa pesiä bakteereja.

Laita lelut pikkupyykille tarkoitettuun pesupussiin ja aseta pussi astianpesukoneen ylähyllylle. Lelut peseytyvät normaalilla pesuohjelmalla astioiden joukossa.

Sandaalit ja varvastossut

Muoviset rantasandaalit ja varvastossut voivat olla pinttyneen lian peitossa. Aseta sandaalit tukevasti astianpesukoneen ylähyllylle, jotta ne eivät lähde pesun aikana liikkeelle.

Lemmikkien tavarat, kuten lelut ja kulhot

Rakkaan lemmikkisi muoviset lelut ja ruokakulhot on helppo pestä pesukoneessa. Kaikki lelut eivät kuitenkaan välttämättä ole konepesun kestäviä, joten jos et halua ottaa lemmikkisi lempilelun kanssa riskiä, pese se mieluummin käsin.

Muoviset hiusharjat ja kammat

Hiusharjoihin ja kampoihin kertyy ajan kanssa likaa ja pölyä. Poista ensin harjasta tai kammasta irtohiukset, aseta se aterinkoriin ja pese astioiden mukana.

Huomioi, että astianpesukonepesu sopii vain muovisille harjoille ja kammoille. Pese puiset tai luonnonharjaksia sisältävät kammat ja harjat käsin.

Jääkaapin hyllyt

Jääkaapin tahmaiset hyllyt ja muovilokerot puhdistuvat kätevästi astianpesukoneessa tavallisella pesuohjelmalla. Jos et ole varma, voiko jääkaappisi osia pestä pesukoneessa, varmista puhdistusohjeet käyttöohjekirjasta.

Lippikset

Jopa lippalakit peseytyvät astianpesukoneessa. Pese lippis astianpesukoneen ylähyllyllä, mahdollisimman viileällä pesuohjelmalla ja ilman kuivausvaihetta. Tarkista myös, ettei astianpesuaine sisällä valkaisuainetta, joka voisi vaikuttaa hatun väriin. Muotoile lippis kosteana muotoonsa ja kuivaa vaakatasossa.

Pesusienet

Vaahtomuoviset pesusienet kestävät pidempään käyttökelpoisina ja raikkaina, kun ne pesee välillä astianpesukoneessa. Aseta pesusieni koneen ylähyllylle ja pese tavallisella pesuohjelmalla astioiden mukana.

Lähteet: The Kitchn, Reader’s Digest, Woman’s Day

X